OŠTRE KAZNE

Inspekcija tijekom Ultre plijenila vozila vozača Ubera u Splitu

 

Nakon Zagreba, inspekcija Ministarstva mora, prometa i infrastrukture počela je kažnjavati partner-vozače Ubera i u Splitu.

Posljednja akcija inspektora održala se u nedjelju, u vrijeme festivala Ultra kada je u grad pod Marjanom stiglo nekoliko desetaka tisuća mlađih turista iz cijeloga svijeta.

Oko podneva je Uberov vozač dovezao putnicu do trajektne luke, a nakon što je djevojka izašla iz vozila, vozaču su na vrata pokucali inspektori.

Budući da je putnica vožnju platila preko Uberove aplikacije, inspektori su odlučili zaplijeniti Uberovo vozilo, bijelu Opel Corsu, te ga prebaciti na parkiralište tvrtke Split Parking na Pujankama 67a.

Kako Jutarnji saznaje, vozilo je u podnajmu poznate zagrebačke rent-a-car kuće Elifaz, jednog od vodećih Uberovih partnera. Vozač je zaposlenik tvrtke i imao je svu potrebnu dokumentaciju za obavljanje posla najma vozila s vozačem te račun fiskaliziran od Porezne uprave, kako su nam kratko poručili iz Elifaza.

Ipak, inspektori Ministarstva ne gledaju Uber na taj način, nego kao na taksiste budući da vozilo nije imalo klasični taksimetar i oznaku taksija na krovu vozila, prema tumačenju inspektora krši Zakon o prijevozu u cestovnom prometu.

U Uberu su nam kratko rekli da svom partneru pružaju svu potrebnu podršku i pristup pravnoj pomoći.

- Želimo da se što prije donese pravna regulativa kako bi više od 100 tisuća korisnika moglo sigurno i pouzdano koristiti Uber - poručili su nam iz Ubera.

U posljednjih nekoliko mjeseci sve su češće akcije inspektora Ministarstva protiv uberovaca. Na početku su im uglavnom skidali registarske pločice s vozila, a u posljednje im vrijeme zapljenjuju vozila. Krajem svibnja tako su zaplijenili vozilo Uberova partnera u Zagrebu. Postrožena akcija inspekcije događa se u vrijeme kad radna podskupina pri nadležnome Ministarstvu, u kojoj su i predstavnici Ubera, radi na prijedlogu nove zakonske regulative koja će ili Uberu dopustiti poslovanje ili će ga zabraniti u Hrvatskoj.

Zbog poslovanja Ubera već su prosvjedovali taksisti u Zagrebu gdje su blokirali Vukovarsku ulicu. Zbog takvog poteza javnost ih je oštro osudila, a taksisti su zaprijetili da će, ako Uber opstane, ponovno blokirati frekventne ulice u Zagrebu, ali i u drugim gradovima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 15:03