OPTUŽNICA

GODINAMA POTKRADAO NAŠ NAJUGLEDNIJI ZNANSTVENI INSTITUT Posrnuli referent opljačkao Ruđer: Uzimao je novac kojim je trebao plaćati poštanske usluge

Institut Ruđer Bošković
 Goran Mehkek / CROPIX

Vozač taksija Željko B. (57) optužen je da je u ulozi referenta u pisarnici na zagrebačkom Institutu Ruđer Bošković pronevjerio više od 400 tisuća kuna oštetivši za taj iznos svog, sad već bivšeg poslodavca.

Prema optužnici, to “čapanje” gotovine iz blagajne Instituta trajalo je od siječnja 2007. pa do studenog 2011., a da nešto ne štima, utvrdila je interna revizija pa je slučaj završio na tužiteljstvu koje je nedavno protiv njega podignulo optužnicu.

Posrnuli referent bio je zadužen za plaćanje poštanskih usluga HP-a, a temeljem Upute za isplatu akontacije za materijalne troškove koju je 2003. donio Institut i prema čijem Pravilniku je određeno da se isplaćuje 5000 kuna akontacije djelatniku pisarnice za poštanske troškove te da se neiskorišteni dio predujma polaže u blagajnu Instituta.

I Željko B. je u toj “slobodi” vidio zaradu pa je akontaciju uredno podizao na blagajni, a kako bi i idući mjesec mogao podići novih 5000 kuna predujma, djelatnicima na blagajni je predavao lažne HP-ove potvrde o naplati na kojima je lažno prikazao troškove. Iz mjeseca u mjesec u privatni džep je stavljao po 5000 kuna oštetivši tako “Ruđer” za 407.495,40 kuna.

Optuženi je radio na Institutu od 1996. a nakon pet godina postao je referent, da bi 2012. nakon otkrivene pronevjere dobio otkaz. U inkriminiranom periodu na blagajni mu je isplaćeno ukupno 458.044 kune pa ispada da je za poslove Instituta potrošio tek 50-ak tisuća kuna.

Revizija u Ruđeru je utvrdila da je 458 tisuća kuna utrošeno za troškove poštanskih usluga pravdano putem potvrda o naplati, a manji dio putem računa o primitku pošiljke. Utvrđeno je i da nisu bili valjani dokumenti kojima se pravdaju svi ti troškovi jer potvrde nisu imale pečat niti broj pošiljke niti potpis djelatnika pošte odnosno nije postojao nikakav dokaz da su pošiljke zaprimljene u pošti. Iz nalaza i mišljenja vještaka za rukopise proizlazi da je tekst na stotinama tiskanica potvrda o naplati pisan rukom jedne te iste osobe.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 21:59