DETALJNO PRETRAŽILI KUĆU

ISTRAGA HORORA U MEĐIMURJU: POLICIJA NA MUKAMA Nedostaje ključni dokaz koji bi povezao Smiljanu s ubojstvom sestre?

 
Pretraga kuće u kojoj je pronađeno tijelo (lijevo i desno); Smiljana Srnec (u sredini)
 CROPIX

Nedostaje li tužiteljstvu krunski materijalni dokaz kojim bi povezalo Smiljanu Srnec s ubojstvom njezine sestre Jasmine i jesu li ga pronašli jučer tijekom pretrage kuće i drugih objekata, još nije poznato.

Naime, kriminalistički policajci i tehničari došli su jučer ujutro u nazočnosti njezina branitelja Krešimira Galovića s nalogom tužiteljstva za pretragu.

No, imali su problem jer nitko od susjeda nije htio svjedočiti pretrazi pa su dvoje svjedoka dovezli službenim vozilom za 20-ak minuta i pretraga je formalno mogla početi. Nešto prije 11 sati u službenu Škodu spremili su dvije kartonske vreće kroz koje se moglo nazrijeti duže predmete. Jesu li našli drveni komad letve ili grede kojom je usmrćena 23-godišnja Jasmina Dominić, nisu željeli reći.

Forenzika

Policijski istražitelji posebno su bili fokusirani na dio iza kuće u kojem je drvarnica, gdje su čak i baterijskom lampom tražili neke predmete. Kuća je to u koju su forenzičari ušli drugi put nakon prošle subote 16. veljače kada je oko podneva otkriveno tijelo u zamrzivaču u hodniku obiteljske kuće u Novoj 29 u međimurskom mjestu Palovcu, što je otvorilo jedan od najintrigantnijih slučajeva hrvatske kriminalistike. Očevid je trajao satima.

Jesu li tužitelji u očaju i hoće li im forenzika biti džoker kojim će “podebljati” sumnje da je Smiljana usmrtila vlastitu sestru i spremila njezino tijelo u zamrzivač gdje je bilo od 2000. godine? To je jedno od najčešćih pitanja, ali na njega je zasad nemoguće dati odgovor. Drugo je pitanje: što su čekali od prošle subote?

Na prvo je odgovor višeslojan. Sve do utorka, dok u čakovečkoj Općoj bolnici obducentica nije završila obdukciju i napisala službeni nalaz o uzroku smrti i mogućem načinu nastanka smrtonosne ozljede, tužiteljstvo je teško moglo znati što bi trebalo tražiti. Neki svjedoci spominjali su još u subotu da su se iz kuće čuli zvukovi kao da se nešto štema i pronijeli su se glasovi da je to radila policija tražeći oružje ili navodno sredstvo izvršenja. Ali, to je opovrgnuto. Jučerašnju pretragu policija je obavljala temeljem naloga tužiteljstva. U razrješavanju nestanka Jasmine Dominić i prije je pretraživana kuća i njezina okolica, ali to je tada bio pregled jer nije bilo dovoljno indicija za traženje naloga od tužiteljstva da se ide u pretragu kuće. Iz svih dosadašnjih razgovora s članovima obitelji nije bilo čvrstog uporišta da bi Smiljana bila ta koja je ubila Jasminu, a kamoli da bi netko pokazao policiji čime je to učinjeno. Ipak, predmeti koji su jučer izuzeti policiju i tužiteljstvo na nešto navode. Možda su već i preliminarnim pregledom utvrdili da na drvu ima trag krvi, tkiva ili kose. Sve to sada će analizirati forenzičari u Centru za forenzička ispitivanja i vještačenja “Ivan Vučetić” u Zagrebu. Nesumnjivo će analiza tih predmeta imati prioritet u radu vještaka. Pred policijom i tužiteljima je najneizvjesniji tjedan u rasvjetljavanju ubojstva koje ima još puno intrigantnih pitanja.

Interna istraga

Međutim, već danima istodobno s policijskom i tužiteljskom istragom u policiji traje i interna istraga o tome je li potraga za nestalom Jasminom Dominić tekla prema pravilima struke. Obavljen je i unutarnji nadzor. Razgovaralo se i s policajcima koji su radili 2000. godine kada je navodno Martin Dominić htio prijaviti Jasminin nestanak. Svi su, osim nekoliko umirovljenih s kojima još nije obavljen razgovor, potvrdili da se takvo što nije dogodilo, a rekonstruirano je i sve što je poduzimano nakon njezina nestanka. Jedina opaska odnosi se na to kako je provedeno testiranje na poligrafu, odnosno da je poligrafski ispitivač trebao biti ustrajniji u ispitivanju Smiljane Srnec. Međutim, to su zaključile osobe koje nisu usko specijalizirane za ocjenu rada poligrafskih ispitivača. On je, pak, svoj odustanak opravdao razlozima koje i nalažu pravila poligrafskog ispitivanja - kad je osoba nepodesna.

A Smiljana Srnec na tom je razgovoru, dok je bila priključena na poligraf koji je bilježio njezine reakcije i na kritična pitanja, tupo gledala, hiperventilirala, glasno uzdisala, pomicala se. Sve je to, kao i mogućnost da je prije ispitivanja popila neke od lijekova koji mogu omesti ispitivača, bio razlog da se odustane od ispitivanja.

Nema posjeta

Sada je, kad je suočena u tužiteljstvu i pred sutkinjom istrage da se očituje o sumnjama da je počinila ubojstvo svoje sestre, šutjela, nije iznosila obranu i odbila je odgovarati na pitanja.

Odgovore zna samo ona. U ćeliji varaždinskog zatvora provest će prvi vikend suočena s teškim optužbama. Članovi obitelji zasad je ne mogu posjetiti, a sutkinja istrage mogla bi im uskratiti pravo na posjet jer će oni biti ispitani kao svjedoci. Ili bi mogli doći, ali bi razgovor morali nadzirati pravosudni policajci i ne bi smjeli progovoriti ni riječ o slučaju. Smiljani Srnec mogle bi doći u posjet i dvije maloljetne kćeri.

Kako nam je rekla ravnateljica škole koju pohađa jedna od djevojčica, škola je zatražila krizni tim psihologa radi pomoći djeci koja su snažno pogođena nezapamćenim zločinom, kao i medijskom pozornošću kojoj je izloženo njihovo mjesto.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 04:11