AKCIJA NA GRANICI S BIH

HRVATICA U TORBI SKRIVALA 370.000 KUNA 'Nema unutra ništa, samo osobne stvari i prljavo rublje'

Nervozno ponašanje dok su na granici temeljito pregledavali svu prtljagu pa i postave torbi, bio je dovoljan signal carinicima Odjela za mobilne jedinice Osijek da dodatnu sumnju 'bace' na vremešnu hrvatsku državljanku.

Naime, 22. prosinca nešto iza ponoći na RGP Slavonski Šamac pristigao je autobus prijevozničke tvrtke iz Bosne i Hercegovine. Kako to obično biva, krenulo se u pregled sadržaja koji se nalazio u autobusu. Čim su ugledali Hrvaticu koja se nevoljko odvaja od torbe i razrogačenih očiju govori cariniku koji rukom premeće sadržaj "Ma nema unutra ništa, samo osobne stvari. Ima i prljavog rublja pa mi nemojte zamjerit", znali su da torba zapravo nešto krije. Tako je i bilo. U postavi dna torbe pronađeno je 44.000 eura i 40.000 kuna koje Hrvatica nije prijavila.

Tom igrom 'skrivača', nosačica novca zaradila je Optužni prijedlog Financijskom inspektoratu zbog prekršaja iz članka 40. Zakona o deviznom poslovanju jer prenosi više od 10.000 eura u zemlje Europske unije, a taj prekršaj povezan je sa člankom 74. Zakona o sprečavanju pranja novca i financiranju terorizma.

Tih 370 tisuća kuna navodno potječe od prodaje nekog zemljišta koje joj je pripalo ostavinom, no to se treba tek dokazati obzirom da nije za isključiti da vrtoglavi iznos novca može potjecati iz nekog kaznenog djela počevši od krađe, razbojništva, provale ili je, pak, trebao biti investiran u drogu, oružje...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 15:46