MEGAKRIJUMČARI

INFOGRAFIKA Kako su za samo tri mjeseca na švercu cigareta zaradili čak 3,5 milijuna kuna: Kaštelanin vodio bandu krijumčara iz regije!

Najveća ovogodišnja operacija krijumčarenja cigareta zaustavljena je u četvrtak velikom zajedničkom akcijom USKOK -a, Uprave kriminalističke policije i splitsko-dalmatinske policije, a grupa od 18 krijumčara tereti se da su u Hrvatsku iz BiH i Crne Gore uspjeli prošvercati cigarete vrijedne gotovo 3,5 milijuna kuna.

Dobro organizirana skupina na čelu sa 40-godišnjakom iz Kaštela toliku količinu cigareta uspjela je prošvercati u našu zemlju u samo tri mjeseca, što svjedoči o njihovoj izuzetnoj organiziranosti.

Plan je osmislio 40-godišnjak, a potom oko sebe okupio još 17 osoba, od kojih je sedam državljana BiH. Deset ih je privedeno i zadržani su u istražnom zatvoru, jedan je otprije u zatvoru, a za ostalima je raspisana tjeralica.

I mladi i sredovječni

Najstariji član skupine ima 61, a najmlađi 21 godinu. Skupina je počela svoje djelovanje 30 svibnja. Dio grupe bio je zadužen za nabavu cigareta u BiH i Crnoj Gori novcem koji su im unaprijed dali ostali članovi.

Cigarete su potom u preuređnim osobnim automobila prevozili na unaprijed dogovorene lokacije u Hrvatskoj, gdje ih je preuzimao drugi dio organizacije. Šef grupe i 26-godišnji pomoćnik cigarete su dalje prodavali drugim osumnjičenima, a oni su ih raspačavali po Splitu i okolici.

Je li tko ‘zažmirio’?

Utvrđeno je da su u Hrvatsku prokrijumčarili najmanje 191 tisuću kutija cigareta, odnosno nešto manje od dvadeset tisuća šteka raznih marki cigareta. Šteke su pronađene u brojnim pretresima domova koje je splitska policija provela po nalogu Županijskog suda. Na taj način cigarete su ilegalno prešle granicu u ukupno 62 navrata.

Nije poznato kada su istražitelji dobili prve informacije o djelovanju skupine, no doznajemo da je akcija uhićenja bila danima pripremana, a USKOK je čekao pogodan trenutak kada je moguće privesti što više članova grupe.

Istraga se nastavlja, a istražiteljima je važno utvrditi točan način na koji su cigarete prešle granicu, odnosno jesu li krijumčarene ilegalnim, makadamskim putevima ili su imali pomagača na granici koji bi “zažmirio” kada je trebalo. Zasad nema informacija da među osumnjičenima ima policijskih ili carinskih službenika.

Šteta za proračun

USKOK skupinu tereti za udruživanje radi počinjenja kaznenih djela te za izbjegavanje carinskog nadzora. Šteta koju su krijumčarenjem cigareta prouzročili za državni proračun procijenjena je na 2,95 milijuna kuna. Po financijskoj šteti, ali i broju cigareta te njihovoj vrijednosti na tržištu, ovo je najveća takva zapljena ove godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 16:30