PODIGNUTA OPTUŽNICA

GRAĐANI SE UDRUŽILI I OSVETILI Godinu dana tajno snimali prevarante s interneta pa dokaze dali USKOK-u

Prevaranti su putem internetske trgovine prodavali kućanske aparate koje nikada nisu mislili isporučiti. Protiv vlasnika tvrtke 'Kućanski uređaji' Vanje Andrašića (47) i Branke Primorac Šipura (44), podignuta je optužnica zbog prijevare 'teške preko 400 tisuća kuna i to na štetu čak 95 građana
 Arhiva CROPIX

ZAGREB - Protiv vlasnika tvrtke 'Kućanski uređaji' Vanje Andrašića (47) i Branke Primorac Šipura (44), podignuta je optužnica zbog prijevare 'teške preko 400 tisuća kuna i to na štetu čak 95 građana.

Tužiteljstvo poduzetničkom dvojcu stavlja na teret da su kao odgovorne osobe tvrtke 'Corbis' od 29. kolovoza 2011. do 28.lipnja 2012. godine putem internetske trgovine oglašavali prodaju kućanskih aparata svjesni da robu neće isporučiti niti da će vratiti uplaćeni novac.

Na njihovu moć uvjeravanja kao i na vrlo povoljne cijene nepostojećih kućanskih aparata nasjelo je ukupno 70 kupaca. Cijene uređaja koji su naručeni i plaćeni ovisile su o individualnim narudžbama i kretale su se od 1700 do 16 tisuća kuna.

Osim toga, Andrašiću se samom stavlja na teret i da je od 1. listopada 2012. pa sve do 21. svibnja ove godine na isti način i prema istom scenariju 'nasanjkao' 25 naivnih kupaca. Tko zna koliko bi Andrašić i Primorac-Šipura još dugo zarađivali na tuđoj naivnosti da se dvadesetak pokradenih građana nije ujedinilo i krenulo u osvetu.

Prevarante koji su ih namagarčili da bace novac doslovce u vjetar, punih godinu dana su tajno snimali i potom cijelu paletu dokaza predali USKOK -u.

Na očajne vapaje iznerviranih građana koji su ostali 'kratkih' rukava, reagiralo je i društvo Potrošač koje je Corbis u nekoliko navrata spominjalo kao primjer netransparentne trgovine i zbog čega je Vladi čak upućen prijedlog da se u Zakon o elektroničkoj trgovini unesu strože kazne za prevaru potrošača.

Našavši se pred gotovim činom, poduzetni Andrašić se branio izjavama kako je „imao određenih problema u poslovanju njegove tvrtke ali da ista nikada nije bila kažnjena zbog nepoštene poslovne prakse ili nečega sličnog“.

Njegova, pak, partnerica u 'muljaži' Šipura je istražiteljima priznala kako je bila svjesna financijskih problema u koje je tvrtka zapala te da je nekoliko puta zatražila da je se razriješi s mjesta direktorice, no da ju je Andrašić nagovorio da ostane.

Sve u svemu, mala je to utjeha za kupce od kojih su neki ostali i bez 20 tisuća kuna misleći da su odradili pravu kupnju pećnice, ploča za kuhanje, perilica ... preko Corbisa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 00:56