OPASNI ‘LIQUID‘

Hoće li netko odgovarati za smrt muškaraca u Maksimiru? Doznali smo od čega su umrli

U petak navečer umrli su 36-godišnjak i 42-godišnjak, a našao ih je 36-godišnjak koji je s njima prethodno bio u društvu
Zgrada u čijem skladišnom prostoru su prošle noći pronađena dva mrtva tijela
 Boris Kovacev/Cropix

Dvojica muškaraca, J. M. (42) i M. D. (38), umrla su u petak navečer, najvjerojatnije od predoziranja gama-butirolaktonom (GBL), drogom koja se u žargonu naziva liquid, koju su zajedno konzumirali u skladištu jedne tvrtke na području Maksimira.

"U petak, 30. travnja oko 23 sata na području Maksimira u Ulici Donje Svetice, 36-godišnjak je u skladišnom prostoru trgovačkog društva iz Zagreba, zatekao beživotna tijela 38-godišnjaka i 42-godišnjaka s kojima je prethodno bio u društvu. Smrt muškaraca je najvjerojatnije nastala kao posljedica konzumacije narkotika. Kriminalističko istraživanje je u tijeku", priopćila je zagrebačka policija.

Kako pak neslužbeno doznajemo, policija sumnja da je droga koja je prouzročila ovo dvostruko predoziranje sa smrtnim ishodom GBL, inače glavni sastojak druge slične droge GHB-a, koja se u uličnom slengu naziva i liquid, G ili tekući ecstasy, premda zapravo s pravim ecstasyjem (MDMA) po kemijskom sastavu nema nikakve veze. Naime, efekt MDMA je u početnom djelovanju isti, odnosno izaziva euforiju, no kod GBL-a, ako ga se konzumira u većoj količini, dolazi do uspavljivanja i može prouzročiti smrt.

image
Boris Kovacev/Cropix
image
Boris Kovacev/Cropix

Rijetki slučajevi

"Susretali smo se s pacijentima koji su konzumirali GBL i GHB, no riječ je zapravo o rijetkim slučajevima. Takvi pacijenti uglavnom, nažalost, završe na internoj jer se događaju predoziranja", rekao nam je kratko dr. Davor Zdunić, psihijatar na Odjelu za liječenje ovisnosti KB Sestara milosrdnica.

GBL je inače glavni sastojak druge slične droge GHB, odnosno GBL se prilikom konzumiranja u tijelu pretvara u GHB. Upravo zbog toga što je riječ o sirovoj supstanci, GBL je puno jači od GHB-a. Nakon prvoga efekta euforije koji izazivaju male doze, veće doze djeluju kao depresor živčanoga sustava te mogu izazvati komu i smrt. GHB i GBL najčešće se pojavljuju u obliku tekućine, koja se onda kapaljkom stavlja u piće, a pogotovo je opasan ako ga se konzumira s alkoholom. Jesu li dvojica umrlih muškaraca pretrjerali s dozom ili su uzimali još nešto, moći će se utvrditi tek nakon obdukcije, odnosno nakon toksikološkoga vještačenja koje obično dulje traje. Inače, do sada je već bilo slučajeva sa smrtnim ishodom zbog GHB-a i GBL-a, a i mediji su izvještavali o njima.

GHB je, prema nalazu vještaka, bio sastojak smrtonosnoga koktela droga koji je 20. kolovoza 2016. ubio manekena Mattea Govedaricu (20), a zbog njegove smrti na pet godina zatvora osuđen je Endij F. Š. jer je u njegovu stanu Govedarica konzumirao drogu.

image
Boris Kovacev/Cropix
image
Boris Kovacev/Cropix
image
Boris Kovacev/Cropix

Istraga

Pitanje je hoće li, upravo zbog davanja prostora, netko kazneno odgovarati i u ovom najnovijem slučaju. Navodno je treći mladić kojega se spominje u policijskom priopćenju rekao da ih je ostavio u skladištu oko 19 sati, da bi ih, kada se vartio, zatekao mrtve. Upravo zbog mogućnosti da je netko dvojici dao drogu da je konzumiraju ili im pak samo dao prostor za konzumaciju, policija i provodi istraživanje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. ožujak 2024 17:54