DRAMA NA BRAČU

HULIGANI U SUPETRU PREMLATILI I MLADU VARAŽDINKU Zgrožena gradonačelnica: 'Jeste li vidjeli curu koju su napali? Pa ona nema pedeset kila!'

 
Napadnute mladiće i djevojku (desno) primila je jučer gradonačelnica Supetra. Brutalni napad dogodio se u blizini prostorija Torcide Brač gdje se još vide tragovi krvi na ulici (lijevo)
 Duje Klarić / CROPIX

Bit će ovo priča bez previše imena i fotografija, jer se žrtve i svjedoci ne osjećaju sigurno. Stoga se nisu htjeli ni predstaviti ni slikati, a ni razgovarati s novinarima. To je i suština i tragedija priče zbog koje je Supetar jučer zamuknuo i povukao se u sebe, čekajući što će napraviti policija i pravosuđe. Strah se uvukao u malo turističko misto, taman na početku sezone, javlja Slobodna Dalmacija.

Priča počinje u nedjelju ujutro oko četiri sata, kada se skupina sezonskih radnika, zaposlenih u jednom od ugostiteljskih objekata u središtu Supetra, vraćala kući nakon napornog radnog dana.

Torcida Kup

Bilo ih je četvero: 26-godišnja djevojka iz Varaždina i trojica slavonskih mladića u ranim dvadesetima (dva 22-godišnjaka i jedan 21-godišnjak), od kojih su dvojica iz Vukovara, a jedan iz Slatine. Neki od njih su Srbi, što će se pokazati kao “okidač” za brutalno nasilje kojem su bili izloženi.

S njima u društvu bio je i peti čovjek, njihov prijatelj, 26-godišnji domaći mladić Tomo Domančić, vatrogasac u lokalnom DVD-u. On će proći najgore od svih i završiti s višestrukom frakturom nosa, jer je htio zaštititi prijatelje od napadača.

Napad se dogodio na supetarskom Autobusnom kolodvoru, u neposrednoj blizini Trajektne luke i prostorija Torcide Brač, odakle su napadači izletjeli, urlajući: “Di je Srbin?” Napadača je bilo dvadesetak, a prema dosadašnjim spoznajama, nisu to bili domaći torcidaši, nego oni iz Splita. U Supetru se, naime, prethodnu večer održavao Torcida Kup, na koji su kao sudionici i posjetitelji došli brojni pripadnici splitske Torcide, iz raznih splitskih kvartova.

Napadači su nasrnuli na mlade sezonske radnike, uključujući djevojku, a Tomo ih je pokušao zaštititi, kako i dolikuje jednom vatrogascu. Alkoholizirana rulja ih je sve iscipelarila, a Tomu je netko udario šakom u nos te je zadobio višestruku frakturu. Od daljnjeg iživljavanja spasio ih je lokalni taksist, koji je, vidjevši što se događa, počeo trubiti, na što su se napadači razbježali.

- Slučajno smo se zatekli tamo. Jednog od napadnutih momaka poznavao sam otprije i otišli smo popiti piće: on sa svojom ekipom, ja sa svojom. I kad smo krenuli kući, oni su nas napali. Napravio sam samo ono što bi valjda napravio svatko normalan - dodao je Tomo pa nas uputio gdje ćemo naći njegove napadnute prijatelje, do ugostiteljskog objekta u kojem rade.

Stalno provocirali

Usput nas je zaustavio jedan mještanin:

- Tu noć sam prolazio kraj sportskih terena di je bio taj Torcida Kup, i mene su gađali.

- Tko vas je gađao?

- Pa ti mulci što su došli iz Splita. ‘Ko god bi prošao, gađali su ga bobicama i kamenčićima. Samo izazivaju ljude pa čekaju hoće li ‘ko reagirati, da navale na njega. To su budale bez budućnosti - rezignirano će čovjek.

Dolazimo u traženi ugostiteljski objekt. Dok zove svoje sezonske radnike, one koji su dan prije napadnuti, vlasnik nam kaže:

- Molim vas ka’ Boga da nam ne otežavate situaciju, i ovako nam je dovoljno teško. To su krasni mladi ljudi, već četiri godine rade kod mene i odlični su radnici, nikad s njima nije bilo problema. Mi sad čekamo kako će policija i sud reagirati i očekujemo najstrože kazne za napadače. A ako ne budemo zadovoljni presudama, uzet ćemo odvjetnika.

Konačno, dolaze napadnuta trojica mladića, a s njima i djevojka: krhka, nježna cura sa zavojem na ruci koju su tukli također.

- Šutirali su je - kaže mladić s vidljivim hematomom ispod lijevog oka.

- Čujte - reče u tom trenutku vlasnik objekta. - Mi bismo sad morali kod gradonačelnice, zvala nas je da dođemo.

Dok hodamo s njima prema uredu supetarske gradonačelnice Ivane Marković - koja je već rano ujutro objavila da Grad Supetar zbog ovog divljačkog napada obustavlja daljnje financiranje Torcida Kupa i uskraćuje im korištenje gradskih sportskih terena - pokušavam razgovarati s mladićima i djevojkom, a Duje ih pokušava nagovoriti na fotografiju. Oni, međutim, rezolutno odbijaju i jedno i drugo.

- I Grad i Turistička zajednica stoje na raspolaganje tim mladićima i djevojci. Jeste vidjeli tu curu? Pa ona nema pedeset kila, i nju su napali! - kaže gradonačelnica, istinska zgrožena zbog napada.

- Pa zar je to Torcida? - odgovara gradonačelnica protupitanjem. - Ako ti ‘junaci’ pripadaju Torcidi, onda neka se oglasi Torcida. Ako me išta tješi u ovom slučaju, onda je to što u ovom divljačkom napadu nije sudjelovao nitko od Supetrana, odnosno nitko od Torcide Brač, barem prema mojim saznanjima. Supetar je otvoren grad i meni je apsolutno neprihvatljivo da bilo tko u Supetru bude napadnut zato što drukčije govori ili hoda, ili zato što je druge nacionalnosti. U svom mandatu neću to dopustiti, nema šanse - završava gradonačelnica Marković.

Ona je jučer u ime grada Supetra, u svoje ime i u ime Gradskog vijeća izrazila nezadovoljstvo zbog ovog događaja.

'Bila mi je želja primiti unesrećene i žrtve napada. Potresena sam nakon što sam vidjela da su to stvarno mladi momci i cura. Žao mi je što se to dogodilo u našem gradu. Grad Supetar je uvijek bio otvoren i tolerantan grad. Ono što me tješi je to da, ono što za sada znamo da nitko od napadača nije iz ovog grada. Radilo se o sudionicima ili posjetiteljima Torcida Kupa. Ja sam kao gradonačelnica donijela odluku da opozovem svu donaciju tom kupu. Što se mene tiče, dok samgradonačelnica, taj kup se u Supetru više neće dešavati', rekla je Ivana Marković.

Prebili i građanina BiH

U razgovorima na rivi doznali smo da napad na mlade sezonske radnike iz Slavonije i Varaždina nije bio jedini divljački incident te noći u Supetru jer je u kompleksu kafića kraj sportskih terena, na kojima se održavao Torcida Kup, napadnut još jedan građanin s državljanstvom BiH kojeg su, kako nam rekoše Supetrani, odvezla kola Hitne pomoći. Prema njihovim riječima, i ti su napadači bili torcidaši iz Splita.

Božinović: Hrvatska policija ima nultu toleranciju na nasilje

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović komentirao je napad na sezonske radnike na Braču, prenosi N1.

- Policija je odmah otkrila i uhitila dvojicu počinitelja. Kriminalističko istraživanje traje i dalje. Kad govorimo o hrvatskoj policiji, postoji nulta tolerancija na nasilje. Policija svoj dio posla odradi brzo, učinkovito i profesionalno".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 17:48