NADRILIJEČNIŠTVO

I ČOBI JE BIO KLIJENT ANTI NIKOTINSKOG GURUA 'Pritiskao mi je vrat, mislio sam da odlazim na onaj svijet'

Naplatio nam je 1500 kuna svakoj za 20 minuta gušenja ručnikom preko lica, a i dalje pušimo, tvrde nezadovoljne klijentice
 Nikola Vilić, Bozo Vukicevic /CROPIX

Trogirskom kiropraktičaru Petru Miri Zankiju (69) nema tko nije vjerovao - od običnih ljudi do estradnih zvijezda i političara.

Stotine osoba prošlo je kroz njegovu kupaonicu i njegove ruke.

Godinama je sve uvjeravao da je stručan i kvalificiran kadar za niz tretmana, počevši od kiropraktike do onih za odvikavanje od pušenja. Ipak, splitsko Općinsko državno odvjetništvo tvrdi da je 69-godišnji nadriliječnik tijekom 2011. i 2012. godine provodio tretmane u kupaonici svoga stana bez odgovarajuće kvalifikacije.

Tih je godina svoje magične usluge, koje je naplaćivao 1500 kuna po tretmanu, reklamirao i u novinama. Tužiteljstvo je protiv Zankija podiglo optužnicu zbog nadriliječništva nad dvije žene.

One su u njega uprle prstom nakon što su mu platile 1500 kuna po tretmanu od 20 minuta, a prodao im je i biljne kapi za 200 kuna, uz uvjeravanje da će definitivno izgubiti želju za pušenjem. U ta dva slučaja vrijedila je poslovica: “Obećanje ludom radovanje”.

Tko nije bio kod Zankija, ne može ni zamisliti kojim se ‘trikovima’ služi. Mjesto radnje uvijek je kupaonica zbog mogućnosti reakcije na provedenu akupresuru. Naime, rizik je potonuće u san, ali i povraćanje.

Tijekom posjeta koji ne traje duže od 20 minuta Zanki stimulira akupresurne točke na vratu. Potom prekrije glavu ručnikom, a onda na red dolazi otpuhivanje dima cigarete u lice. U slučaju klijentica, Zanki im je, stoji u optužnici, stiskao vrat sve dok ne bi izgubile dah. Cilj mu je bio u suženim respiratornim uvjetima zgaditi osobi miris i okus cigareta.

Poznate osobe iz svijeta estrade i politike uglavnom tvrde da imaju pozitivna iskustva za Zankijem.

Među njima je i Petar Čobanković koji je također iskusio revolucionarnu metodu odvikavanja od pušenja došavši u Zankijevu kupaonicu pod njegove ruke i ručnik.

U vrijeme kad se Zanki medijski reklamirao, govorilo se da je riječ o magistru kiropraktike koji se osam godina školovao u budističkom samostanu u Koreji. Njegove neobične tretmane u kupaonici stana prošli su još i Tony Cetinski, Ivana Nobilo, Željko Vukmirica, Sandi Cenov... Za stanovnike Komiže, gdje je nadriliječnik posljednjih godina pronašao utočište, Zanki je “skup kostolomac koji prodaje stvari s raznih prezentacija i utrostruči im cijenu, a svatko tko uđe u njegovu kuću ostane zapanjen unutrašnjošću koju krasi više od 50 raspela i Djevica Marija”.

Tužiteljstvo ga tereti za produljeno kazneno djelo nadriliječništva te Zankiju, prema zakonu, prijeti novčana kazna od najmanje 150 dnevnih dohodaka ili najmanje šest mjeseci zatvora.

'Seansa je bila u kupaonici. Stavio mi je neku krpu na glavu...'

Bivši potpredsjednik Vlade i HDZ-ov ministar poljoprivrede pune tri godine ne puši i ostao je u čudu kad smo mu javili da je protiv njegova spasitelja Zankija DORH podignuo optužnicu.

- Jedan prijatelj iz Splita rekao mi je da će me spojiti s čovjekom koji će me odviknuti od pušenja. Krenuo sam put Splita i moram priznati da nisam išao s nekom pretjeranom željom, ali ‘ajde, ukazala mi se prilika. Ubio sam znatiželju. Odsjeo sam u hotelu i otišao Zankiju. Nije to dugo trajalo.

Seansa je bila u kupaonici. Stavio mi je neku krpu na glavu. Triput me pritiskao prstima po vratu dok sam morao u sebe uvlačiti dim cigarete koje sam inače pušio. A neki glas mi je svako malo govorio: ‘Povuci dim!’ I baš taj treći, zadnji put kad me pritisnuo prstom bilo je neugodno. Kakav je osjećaj? Kao kad se ja ovako ‘lagan’ popnem pješice na peti kat. U toj sam mjeri ostajao bez daha, na rubu da izvrnem oči i pomislim da sam na putu za onaj svijet - prisjetio se bivši ministar kojeg je vijest o optužnici poznanika dočekala u vinogradu.

Izvor: Darko Mihalic / CROPIX

Nije mu bilo ništa, kaže. Nije povraćao, nije se rušio, nije zaspao. Nakon “davljenja”, jedino je još morao kupiti kapi u bočici.

- Ma nije to nikakva magija, nego najobičniji propolis. Popio sam, mislim, tri bočice. Triput na dan par kapi na šećer u žličici. Je li mi doista sve to pomoglo ili je u pitanju moja snaga volje, ne znam.

Znam samo da cigarete imam posvuda po kući, ali nemam poriv pušiti. Vidio sam tog čovjeka kasnije još jednom, u prolazu kad sam svratio na Vis. Popili smo piće i bilo mu je drago što sam se ostavio duhana - rekao je Čobanković koji o nadriliječniku, zapravo, ne zna ništa osim da navodno živi od mirovine zarađene po Koreji i Australiji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 07:39