I TUŠKANAC JE BIO POD OPSADOM

INFOGRAFIKA Na terenu bio i superpirotehničar u odori teškoj 40 kg, poput one iz filma 'Narednik James'!

 Damjan Tadić / CROPIX

ZAGREB - Pod policijskom opsadom danas je više od dva sata bilo i središte Zagreba, točnije područje oko garaže na Tuškancu, nakon što je čistačica Milka Tarić u 10.15 pronašla sumnjiv predmet.

- Riječ je o metalnoj kutiji koja je ljepilom i čičkom bila pričvršćena na žaluzine ograde garaže. Pokušala sam to rukama maknuti, ali bilo je prečvrsto zalijepljeno. Obavijestila sam portira koji je odmah pozvao policiju. Sretna sam što sam živa jer sam se baš jako prepala - rekla nam je Milka tijekom policijskog očevida.

Pretraživao i pas

Na teren je odmah izašlo više od desetak policajaca, a glavnu ulogu imao je pirotehničar u posebnom zaštitnom odijelu, koji je pregledao i uklonio sumnjivu napravu. Garažu je potom pretražio i službeni policijski pas, nakon čega je ustanovljeno da nema opasnosti pa je Mesnička puštena u promet.

Policija zasad nije navela o kakvoj je kutiji riječ. Priopćili su samo da se ne radi o bombi ili sličnoj napravi.

O prestravljenosti građana u vrijeme očevida dovoljno govori i anegdota iz centra grada. Naime, točno u podne oglasio se, kao i toliko desetaka tisuća puta dosad, Grički top svojim pucnjem. No to je bilo dovoljno da se svi u Mesničkoj, pa i poneki policajac, pošteno prepadnu i protresu. Samo koju sekundu kasnije, kada su Zagrepčani shvatili da je ta “detonacija” bila bezazlena, prolomio se smijeh.

Antibombaške jedinice

Pirotehničko odijelo koje je danas nosio policajac pri pregledu garaže koriste sve antibombaške jedinice na svijetu.

Široj javnosti postalo je poznato nakon filma “Narednik James”. Amerikanci su mu nadjenuli ime Nezaustaljiva sila, a službeno ime mu je MED ENG EOD 9. Odijelo je teško 40 kilograma i smanjuje učinke eksplozije na korisnika za 80 posto. Pirotehničar ispod njega nosi dodatno odijelo s rashladnim uređajem koji pri obavljanju posla na velikim temperaturama pirotehničaru uvelike pomaže.

Samo kaciga teška je šest kilograma. U njoj je smješten unutarnji ventilator, komunikacijski sustav, zaštitni vizir od polikarbonata i LED svetiljke.

Primjer iz Tajlanda

Odijelo, jakna i hlače ojačani su raznim vrstama slitina, kevlarom te armiranim vlaknima, što štiti od udara šrapnela, udarnog vala, vatre i kemijskih plinova. U lijevom rukavu pirotehničar ima daljinski upravljač kojim upravlja odijelom. Da bi ga obukao, pirotehničaru mora pomoći kolege s kojim kasnije komunicira vezom preko žice.

Najbolji je primjer učinka ovog odijela od prije nekoliko godina u Tajlandu. Tamošnji pirotehničar u njemu je pregledavao automobil kad je odjeknula snažna eksplozija. Pirotehničar je pao na pod, ubrzo se pridigao i sam otišao po pomoć.

Bez tog odijela nakon eksplozije više ga ne bi bilo...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 06:46