JEDNA U BIJEGU

'HALO, DOBAR DAN, ZOVEM IZ BANKE, HITNO MORATE ZAMIJENITI NOVČANICE, KRIVOTVORENE SU!' Četiri prevarantice penzionerima ukrale više od 2 milijuna kuna

 CROPIX

Zagrebački policajci dovršili su kriminalističko istraživanje četiri ženske osobe starosti 29, 37, 43 i 35 godina, za koje se sumnja da su počinile 18 kaznenih djela prijevare.

Naime, sumnja se da su osumnjičene tijekom veljače, ožujka i travnja 2018. godine, ponekad pojedinačno, sve četiri zajedno ili u raznim kombinacijama, na području Zagreba počinile 18 kaznenih djela prijevara na štetu građana starije životne dobi. Među žrtvama prevarantica bile su 15 starica u dobi od 72 do 87 godina, te tri muškarca starosti 73, 77 i 83 godine.

Osumnjičene su nazivale oštećene, predstavljale se kao zaposlenice banke i u razgovoru ih uvjeravale kako moraju hitno zamijeniti novčanice, bilo da se radilo o novcu koje posjeduju u stanu ili novcu koji imaju na bankovnim računima ili štednjama.

To su opravdavale izlikom da su se pojavile krivotvorene novčanice pa ih je potrebno zamijeniti ili da novčanicama s određenim serijskim brojevima ističe rok trajanja te uskoro više neće vrijediti.

Žrtve lažnih bankarica povjerovale su u tu priču i predavale im novac, najčešće na adresi stanovanja, dok su neke od oštećenih osoba donosile novac na adrese koje su im osumnjičene navodile.

Ukupna materijalna šteta iznosi preko 2 milijuna kuna, navodi se u priopćenju Policijske uprave zagrebačke.

Nakon okončanja istrage, tri su osumnjičene osobe predane pritvorskom nadzorniku i posebno izvješće dostavljeno je Općinskom državnom odvjetništvu u Zagrebu. Četvrta osumnjičena osoba trenutno je nedostupna te će nakon uhićenja biti predana pritvorskom nadzorniku, ističe se u priopćenju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 08:58