UŽAS U PODRAVINI

'IVIČIN MALI SIN JE VIKAO: TATA JE GOTOV, A ON JE SAMO LEŽAO U KRVI' Mladić pretukao prijatelja, učinio ga invalidom, dobio 4 godine zatvora

 
 Zvonimir Barisin / Ilustracija / CROPIX

Nenad (21) iz okolice Koprivnice, koji je 20. srpnja prošle godine pod utjecajem alkohola (1,87 promila) i "osvježivača zraka" Galaxyja između ponoći i 1:30 sati brutalno pretukao svog prijatelja Ivicu, učinivši od njega teškog invalida, nepravomoćnom presudom Županijskog suda u Varaždinu osuđen je na četiri godine i dva mjeseca zatvora, piše Podravski.hr.

Nenadovo batinanje Ivice započelo je snažnim šamarom nakon čega je Ivica zateturao i glavom udario u okvir vrata prostorije kuće u kojoj su se nalazili. Ivica je od siline udarca pao na pod, a Nenad ga je po glavi nastavio udarati nogama i rukama. Nenad je Ivicu potom primio za kosu te je njegovom glavom stao udarati o pod. Ivica je počeo snažno krvariti te je ubrzo nakon toga izgubio svijest.

Hitna pomoć teško ozlijeđenog muškarca prebacila je u koprivničku Opću bolnicu, gdje su mu liječnici spasili život. Ivica je primljen s prijelomom vanjskog dijela desne očne šupljine, višestrukim prijelomima sinusa desne strane gornje čeljusti, krvarenjem u sinusima, slomljenom desnom kosti lica, tri slomljena zuba te razderanom kožom iznad desnog oka, gornjeg desnog kapka, brade i desne strane lica. Ivica je zbog Nenadovih udaraca završio u moždanoj komi te je sada djelomično nepokretan.

Nenad je na sudu tijekom izlaganja svoje obrane rekao kako je s bratićem pušio Galaxy, "osvježivač zraka" koji sadrži sintetsku marihuanu. "Ivica je došao i ponavljao da je imao odnos s mojom sestrom. Rekao sam mu da ćemo to riješiti sutra. Išao sam zapaliti joint, pušio sam i odjednom pukao. Nisam znao za sebe, odjednom sam se našao u postaji", rekao je.

"Pitao sam policajce što sam napravio, a kad su mi rekli da sam istukao Ivicu, nisam vjerovao i iskreno mi je žao. Tek kasnije mi se počeo vraćati film, no svejedno se ne sjećam ničega. Sedam godina, odnosno od svoje 13. godine konzumiram galaxy, a od 14. alkohol. Galaxy sam pušio cijeli dan, radilo se o tri grama, a navečer smo pili bambus. To se dogodilo odjedanput. Kada sam popušio zadnji joint, za koji sam mislio da će me smiriti, više se ničeg ne sjećam. Kao da sam nestao s lica zemlje", dodao je Nenad te priznao da poznaniku za Galaxy duguje 2.000 eura.

Tijekom istrage svjedočila je i Nenadova sada već bivša supruga. "Ivica je ustao, a Nenad ga je udario po obrazu tako da je Ivica pao i glavom udario o štok metalnih protuprovalnih vrata. Ivica je od toga već imao ozljede po glavi, a kad je pao na pod, Nenad mu je prišao i vikao: “Buš još je*** moju sestru” i rukama i nogama udarao ga je po cijelom tijelu, uhvatio za kosu i glavom udarao o pod sve dok Ivici nije počela teći krv. Ivičin mali sin je vikao “tata je gotov”, a on je ležao u lokvi krvi. Ivica se pokušao povlačiti i zaštititi rukama i nije uzvraćao udarce. Rekla sam Nenadu da prestane jer će čovjek umrijeti, no on ga je nastavio tući. Ivica je bio u nesvijesti i počeo je krkljati, a izgubio je mnogo krvi", rekla je tijekom istrage.

Psihijatrijski vještak utvrdio je kako ne boluje od psihičkih bolesti, no kako ima “izraženu kombinaciju psihičkih smetnji” kao što su “emocionalna labilnost, subnormalne intelektualne kapacitete i izraženu sklonost zlouporabi alkohola i drugih sredstava ovisnosti”. Ispitani sudski vještak na suđenju je potvrdio kako je Nenad bio u stanju smanjene ubrojivosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 16:13