SVJEDOČIO S MAČEKOM

IVAN ČEHOK 'Nisam si sredio besplatno uređenje vrta, nisu mi trebale veće količine bilja i zemlje'

 Željko Hajdinjak/CROPIX

VARAŽDIN - U nastavku suđenja bivšem direktoru i suvlasniku varaždinske komunalne tvrtke Parkovi Miljenku Ptičeku za razne malverzacije, svjedočili su bivši varaždinski gradonačelnik Ivan Čehok, njegova supruga Anamarija Čehok Masten, bivši dogradonačelnik Varaždina Zlatko Horvat i bivši glasnogovornik Vlade Ratko Maček.

Ptiček je, između ostalog, optužen i da je omogućavao utjecajnim osobama u Varaždinu da se besplatno koriste uslugama i robom Parkova fakturirajući te usluge i robu Gradu Varaždinu na ime održavanja zelenih površina. Tereti ga se da je od 2007. do 2010. godine koristio rad zaposlenika, robu i mehanizaciju tvrtke za uređivanje i održavanje okućnica i zelenih površina utjecajnih Varaždinaca usmjeravajući fakture na teret gradskog proračuna istovremeno naređujući izradu neistinitih radnih naloga i računa radi prikrivanja. Navelo je to u svojim svjedočenjima na sudu i nekoliko zaposlenika Parkova, no Čehok i njegova supruga te Horvat i Maček to su opovrgnuli.

Svi su na sudu priznali da su radnici Parkova kod njih obavljali određene radove te da su u Parkovima uzimali raznu robu, ali su naglasili i da su sve to platili temeljem izdanih faktura.

Čehok i njegova supruga naglasili su da njihova obiteljska kuća nema veliko dvorište pa nisu imali ni potrebe za većim količinama bilja, zemlje i ostale robe te usluga koje nude Parkovi no priznali su da su se ponekad koristili njihovim uslugama te naglasili da su sve obavljene radove i robu uredno plaćali. Opovrgnuli su i da je jedna zaposlenica Parkovca nekoliko puta godišnje dolazila u njihovu obiteljsku kuću i besplatno obavljala radove na dvorištu.

- Svjedokinju koja je ustvrdila da je dolazila u našu kuću, odnosno dvorište, i obavljala čišćenje kamenjara, uređivanje žardinjera i druge radove, uopće ne poznajem. Sjećam se da su se jednom prilikom pojavile lisne uši na ružama u našem dvorištu pa je moguće da je to ta gospođa koja je to došla pošpricati. Što se tiče čišćenja kamenjara, mi kamenjar nemamo pa ga nitko nije mogao ni čistiti, a nemamo ni žardinjere s cvijećem na dvorištu. Predlažem da se obavi očevid na našem dvorištu pa da se utvrdi o kakvom se točno dvorištu radi - naglasio je bivši gradonačelnik Čehok.

Čehok je naglasio i da je bilo gotovo pa nemoguće da su privatne osobe uzimale robu od Parkova, a da bi ta roba bila fakturirana na održavanje gradskih zelenih površina jer je inženjer koji je bio zadužen za nadzor tog posla "zbrajao svaku maćuhicu".

Bivši glasnogovornik Vlade Ratko Maček u svom je iskazu pak naglasio da je usluge Parkova koristio samo jednom prilikom 2010. godine, a sudu je predao i račun koji mu je izdala ta tvrtka na iznos od 10.228 kuna.

- S obzirom na tu cijenu, odlučio sam za daljnje uređenje dvorišta angažirati neku drugu tvrtku jer sam smatrao da su Parkovi preskupi i da imaju previsoke cijene. Samo za izgradnju travnjaka naplatili su mi 2.666 kuna, a za košenje 450 kvadrata trave tražili su 1600 kuna što je za mene bilo previše i više nisam želio koristiti njihove usluge - rekao je Maček.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 10:07