TRAGEDIJA NA MORU

JAKO NEVRIJEME NA ŠIBENSKOM PODRUČJU UZELO ŽRTVU NA MORU Tijekom ribarenja na plivarici 'Vincenzo' poginuo 50-godišnjak iz Pirovca

 
Ilustracija
 Jure Miskovic / Ilustracija / CROPIX

Neven Trošić, 50-godišnjak iz Pirovca, smrtno je stradao u ponedjeljak oko 23,30 sati tijekom ribarenja u šibenskom arhipelagu. Nakon iznenadnog i jakog nevremena koje je pola sati prije ponoći zahvatilo šibenski akvatorij, nesretni Trošić pao je u more s ribarice 'Vicenzo' murterskih registracijskih oznaka, u vlasništvu 54-godišnjeg Gorana Jabuke, iskusnog ribara iz Tribunja.

- Oko 23,30 sati zaprimljena je dojava u Postaji pomorske policije Šibenik od Nacionalnog centra za traganje i spašavanje na moru Rijeka da je kod otoka Krapnja s ribarice murterskih registracija u more pao član posade, a u traganje su se ubrzo uključili plovila Lučke kapetanije, Pomorske policije i nekoliko ribarica. U utorak, rano ujutro, oko tri sata, kod mjesta Žaborić u moru je po dojavi građana pronađeno mrtvo tijelo za koje utvrđeno da se radi od 50-godišnjaku s ribarice – kazala je Sanja Baljkas, v.d. glasnogovornica PU šibensko- kninske.

Po nalogu Županijskog državnog odvjetnika, dodala je Baljkas, tijelo je izvučeno iz mora na policijsko plovilo i dovezeno u Brodaricu. Također, po nalogu Županijskog državnog odvjetništva slijedi očevid i daljnje postupanje, kazala je Sanja Baljkas.

Iz Ministarstva mora, pomorstva i prometa su priopćili kako je jedna osoba poginula u padu s ribarskom broda u šibenskom akvatoriju, a kao posljedica jakog i iznenadnog nevremena na moru. Nakon zaprimljene dojave o nestanku člana posade ribarice nakon njegova pada u more, MRCC Rijeka je u koordinaciji s Lučkom kapetanijom Šibenik pokrenula spasilačku akciju prema nestalome, navode u ministarstvu. Uz plovila Lučke kapetanije Šibenik i Pomorske policije u potragu se uključilo nekoliko mjesnih brodica, te ribarski brodovi Hlap, Moja Roža, Kraljica mira, Albatros mali, te djelatnici tvrtke EmergenSea. Središnjica je u tri sata zaprimila dojavu članova posade jedne od brodica da su pronašli utopljenika s ribarice, na žalost, preminulog u moru na poziciji sjeveroistočno od Žaborića.

U ministarstvu navode da je dosadašnjim očevidom utvrđeno de je ribaricu 'Vicenzo' tijekom plovidbe i ribarenja zahvatio jaki udar bure, pri čemu se brod nagnuo, a mreže su dijelom pale u more. Zbog toga su dva ribara prešli u pomoćnu brodicu u namjeri da pokupe mrežu iz mora, pri čemu se 50-godišnji Neven Trošič, prema navodima njegovog kolege, nije uspio prebaciti na brodicu, već je pao u more i nestao iz vidokruga.

Prema neslužbenim informacijama, navodno se nesretni Trošić pri prebacivanju iz ribarice u pomoćnu brodicu okliznuo i u padu glavom udario o trup brodice nakon čega je pao u more. No, o točnim uzrocima smrti znat će se završetkom policijskog očevida.

Neven Trošić oženjen je i otac dvoje djece.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 07:40