LIČKI JACK TRBOSJEK

'Izronio je iz mraka i napao me. Vrištala sam od užasa!'

PLITVIČKA JEZERA - Te hladne subotnje ličke večeri oko 23 sata Dražena Grđan (41) iz Rudanovca nosila je obiteljskog ljubimca, mačka kojem još nisu dali ime, u garažu na spavanje. Prišao joj je s leđa i snažno prigrabio u naručje, povukavši je za kosu spletenu u pletenicu. Oštrim predmetom nalik šilu počeo ju je bosti po leđima. Pala je na koljena. On je nastavio još žešće, udarao ju je i ubadao po nogama. Ona je vrištala i zapomagala.

Ubojica je maskirani mladić

Čuo ju je suprug Zdravko, te se s kćerima, 16 i 10-godišnjakinjom, iz sobe sjurio u dvorište. Napadač je, kaže Dražena, poput atletičara pohitao prema ogradi, preskočio je i nestao u maglovitoj noći.

- Mislila sam da sam gotova, da će me ubiti i da mi nema spasa. Da muž nije dotrčao, mislim da bi me dokrajčio - ispričala je šokirana Dražena Grđan. Uvjerena je da je njezin napadač tri dana ranije, također u večernjim satima, ubio njezinu susjedu, 69-godišnju Stanku Hinić, iznajmljivačicu soba koja je živjela sama ni sto metara dalje. Te subote sa suprugom joj je bila na pogrebu. Nakon napada muž je Draženu unio u sobu, ubrzo su stigli hitna medicinka pomoć i policija.

- Liječnik mi je dao injekciju. Bila sam u šoku. Izbodena sam po cijelom tijelu, ubo me nekoliko desetaka puta, iako je napad trajao minutu, dvije. Mislim da je riječ o mlađoj osobi jer je bio strašno hitar. Mogao je biti visok oko 180 cm. Bio je maskiran kapom tamne boje prevučenom preko lica. Tamna mu je bila i jakna. Bila je podeblja, kao da je punjena perjem.

Krenula hajka sa psima

Dok me je napadao, nije rekao ni riječi - suznih očiju prisjeća se prestrašena žrtva. Djelatnici PU ličko-senjske tijekom noći su osiguravali obitelj Grđan, a tijekom nedjeljnog jutra proveli su očevid i izuzeli tragove. Nekoliko desetaka policajaca protekla četiri dana češlja tu općinu naslonjenu na Plitvička jezera, a u tome im pomažu psi tragači.

Traži se i najmanji trag, provjerava svaka informacija koja bi dovela do ličkog “Jacka Trbosjeka”. Imanje dobrostojeće starice koja se bavila iznajmljivanjem soba, a imala je i solidnu mirovinu koju je naslijedila od pokojnog supruga, tijekom nedjelje osiguravala je policija iako su od ubojstva prošla četiri dana.

Prestrašeni mještani nakon ubojstva su smatrali da se motiv vjerojatno može tražiti u koristoljublju, no nakon drugog napada sve više se priča da iza napada stoji manijak. - Ja sam u tako velikom šoku da više ništa ne znam niti se ičega sjećam. Znam samo da sam se, kad sam sve to unutra vidio, gotovo i sam srušio pokraj nje. Cijeli dan sam bio u policiji, nemojte me ništa pitati - ispričao je suznih očiju Miloš Hinić, sin Stanke Hinić, koji od kobne večeri spava kod susjeda ugostitelja uz Ličku magistralu.

Zbog blizine Plitvica gotovo polovica stambenih objekata u Rudanovcu su vikend-kuće u kojima nitko ne živi. Većina ostalih pretvorena je u zimmer frei pansione. Na seoskoj cesti ne može se vidjeti nikoga. Mještani zbog hladnoće, ali i straha, ne izlaze previše iz kuća. Ubojica je na slobodi, a svi se pitaju je li među njima. - Može se reći da je Stanka bila dobrostojeća. Nije imala nikoga osim sina koji uglavnom živi u Poreču, dođe na mjesec ili dva, pa opet ode. Kad sam čuo svu tu viku, shvatio sam da je preminula, ali nisam znao da je ubijena. Tko bi to mogao biti, stvarno ne znam.

Pitomo selo u panici

Tako nešto ovdje se nikada nije dogodilo - ispričao je susjed koji je želio ostati anoniman. Nakon što je čuo da se dogodio drugi napad, odlučio je da će spavati sa sjekirom.

Njegova druga susjeda Nada E. posljednja je susjedu Stanku vidjela živu. Bila je kod nje na kavi oko 18 sati. Oko 20 sati druga susjeda nije je mogla dobiti na telefon.

Možda se u tom vremenu dogodio zločin. Kuća joj je s tri strane zaklonjena borovom šumom, a s dvije strane može se ući u ograđeno dvorište. Pretpostavlja se da je žrtva poznavala krvnika jer u kuću nije provalio nego je ušao na ulazna vrata.

U pitomom selu nadomak Plitvica nikada nije vladao takav strah. Ipak, u obitelji Grđan odlučno smatraju da je manijakalni napadač netko iz sela tko jako dobro poznaje teren, ali i navike svojih susjeda.

Policiji su zasad svi sumnjivi

U PU ličko-senjskoj nisu željeli u javnost iznijeti ni jedan detalj oko istrage ubojstva Stanke Hinić i nisu željeli potvrditi niti da je starica ubijena hladnim oružjem. Doznajemo da je za sada širok krug osumnjičenika, a policija intenzivno radi na otkrivanju svih tragova zločina ne bi li se približila bešćutonom ubojici. Potvrdili su i napad na Draženu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 19:49