KOLEKCIJA ORUŽJA

Godina zatvora za megaarsenal: Zdravko Turčić tražio uvjetnu kaznu i povrat dijela oružja

Nije jasno zašto je dobio tako malu kaznu. Osuđen je po stavku drukčijem od onog po kojem se vodio cijeli proces
 Pavlina/CROPIX

ZABOK - Zdravko Turčić, kontroverzni poduzetnik s mnoštvom kaznenih djela za sobom (navodno 19), među kojima su u evidenciji Ministarstva pravosuđa samo dva za prijevaru koja su procesiurana u Požegi i Osijeku, osuđen je na u Zaboku za posjedovanje arsenala oružja dostatnog za vođenje malog rata na bezuvjetnu kaznu zatvora u trajanju od - jedne godine.

Oružje je policija pronašla na blagdan Tri kralja u selu Velinci pokraj Kumrovca, u njegovoj vikendici, tražeći zapravo neke švercere, Turčić je “pao” slučajno: nije bio prva meta policije nego su na njega nabasali kriminalisti koji su pratili tijek jedne iznude i izbjegavanja carinskog nadzora. Predmet Turčić sada se u povodu žalbe zabočkog ODO-a koji kaznu ne smatra adekvatnom nalazi na Županijskom sudu u Zlataru.

Želi svoj samostrel

U međuvremenu, žalio se i Turčić “zbog odluke o kazni”: smatra da bi za njega primjerena bila uvjetna kazna, a drznuo se zatražiti i povrat dijela oružja vojne namjenea. On bi natrag, primjerice, svoj vojni samostrel s optičkim nišanom i još neke od oduzetih primjeraka vojne namjene, iako niti jedna fizička osoba takvo oružje ne smije posjedovati.

Nije baš prekršaj

Ostaje za razmišljanje zašto je sudac Općinskog suda u Zaboku, Ivan Pešec, izrekao kaznu zatvora od samo jedne godine “kolekcionaru” koji je, među ostalim, imao 8 zolja i 19,5 kg TNT-a? Dakle, nije posrijedi bio prekršaj nego kazneno djelo ili, pravnim rječnikom, nije jasno zašto je osuđen po stavku 1 za koji je zapriječena kazna do jedne godine, a proces se vodio po stavku 2 jer je posjedovanje eksploziva i vojnog oružja nelegalno i isključivo se može kazneno goniti, dok je posjedovanje pištolja ili revolvera samo prekršaj.

‘Skupljam oružje, ali i bombe, zolje i eksploziv ‘

Turčić se predstavlja kao kolekcionar oružja, pa djelo nije ni porekao. Arsenal se sastojao od mitraljeza, osam zolja, sedam ručnih bombi M 75, 19,5 kg eksploziva TNT, 22 metra sporogorućeg štapina, pet automatskih pušaka, devet strojnica, dvije poluautomatske puške, jedne obične zračne i dvije puške s optičkim nišanom, pištolja, pištolja s prigušivačem, zračnog pištolja, 13 poluautomatskih pištolja, 4 revolvera, 2 pištolja penkale u obliku kemijske olovke, 1 signalnog pištolja, samostrela s optičkim nišanom, više od 10 tisuća komada streljiva, dijelova za oružje te razne opreme.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 07:01