NALET U ROVINJU

JE LI TONY CETINSKI MOGAO VIDJETI ČOVJEKA KOJI JE LEŽAO NASRED ULICE? Doznali smo što je prvo vještačenje zaključilo kojom je brzinom pjevač vozio

 Vještaci tvrde: teško bi pješaka bilo tko u tom trenutku izbjegao zato što nitko ne može predvidjeti da iza zavoja netko leži na tlu
 CROPIX

Nakon što je Općinsko državno odvjetništvo iz Pule podignulo optužnicu protiv poznatog pjevača Tonyja Cetinskog zbog prometne nesreće u Rovinju u studenome 2017. kada je poginula jedna osoba, ne jenjavaju reakcije.

Uska ulica

Naime, utvrđeno je da je pjevač pregazio 62-godišnjeg Ibrahima Kevljanina koji je u akutnom i teškom alkoholiziranom stanju ležao nasred kolnika u uskoj Pustoj ulici usred Rovinja i bijela dana, i to u nepreglednom zavoju. Državno odvjetništvo tvrdi da je pjevač trebao prilagoditi brzinu i biti pažljiviji, a kako piše u Kaznenom zakonu, onaj tko kršenjem propisa o sigurnosti prometa izazove opasnost za život ili tijelo ljudi ili za imovinu velikih razmjera, pa zbog toga prouzroči tešku tjelesnu ozljedu druge osobe ili imovinsku štetu velikih razmjera, kaznit će se kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina. Ako je to djelo počinjeno iz nehaja, kazna zatvora je tri godine, a ako je kaznenim djelom prouzročena smrt jedne ili više osoba, kazna zatvora je od jedne od osam godina.

Međutim, najprije treba dokazati kako je pjevač vozio i je li uopće mogao izbjeći nesreću s obzirom na to da je riječ o vrlo uskoj ulici gdje se mora voziti pažljivo, a da mu je iza nepreglednog zavoja na cesti ležao čovjek. Kako tvrdi jedan prometni vještak, teško da bi bilo tko u tom trenu izbjegao nesreću jer je nepredvidivo za bilo kojeg vozača da iza zavoja na tlu leži čovjek. Napominje kako bi se sve izbjeglo da je nesretni Kevljanin sudjelovao u prometu kao pješak, a to prema Zakonu o sigurnosti u prometu znači da se nije smio zadržavati na kolniku.

- Pješak sudjeluje u prometu tako da se kreće ili stoji, a ne da leži na kolniku - rekao nam je jedan prometni vještak. Istaknuo je kako bi ga Cetinski sigurno vidio da se on kretao ili stajao, odnosno bio u funkciji pješaka. Isto tako, sporna je brzina kojom se Cetinski kretao. Neslužbeno doznajemo da je u jednom od vještačenja njegova brzina bila 35 kilometara na sat, a propisi nalažu ograničenje od 50 kilometara na sat.

Kolika je bila brzina njegova kretanja koja se sigurno spominje u optužnici, nije nam otkrio sudac Denis Hek s Općinskog suda u Pazinu kod kojeg je trenutačno optužnica. Rekao nam je da će ona biti dostavljena stranci za pet do osam dana. Potom će sud pozvati stranku i državnog odvjetnika te će se odlučivati o samoj optužnici - hoće li biti potvrđena, odbačena ili će se vratiti na doradu. Očekuje se da će to biti u veljači.

Rovinjani su na Facebooku dali punu podršku svom sugrađaninu, prije svega komentirajući promet u Pustoj ulici i činjenicu da je na samoj ulici

spacio iz kojeg stalno na cestu izlaze osobe u alkoholiziranom stanju te da je pitanje vremena kada će se takvo što ponovno dogoditi.

Sramota

“Da li se itko iz tog Državnog odvjetništva pokušao neprilagođenom brzinom provozati tom ulicom? Naravno da nije jer da jesu, ne bi podigli optužnicu! Da li su nadležne institucije zabranile rad tom spaciju iz kojeg godinama pijanci ispadaju na cestu? Naravno da ne. Bitno da se sad sve na Tonija svaljuje jer, eto, našao se nažalost na krivom mjestu u krivo vrijeme.

Da nije naš Toni takva zvijezda, ne bi se prstom mrdnulo oko pokojnog. Sramota sustava”, napisala je Ivana Giudici-Peharda. Jadranka Smoljan Nek poručila je da se netko iz nadležnih službi pokuša provozati “neprilagođenom brzinom” i savladati taj zavoj u istom automobilu kakav je tog kobnog dana vozio pjevač.

Pa da idemo svi gledati eksperta! A taj spacio je priča za sebe, ali očito da netko ima osobnu korist od toga! Samo je pitanje vremena kad će se ponoviti nešto slično.

Neki su naveli i da se njima nešto slično dogodilo, odnosno da su automobilom naletjeli na osobe koje su u alkoholiziranom stanju izlazile iz tog kafića, ali su, srećom, izbjegli nesreću jer nitko nije ležao na cesti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 08:29