AFERA REMORKER

IZVLAČENJE MILIJUNA IZ HGK Četvorica priznala krivnju, vratit će novac i raditi za opće dobro, ali ne i Vidošević: 'Na kraju će se država ispričati meni!'

Zagreb, 121113. Nakon policijskog pretresa u Hrvatskoj gospodarskoj komori, Nadan Vidosevic u pratnji USKOK-ovih istrazitelja napustio je zgradu HGK. Foto: Bruno Konjevic / CROPIX
 Bruno Konjević / CROPIX

Na današnjem, prvom ročištu optužnog vijeća u slučaju Remorker-HGK, u kojemu USKOK tereti Nadana Vidoševića, bivšeg predsjednika Hrvatske gospodarske komore, da je od 2006. pa do 2011. godine iz te ustanove izvukao 36 milijuna kuna realizirale su se nagodbe dijela optuženika s USKOK-om.

Od ukupno devetero okrivljenika, predvođenih Vidoševićem, nagodilo se njih četvero. U zamjenu za priznanje krivnje Igor Premilovac, vlasnik češke tvrtke Remorker po kojoj je afera i dobila ime, nagodio se s USKOK-om za godinu dana zatvora koja će mu biti zamijenjena radom za opće dobro, a mora vratiti i 2,9 milijuna kuna. Premilovcu, koji je svojim iskazom i otvorio čitavu priču o češkoj tvrtki preko koje se novac izvlačio iz HAC-a, HGK, farmaceutske tvrtke Piramida te niza drugih poznatih hrvatskih marketinških tvrtki, dosad su u ovoj aferi izrečene već dvije uvjetne osude, a riječ je o zasebnim slučajevima, Remorker-Piramida i Remorker-Janaso.

Također, Državno odvjetništvo otvorilo je istragu i u slučaju navodnog izvlačenja novca iz marketinške tvrtke McCann Erickson, a drugi predmeti iz Premilovčeve bilježnice još su u fazi izvida. Na jednaku kaznu od godine dana dobrotvornoga rada nagodio se i marketinški stručnjak Davor Komerički, koji je tijekom istrage priznao da je novac koji je Premilovac “oprao” preko Remorkera nosio Vidoševiću te mu ga predavao na ruke.

Osim njih dvojice nagodbe s USKOK-om potpisale su Vesna Rodić i Jasna Mrakovčić Grubić. Vesna Rodić, vlasnica tvrtke za posredovanje nekretninama, Vidoševiću je pomagala u kupnji kuće na Prekrižju. Rodić se, kako neslužbeno doznajemo, nagodila na uvjetnu kaznu od 11 mjeseci s četverogodišnjim rokom kušnje. Jasna Mrakovčić Grubić, vlasnica tvrtke za trgovanje umjetninama, tereti se da je pomagala Vidoševiću izvući oko 250.000 kuna iz HGK na osnovi uvećanih cijena slika. I Mrakovčić Grubić, kako neslužbeno doznajemo, nagodila se na uvjetnu kaznu od godine dana zatvora uz rok kušnje od tri godine.

Postupak će se dalje voditi protiv ukupno pet osoba: Vidoševića, njegove bivše desne ruke u HGK Zdenke Peternel, zatim zaposlenica HGK Jasne Mikić i Josipe Miladinov te članice Nadzornog odbora Kraša Jadranke Ivčić, koju USKOK tereti da je Vidoševiću novcem Kraša kupila mali bager za njegovo imanje vrijedan 231.000 kuna. Premilovac, Komerički, Rodić i Mrakovčić Grubić bi se pak na suđenju, ako optužnica bude potvrđena, trebali pojaviti kao svjedoci. Samom Vidoševiću ne pada na pamet priznati krivnju: - Ne znam za što su me teretili ovi koji su se nagodili, ali na kraju će se država morati meni ispričati, izjavio je danas bivši čelnik HGK.

Istragom zbog navodnih zloporaba u HGK u listopadu 2013. otvorena je jedna od najpoznatijih afera pranja novca koja je dobila ime po Premilovčevoj češkoj tvrtki Remorker. Preko te je tvrtke niz hrvatskih poduzeća prao novac da bi Premilovcu plaćali nepostojeće usluge, a on bi taj novac umanjen za svoju proviziju od 10 posto iz banke u Austriji prevozio u Hrvatsku i vraćao na ruke.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 16:12