IZNUDA

'I.P. PREMINULA JE ZBOG DUGOVANJA U 38. GODINI' Trojica iznuđivala nesretnu konobaricu, pucali joj po kući, a sudac ih potom pustio na slobodu

Vinkovci, 030512.
Olujno nevrijeme s jakim vjetrom srusilo je balon koji natkriva malonogometno igraliste uz vinkovacku obilaznicu pri cemu je jedna osoba poginula. Nesluzbeno se doznaje da se radi o 66-godisnjem muskarcu kojeg je navedno vjetar odbacio 300 metara od mjesta gdje se je nalazio. U toku je ocevid koji ce zbog mraka biti prekinut do jutarnjih sati.
Na fotografiji: Policija blokira ulaz u Teninu ulicu u kojoj se dogodila nesreca. Foto: Vlado Kos / Cropix
Vlado Kos / Ilustracija / CROPIX

ilustracija

“I.P. preminula zbog dugovanja u 38. godini” - stajalo je na osmrtnici koja je u dvadesetak primjeraka preplavila Patkovec, mjestašce nadomak Bjelovara. Lažna pokojnica je 38-godišnja konobarica kojoj je bivši poslodavac iz Žabnog uz pomoć dvoje prijatelja doslovno utjerao strah u kosti. Osim osmrtnice koju su osumnjičeni ubacili u konobaričin kaslić na ogradi obiteljske kuće, na prozoru su joj ostavili i upaljene lampaše, a za jedan je bila obješena i plastična ručna bomba. Da bi zastrašivanje dodatno “začinili”, par dana kasnije su joj pištoljem propucali kuću.

Rezime horora koji je 38-godišnjakinja proživjela je uhićenje 37-godišnjeg podravskog ugostitelja te tri godine mlađeg prijatelja, a u zastrašivanje su uključili i 40-godišnjakinju. No, unatoč jezivom zastrašivanju tijekom kojeg pravim čudom nije nitko ozlijeđen dok su meci fijukali iznad glave konobaričine 10-godišnje kćerkice, osumnjičeni su pušteni na slobodu.

'Tresem se od užasa'

Naime, Općinsko državno odvjetništvo u Virovitici je po zaprimljenoj prijavi bjelovarske policije za pokušaj iznude teške 56.000 kuna te dovođenje u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom ispitao dvojicu muškaraca te predložilo sucu istrage Županijskog suda u Bjelovaru da im odredi jednomjesečni pritvor zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke ali i na 40-godišnju supočiniteljicu. Međutim, sudac nije uslišio vapaj tužiteljstva već je ugostitelju i pomagačima izrekao mjere opreza – dva puta tjedno javljanje u policiju te im je zabranjeno približavanje žrtvi ali i 40-godišnjoj osumnjičenici na najmanje 100 metara.

- Još se tresem od užasa. Pucano je na kuću punu ljudi. To je daleko više od zastrašivanja. Mogli su mi dijete ubit – rekla je kratko za Jutarnji list 38-godišnjakinja koja unazad tri mjeseca proživljava horor. Svako zastrašivanje ona je uredno prijavila policiji, a neopisivu nelagodu je doživjela kad su joj prijatelji, koji su u mjestu vidjeli osmrtnicu s njezinim imenom, došli u kuću izraziti sućut.

Mještani Patkovca s nevjericom prepričavaju trenutke koje je proživljavala njihova susjeda.

- Kad smo čuli pucnjavu, nismo odmah znali što se događa. Mislili smo netko možda nešto slavi. No ubrzo je stigla policija te smo otkrili da su pucali na kuću naših susjeda u kojoj 38-godišnjakinja živi sa suprugom, kćerkicom te majkom. Policajci su nas ispitivali sve redom jesmo li vidjeli da se netko smuca po susjedstvu i imamo li kamere na kući. A kad sam vidjela upaljen lampaš na prozoru susjeda, mislila sam da je umrla joj mama. Strašno je što si pojedinci dozvoljavaju a još je strašnije da osobe nisu pritvorene koliko čujem po selu već se samo našoj susjedi ne smiju približavati. Pa ni do sada joj se nisu približili već su gađali iz daljine – ogorčena je mještanka Patkovca.

Ostavili upaljen lampaš

Osumnjičene se tereti da su od 12. rujna do 1. studenog prošle godine priuštili pravi užas konobarici i njezinoj obitelji. A ideja je krenula od njezina bivšeg poslodavca, 37-godišnjeg ugostitelja koji je za utvrđeni carinski prekršaj u lokalu, odlučio teretiti upravo bivšu djelatnicu. Kako doznajemo, ona je s drugim kolegom bila u lokalu dok su u izvidnicu došli djelatnici Carinske uprave. Naručili su svoju rundu pića, a konobar izdani račun nije im donio na stol prilikom posluživanja. Uslijedila je, između ostaloga, kazna od 56.000 kuna za koju je smatrao vlasnik lokala da ju treba platiti upravo 38-godišnjakinja kao odgovorna osoba. S obzirom da ona više u lokalu nakon toga nije radila, ugostitelj je odlučio od nje silom naplatiti novac za kaznu pa je angažirao prijatelje da nesretnu konobaricu zastrašuju.

Pa su tako 17. listopada pred njezinom kućom ostavili upaljen lampaš, a pet dana poslije u kaslić su joj ubacili osmrtnicu s njezinim imenom. Da bi 25. listopada ponovno joj stavili upaljen lampaš, ali na prozor kuće i na njemu obješenu plastičnu ručnu bombu.

Kulminacija zastrašivanja bila je sat vremena nakon ponoći na Dan mrtvih kada su se ugostiteljevi iznuđivači autom dovezli u Patkovec. Pomagačica je vozila, a muškarac je kroz prozor auta u vožnji iz pištolja pucao prema prozorima. Jedan metak je probio roletu sobe u kojoj je bila 38-godišnjakinja, dok su dva metka probila staklo dječje sobe u kojoj je spavala školarka.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo