BANDA KRIJUMČARA

HRVATI ŠLEPERIMA NA ZAPAD VOZILI TONU HEROINA Droga se proizvodila u tajnoj tvornici u Turskoj

Vozač kamiona bio je Dubravko Nižić zvani Brkica (59), hrvatski državljanin
 Foto: egm.gov.tr

Nakon jednoipolgodišnje tajne istrage u koju su bili uključeni i istražitelji drugih zemalja, hrvatski su policajci prije nekoliko dana uhitili deveteročlanu grupu krijumčara koju sumnjiče da je od kraja srpnja 2013. godine prošvercala ogromne količine heroina te supstanci potrebnih za proizvodnju te droge. Riječ je o nešto manje od tone heroina, te 14 tona anhidrida octene kiseline, supstance potrebne za prozvodnju heroina iz morfijumske baze.

Impresivne količine

Čitavu je akciju koordinirao USKOK, a uz naloge istražnih sudaca skupinu su godinu i pol tajno slušali i pratili. Zanimljivo je također da među osumnjičenicima nema poznatih imena iz kriminalnog miljea premda se radilo o impresivnim količinama narkotika. Upravo iz toga proizlazi sumnja da su osumnjičenici bili samo prijevoznički dio veće skupine puno ozbiljnijih krijumčara koji su nedavno uhićeni u Austriji i Njemačkoj.

Kao glavnog organizatora USKOK je osumnjičio Bojana Meštrovića (48), vlasnika malog obrta u Zagrebu, koji je prije nekoliko dana i završio u Remetincu. Inicijale njegova imena, pak, prije godinu i pol otkrili su novinari kad su pokušali doznati kome je pripadao kamion koji je pao na graničnom prijelazu između Turske i Bugarske i u kojemu se nalazilo 717 kilograma heroina. Upravo nakon te zapljene turske policije, u čitavu priču uključili su se njihovi hrvatski kolege i istražitelji USKOK-a.

Balkanska ruta

Kamion su turski policajci zaplijenili 31. srpnja 2013. nakon što su rengenskim pregledom otkrili da nešto nije u redu s gustoćom prijavljenog tereta. Naime, u teretnjaku su bile prijavljene perilice za suđe, međutim kad su ih policajci otvorili u njima su pronašli 717 kilograma smeđeg praha. Pošiljka je bila procijenjena na oko 20 milijuna eura.

Uspostavljena suradnja

Vozač kamiona bio je Dubravko Nižić zvani Brkica (59), hrvatski državljanin, poznat Interpolu, koji se upravo vratio s odsluženja četverogodišnje zatvorske kazne na koju ga je bio osudio zagrebački Županijski sud kao prijevoznika heroina i marihuane. On i ostali bili su uhićeni četiri godine ranije u akciji Kalnik, provedenoj u suradnji s britanskim Scotland Yardom, zbog prijevoza nekoliko tona marihuane i više desetaka kilograma heroina širom Europe. O uhićenju su tada izvijestili i hrvatski mediji budući da je u Turskoj pao Hrvat s velikom količinom droge Pokušavajući doznati otkud mu kamion, odnosno za koga je drogu vozio, novinari su nazvali tvrtku iz Koprivnice, međutim vlasnica tvrtke tada je rekla da je kamion nedavno prodan B. M. iz Zagreba, a radilo se o Meštroviću.

Njegovo su ime, naravno, uspjeli doznati i policajci, no umjesto da ga uhite, stavili su ga pod tajni nadzor sumnjajući da je kamion sa 717 kilograma heroina samo pošiljka već uhodane rute. Ubrzo je akcija počela davati rezultate te je uspostavljena i koordinacija s policijom, pa su već nekoliko mjeseci nakon zapljene kamiona turski policajci na graničnom prijelazu između Bugarske i Turske ponovno zaplijenili kamion kojim je upravljao Hrvat.

Dovoljno dokaza

Ovoga puta vozač je bio Petar Rendulić, a u njegovu kamionu pronađeno je ukupno 14.000 litara anhidrida octene kiseline, koja je bila skrivena iza vreća s cementom. Ta količina bila bi, prema procjenama turskih istražitelja, dovoljna za proizvodnju oko sedam tona heroina. Kako su istražitelji tada zaključili, radilo se o skupini koja bi na područje Turske odvozila supstance za proizvodnju heroina, a koje su nabavljali na području zemalja EU, da bi na određenoj lokaciji u Turskoj taj heroin bio proizveden u tajnoj tvornici. Tada bi takav čisti heroin prevozili nazad na područje zapadne Europe i prodavali ga.

Za sada još nije poznato jesu li turski policajci uspjeli locirati takvu tvornicu ili laboratorij. No nakon jednoipolgodišnjeg praćenja i snimanja tijekom kojega su registrirane i druge pošiljke manjih količina heroina, policajci i istražitelji USKOK-a zaključili su kako su prikupili dovoljno dokaza za uhićenje te se krenulo u akciju. Osim Meštrovića, hrvatski su policajci u Hrvatskoj uhitili još desetak osoba, a na kraju je istraga otvorena protiv ukupno njih devet. Neki od osumnjičenika odmah su priznali djela te za njih istražni zatvor nije ni zatražen.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 09:15