MUČNA PRIČA

ISPOVIJEST NAJBOLJE PRIJATELJICE BRUTALNO PRETUČENE DJEVOJKE Živim u strahu, ali želim svima reći istinu o bolnoj večeri koju nikada neću zaboraviti

Darko Kovačević Daruvarac
 Luka Gerlanc / CROPIX

- Ne mogu vam opisati kako se osjećam danas, šest mjeseci od tog događaja. Još uvijek se nadam da je sve to bio samo san iz kojeg ću se samo probuditi - rekla je za Slobodnu Dalmaciju 18-godišnja Zadranka M.P., koja je kobnog 13. lipnja, u kafiću "Chill out" u Zadru, svjedočila brutalnom premlaćivanju 18-godišnje prijateljice.

Odlučila je progovoriti dva dana nakon izlaska iz pritvora 31-godišnjeg Darka Kovačevića Daruvarca, te prosvjeda "Samo za nju" koji je Zadrane digao na noge u borbi protiv nasilja nad ženama.

- Svih ovih šest mjeseci bojala sam se za sebe i nisam htjela govoriti, ali ovo prelazi svaku granicu i sada želim svima reći istinu. Jer ne mora se samo ona i njezina obitelj sakrivati i bojati, već i ja - rekla je M.P. koja je bila prisutna kobne večeri u Zadru kada je smrskano lice njezine najbolje prijateljice.

Dok Kovačević zbog pravosudnih zavrzlama na slobodi čeka 9. siječnja, i nastavak suđenja za prijetnje i nanošenje teških tjelesnih ozljeda njezinoj prijateljici koja je dosad prošla tri zahtjevne operacije lica, dani su im posebno teški.

- Noći su najgore jer nas policija češće obilazi danju. Bojimo se i svi živimo u bunilu. S tim čovjekom dosta toga nije u redu i unatoč tome što nas svi smiruju bojimo se za sebe, svi - kaže mlada Zadranka.

Zbog velike traume koju je preživjela te ljetne večeri na zadarskoj Meladi, završila je u psihijatrijskoj ustanovi u Zadru, a nakon toga u Zagrebu.

- Nadala sam se nakon svega da će barem država biti poštena i da će ga zatvoriti, ali previše sam očekivala. Doživjela sam šok kakav ne može nitko zamisliti. Kad si prisiljen gledati kako ti netko masakrira najbolju prijateljicu, kako je tuče do smrti, a ti ne smiš apsolutno ništa napraviti, niti možeš - kaže o bolnoj večeri koju nikada u životu neće zaboraviti.

Tog dana troje prijatelja, dvije prijateljice i prijatelj, nisu ni slutili što će se dogoditi. Poslijepodne su proveli na kupanju, pa su poslije svratili na kavu u "Chilla".

- Došla sam oko jedan sat prije moje prijateljice. Sjedila sam i pila kavu s prijateljima. Ubrzo je ušao i Daruvarac sa svojim "prijateljima". Čim je ušao s police je uzeo bocu Stocka. Nisam se baš obazirala na njega sve dok se u jednom trenutku nije počeo derati. Derao se na curu koja je sjedila s njim kako ne smije pušiti jer je trudna i udario ju je. Ne znam tko mu je ona - kaže M.P.

Opisuje kako je djevojka pokušala pobjeći te je ušla u automobil, no zbog prijetećih Daruvarčevih riječi bila je prisiljena vratiti se u kafić.

- U kafić je tada ušla i moja prijateljica. Daruvarac je stajao blizu ulaznih vrata i gurnuo ju je čim je ušla. Bio je strašno ljubomoran na sve i svakog. Prijetio joj je da će je ubiti ako ga ostavi. Sjela je do mene i odmah sam joj rekla da se ne diže od stola, da je lud i agresivan i da je već udario tu curu - posvjedočila je Zadranka navodeći kako je sve bilo u redu dok njezina prijateljica nije ušla u WC.

- U jednom trenutku su se čula tri jako glasna udarca kao da joj je uzeo glavu i glavom tri puta udario svom snagom od vrata ili zid. Vlasnica kafića mi je rekla da se ništa ne brinem, da joj neće ništa napraviti, a njezin suprug je pojačao muziku. Nisam sama sebe čula koliko je bilo glasno - kazala je M.P.

Nakon što je njezina prijateljica iz toaleta uspjela pobjeći u unutrašnjost kafića, počela je Daruvarčeva fizička eskapada.

- Tukao ju je, čupao, povlačio, udarao po cijelom tijelu i u jednom trenutku dok je ležala na podu nokautirao je nogom u glavu kao zadnje smeće. Ležala je na podu oblivena krvi, napola u nesvijesti. Kroz glavu mi je prošlo da je mrtva. Digla sam se i pala na koljena. Vrištala sam. Svi su gledali, nitko se nije udostojio dignuti i maknuti ga od nje. Bila sam kao sleđena, nisam se mogla smiriti i jedino sam imala u glavi to da ju je ubio - opisala je.

Njezina se prijateljica nakon neviđenog iživljavanja ipak nekako uspjela dignuti.

- To je tek bio horor. Nos joj je bio smrskan, a po sredini nosa i preko obrve bila je rupa iz koje nije izlazila krv nego komadi krvi - kazala je drhtavim glasom.

Uspjela ju je prevesti preko ceste, a kada je vlasnicu kafića zamolila da nazove hitnu i policiju ona joj je rekla: "Ne treba zvati nikoga, ovo se sve može riješiti bez hitne i bez policije".

Shvativši da joj vlasnica neće pomoći počela se derati i vikati upomoć. U pomoć su dotrčali prolaznici.

- Cijelo vrijeme su joj se oči sklapale. Maramicom i rukom sam joj držala nos kako bih zaustavila krvarenje i držala je budnom. Trčala sam do prijateljice da nađem telefon. Moj je bio prazan. Sve je tako sporo prolazilo, činilo mi se kao da trčim satima i kilometrima. Na koncu sam uspjela nazvati sestru, a ubrzo i Hitnu pomoć - ispričala je Zadranka koja je svoj iskaz dala i na policiji i na Općinskom sudu u Zadru.

- U sudnici ga nisam mogla niti pogledati. Ne želim ga vidjeti. On je danas na slobodi, slavi svoj izlazak iz pritvora, a imali su šest mjeseci da ga osude i sjetili su se zadnjih mjesec dana da krenu sa slučajem. Nitko se ne pita što će biti s njezinom prijateljicom i njezinom obitelji, svaki dan dobivaju prijetnje, mami su joj gume probušili, zvone joj na parlafon u dva ujutro. Svaku večer ona je budna, boji se spavati, stalno mi piše da ne može, da ju je užasno strah, da nije dobro - govori potresena prijateljica premlaćene Zadranke te dodaje kako ne zna što bi joj odgovorila na njezina učestalo pitanje: "Što ako on dođe do njezine obitelji i ubije ih?"

- Ne znam ni što će biti sa mnom - kaže, te navodi kako se užasno boji te zbog toga iz kuće izlazi rijetko.

- Kad iziđem stalno se okrećem i gledam ima li netko iza mene - poručuje M.P. u ispovijesti za Slobodnu Dalmaciju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 13:56