UVAŽENA ŽALBA

'IZ UREDNE JE OBITELJI, SVIRA S BENDOM, POZITIVNA JE ŽIVOTNOG USMJERENJA' Tinejdžera koji je vršnjaku zario nož u srce pustili na slobodu

 Vojko Bašić / CROPIX

Već nekoliko dana na slobodi se nalazi 18-godišnji K. G. K. iz Splita koji je 19. studenoga prošle godine na Zapadnoj obali pred hotelom "Marjan" ubodom nožem u srce usmrtio vršnjaka Gorana Vidića, piše Slobodna Dalmacija.

Protiv K.G.K. je ŽDO Split podiglo optužnicu za ubojstvo sredinom ožujka, a u njoj je bilo predloženo da mu se produlji istražni zatvor zbog opasnosti da bi, ako bude na slobodi, mogao ponoviti djelo.

To je zaključeno jer, po mišljenju vještaka psihijatra, "koristi nezrele obrambene mehanizme, a u situacijama pojačanih zahtjeva moguć je 'slom obrana' uz sklonost impulzivnom reagiranju" te da je sklon povremenoj prekomjernoj konzumaciji alkohola. Takvu je argumentaciju prihvatilo vijeće Županijskog suda te je produljilo istražni zatvor u kojem je 18-godišnjak već gotovo četiri i pol mjeseca.

Vrhovni sud, pak, na svojoj sjednici 31. ožujka uvažio je žalbu odvjetnika Željka Gulišije i odlučio da se mladića pusti iz istražnog zatvora, i to bez ikakve mjere opreza ili jamstva.

Ocijenili su, naime, da "sam način počinjenja djela ne upućuje na to da bi se radilo o izrazito velikoj kriminalnoj količini i upornosti u inkriminiranom postupanju okrivljenika".

Vijeće za mladež Vrhovnog suda navelo je da se radi o vrlo mladoj osobi koja je tek napunila 18 godina i koja nije osuđivana. Prema svim podacima u spisu vidi se, utvrdio je Vrhovni sud, da je do ubojstva mladić uredno pohađao četvrti razred Komercijalno-trgovačke škole te da slobodno vrijeme provodi svirajući s vlastitim bendom.

Također, do ovog kobnog događaja nije dolazio u sukob s zakonom niti, zaključuje sud, podaci u spisu upućuju na to da je u njegovu ranijem ponašanju zamijećeno bilo što što upućuje na "njegovu veliku agresivnost" na što se pozivao prvostupanjski sud.

- Potječe iz uredne obitelji čiju je podršku zadržao i nakon ovog djela. Sve navedeno upućuje na zaključak da se u konkretnoj situaciji radi o osobi pozitivnog životnog usmjerenja. Može se zaključiti je da će i dosadašnji boravak u istražnom zatvoru imati preventivno djelovanje na njega te utjecati na njegovu svijest da shvati ozbiljnost svoje situacije - navodi se, među ostalim, u ukidnom rješenju Vrhovnog suda.

Osim K.G.K., za pomaganje nakon ubojstva je optužen i njegov prijatelj i vršnjak L. Š. koji je, po optužnici, obrisao nož i bacio ga u grmlje, piše Slobodna Dalmacija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 00:36