ODLUKA SUDA

HRVAT UHIĆEN U AKCIJI BALKANSKI RATNIK Šverceru 2 tone kokaina Urugvaj je ublažio kaznu

    AUTOR:
    • Davor Butorac

  • OBJAVLJENO:
  • 19.11.2013. u 08:39

Screenshot

Anastaziju Martinčiću, kojeg sud u Montevideu smatra važnim članom klana Darka Šarića, kazna je sa 15 smanjena na 13,5 godina

Anastaziju Martinčiću iz Pule urugvajski je sud prošlog tjedna ublažio kaznu sa 15 na 13 i pol godina zatvora za pokušaj šverca više od dvije tone kokaina jahtom Maui u listopadu 2009. Inače, kazna za ovo djelo u Urugvaju je do 18 godina zatvora.

Nestor Valetti, sudac specijaliziran za organizirani kriminal, osudio je u prvom stupnju Martinčića na 15 godina zatvora, iako je tužiteljica Monica Ferrero zatražila kaznu od 17 godina. Nakon žalbe Martinčićeva branitelja, ministar William Corum odlučio je ublažiti sankciju sa godinu i pol, ali Hrvatskoj može biti izručen tek nakon odsluženja kazne.

Urugvajski sud Martinčića smatra potencijalnom bitnom karikom velikog balkanskog klana Crnogorca Darka Šarića za kojim je godinama na snazi Interpolova tjeralica, a vlasti više država označile su ga kao odgovornog za šverc golemih količina kokaina iz Južne Amerike u Europu.

Martinčić je “pao” u listopadu 2009. u akciji Balkanski ratnik čiji je jedan dio urugvajska policija provela s američkom Agencijom za borbu protiv droge (DEA). Jahtu na kojoj je pronađeno 2174 kilograma kokaina Martinčić je kupio u marini u mjestu Santiago Vazquezu kod Montevidea.

Tržišna vrijednost droge premašuje 100 milijuna dolara. U kaznenom postupku branio se da je u Urugvaj došao kako bi započeo biznis s jahtama. Za kokain je tvrdio da mu je podmetnut.

No, sudac Valetti nije povjerovao, prije svega zato što je imao i dokaze tužitelja među kojima je i izvješće tajnog nadzora jahte i zbivanja u Yacht Clubu Santiago Vasquez.

Da je potpuno nedužan, Martinčić je tvrdio i u intervjuu koji je u pritvorskoj ćeliji dao urugvajskoj televizijskoj kući Subrayado. Martinčić je nakon ubojstva ugostitelja Tripe Penovića 2008. u maksimirskoj šumi u Zagrebu bio osumnjičen kao počinitelj, no pušten je zbog nedostatka dokaza.

Izdvajamo