BOJALA SE OSUDE MALE SREDINE

GODINAMA TRPJELA IŽIVLJAVANJE I ŠUTJELA JER ŽIVI U MALOM MJESTU Konačno prijavila muža za stravično zlostavljanje, sudac ga pustio iz pritvora

Ilustracija
 Robert Fajt / CROPIX

Muškarca iz okolice Zadra policiji je prijavila supruga nakon što je godinama trpjela njegovo fizičko i psihičko maltretiranje, šikaniranje, vrijeđanje i ponižavanje. Muškarac je u srijedu ispitan kod općinskog državnog odvjetnika, te je potom priveden na Županijski sud sucu istrage Hrvoju Viskoviću, uz zahtjev za određivanjem istražnog zatvora. Sudac istrage saslušao je osumnjičenog muškarca i pustio ga je na slobodu, piše Slobodna Dalmacija.

Nije smatrao potrebnim da ga se zadrži iza rešetaka, daleko od žrtve, jer je procijenio da počinitelj, u razmjerno visokoj životnoj dobi, ne bi mogao ponoviti kazneno djelo.

- Privedeni muškarac nikad nije bio prijavljen, ne samo za obiteljsko nasilje, nego za bilo koje kazneno djelo. Nakon što je ispitan, pušten je na slobodu uz mjere opreza. Dobio je mjeru udaljavanja iz doma i zabranu pristupa oštećenoj - potvrdio nam je sudac Visković.

Živjela u strahu

Žena je odlučila supruga prijaviti policiji jer više nije mogla trpjeti nasilje koje je od 2015. godine gotovo svakodnevno provodio nad njom. Žena se požalila da ju je redovito vrijeđao i omalovažavao, tjerao je da obavlja poslove koje zbog zdravstvenog stanja nije mogla obavljati, prisiljavao je na seksualne odnose poslije teške operacije zbog karcinoma, uz gubitak jednog bubrega. Kad bi ga ona odbila, on je šakama udarao u mjesto gdje je bila operirana, psovao ju je i vrijeđao.

Žena je godinama živjela u strahu i supruga nije prijavljivala s obzirom na to da živi u maloj sredini u kojoj "svi sve znaju". Bojala se reakcije okoline i optužbi da nije dostojna svog supruga, iako se on, kako je rekla, prema njoj ponašao kao prema stvari, ponižavajući je u svakoj prilici na najrazličitije načine.

Nije, primjerice, htio da posuđe pere u perilici, nego isključivo na ruke u hladnoj vodi, a branio joj je i da koristi perilicu za pranje rublja, koje je također morala prati ručno, piše Slobodna Dalmacija.

Rekao da će je ostaviti

Čim je došla kući iz bolnice, gdje su nad njom obavljeni teški operativni zahvati, tražio je da ima seksualne odnose s njim, a kad ga je ona odbila zbog bolova i lošeg zdravstvenog stanja, on ju je udarao, vrijeđao i psovao, govoreći kako nije ni za što i da će je ostaviti.

- Nije bilo razloga da ga zadržimo u istražnom pritvoru. Dosad nije bio osuđivan ni prijavljivan. Zadržavanje u pritvoru krajnja je mjera, a kod ovakvih, razmjerno starijih osoba, procijenio sam da je dovoljno izreći mjere opreza i zabranu prilaska oštećenici - kazao nam je sudac Visković.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 15:41