DOBIO TRI GODINE

JEDAN OD NAJVEĆIH PREVARANATA NA PODRUČJU BIVŠE DRŽAVE KONAČNO OSUĐEN Nikica iz okolice Drniša prevario je čak 293 osobe

 
 Željko Šop / CROPIX

Čak 293 osobe iz država s područja bivše Jugoslavije nasjele su na prijevaru Nikice Tranpe (61) iz Biočića kod Drniša, koji je i u ponovljenom suđenju osuđen na tri godine zatvora.

Iako se prije spominjalo da je prijevarom obuhvaćeno 336 osoba, Tranpa je osuđen za njih 293, od kojih su 193 osobe iz Hrvatske, 80 iz Srbije, 19 iz BiH te jedna iz Sjeverne Makedonije. Općinsko državno odvjetništvo u Osijeku optužilo ga je da je “od početka veljače do kraja svibnja 2011. u Osijeku, predstavljajući se kao direktor trgovačkog društva M. N. Proxima d.o.o. Rijeka, PJ Osijek objavio oglase u novinskim i internetskim oglasnicima, u kojima je neistinito naveo da traži radnike za dobro plaćene poslove u EU.

Kad su zainteresirani nazvali objavljene telefonske brojeve iz oglasa, djelatnici tvrtke M. N. Proxime objasnili su im da moraju uplatiti 180 eura ili 1330 kuna, kao naknadu za zdravstveno i životno osiguranje, a da će im organizirani odlazak na posao u EU biti krajem svibnja ili početkom lipnja 2011.”.

Dobar dio ljudi u to je povjerovao pa su i uplatili traženi iznos za što su im izdane uplatnice. Tranpa je na sudu negirao krivnju za prijevaru, no sudac Ivan Sajter nije mu povjerovao jer “vlastitu obranu nije potkrijepio valjanom i dostatnom dokumentacijom, niti bilo kakvim uvjerljivim dokazima”.

Otegotna okolnost bila mu je i to što je često izostajao s rasprava te razvukao cijeli proces na gotovo 8 godina, kao i to što niti jednoj osobi nije vratio barem dio novca koji im je uzeo, a što je iznoseći obranu obećao. Ako presuda postane pravomoćna, Tranpa će morati vratiti novac za 92 osobe, a u državni proračun uplatiti još 267.330 kuna koje je zaradio prijevarama.

Prva presuda iz 2013., kada je također zbog istog djela dobio tri godine, ukinuta je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 22:01