ASTRONOMSKA ŠTETA

IZGORIO ČUVENI RESTORAN U GORSKOM KOTARU Šteta nakon stihije čak milijun kuna, a požar uzrokovao naizgled minoran kvar: 'Sve je počelo oko 4 ujutro'

 
Vatrogasci, arhiva
 Damir Krajač / CROPIX

Poznati restoran 'Breza' u Ravnog Gori u Gorskom kotaru nestajao je u vatri u noći na subotu. Samo zahvaljujući brzoj reakciji tamošnjih vatrogasaca ravnogorski restoran i pansion nije izgorio do temelja, ali šteta je svejedno astronomska - čak milijun kuna.

No, vlasnici 'Breze' ipak kažu da je sve skupa dobro prošlo.

- Našeg zaposlenika Robija Herljevića oko 3.45 probudili su neki čudni zvukovi. Pogledao je kroz prozor i vrlo brzio shvatio da je požar zahvatio kuhinju koja se nalazi neposredno uz našu kuću u kojoj su u tom trenutku spavala i djeca od jedne i tri godine. Svi smo odmah izašli van, nazvali vatrogasce te prije nego su oni stigli krenuli u gašenje koliko smo mogli. Na svu sreću vrlo brzo došlo je desetak vatrogasnih vozila i vatrogasci koji su se ponijeli kao pravi profesionalci te odličnom raspodjelom posla zaustavili širenje plamena na našu ili susjedne kuće te potom i lokalizirali požar unutar samog objekta, objasnio je za Novi list osnivač 'Breze' Ivan Jurković i pritom zahvalio vatrogascima na munjevitoj reakciji.

Aktualni voditelj 'Breze', sin Mladen Jurković, kaže da je najvažnije kako nema ljudskih žrtava.

- Na svu sreću mi smo pri gradnji i restorana i pansiona poštivali sva pravila o zaštiti pa smo, primjerice, vodu za gašenje požara vukli iz hidranata u pansionu u kojem na svakom katu postoji po jedan hidrant. Nadalje, kuhinja je od ostalog prostora odvojena svim vatrozaštitnim elementima pa se, primjerice, požar uopće nije prenio na šank koji je uz samu kuhinju, kao ni na restoran. Vatra se iz kuhinje dizala ventilacijom prema potkrovlju, uništila dvije od pet soba u potkrovlju te krenula prema krovištu kojeg je u potpunosti uništila te zaprijetila i našoj obiteljskoj kući. Na svu sreću vatrogasci su stigli na vrijeme da zaustave širenje požara, kaže Mladen.

Voditelj restorana i pansiona ističe da će obitelj prvo sanirati objekt pa tek onda krenuti s radom jer, kako kaže, ne žele ići ispod do sada ostvarenog standarda.

Provedenim očevidom utvrđeno je kako je požar u Ravnoj Gori izbio uslijed kvara na elektroinstalaciji friteze.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 01:13