POČELO SUĐENJE

JEDNOM RUKOM JE DRŽAO ZA VRAT, DRUGOM ŠAMARAO, A ONDA JE NOŽEM HTIO UBOSTI U SRCE Obiteljski nasilnik iz Gospića pokušao ubiti gluhonijemu suprugu

Kobnoga 2. siječnja lani, Zdravko Tomaš je sa stola uzeo nož dužine oštrice 12 centimetara i zamahnuo prema supruzi Mandi Trubić
Zdravko Tomaš
 Robert Fajt / CROPIX

Zbog pokušaja teškog ubojstva izvanbračne supruge Mande Trubić, na Županijskom sudu u Karlovcu započelo je suđenje Gospićaninu Zdravku Tomašu.

Hoće li tužiteljstvo u ovom slučaju uspjeti dokazati postavljenu kvalifikaciju kaznenog djela već na početku suđenja postalo je upitno, no u svakom slučaju već se sada može govoriti o slučaju dugogodišnjeg brutalnog obiteljskog nasilja.

Žrtva je u ovom slučaju gluhonijema osoba, koja uz to ne razumije znakovni jezik. Ipak, sud je angažirao stručnjakinju koja je s njom uspjela iskomunicirati dovoljno da sudskom vijeću kojom je predsjedala sutkinja Elma Kaleb Mamić prenese njezinu poruku kako će koristiti blagodat i neće svjedočiti protiv svojeg zlostavljača. Ipak, sutkinji je predala ranije napisanu poruku na kojoj je pisalo: “Ne mogu svjedočiti, bolesna sam. Radite od njega što želite, ja sam od njega imala samo nasilje”.

Ovisna o pomoći

Karlovačko tužiteljstvo navodi da je oštećena zbog svojih zdravstvenih poteškoća ovisna o pomoći i njezi druge osobe, međutim, umjesto toga, dobivala je godinama batine. Ono što je evidentirano, još u travnju 2012. godine okrivljeni Zdravko ju je bezrazložno hvatao jednom rukom za vrat, a drugom šamarao, a isto je ponovio u prosincu 2015.

Karlovac, 200319.
Gospicanin Zdravko Tomas optuzen je za pokusaj teskog ubojstva nozem svoje izvanbracne supruge Mande Trubic, zbog cega mu je danas na Zupanijskom sudu u Karlovcu zapocelo sudjenje.
Na fotografiji: Manda Trubic.
Foto: Robert Fajt / CROPIX
Robert Fajt / CROPIX
Manda Trubić

Kobnoga 2. siječnja prošle godine, tvrdi se u optužnici, Tomaš je sa stola uzeo nož dužine oštrice 12 cm i zamahnuo prema njezinom tijelu u predjelu prsišta. Ona je podmetnula ruku te uhvatila oštricu noža pokušavajući se obraniti, odnosno ublažiti snagu udarca koji je uslijedio. Čini se da je u tome uspjela, jer je ubod u lijevu stranu prsišta bio dubok oko 5 mm i jednako tolike dužine. Zadobila je hematom oko rane, ali i reznu ranu četvrtog prsta lijeve ruke u dužini od 3 cm kojom se branila.

Tužitelj Željko Brkljačić smatra da do smrtnog ishoda nije došlo samo zahvaljujući sretnim okolnostima i činjenici da se oštećena uspjela obraniti i pobjeći iz zajedničkog stana.

Istražni zatvor

Okrivljenik je sutkinji Kaleb Mamić ponovio ono što je rekao i na pripremnom ročištu, da se ne osjeća krivim. Dokazni postupak započeo je iskazom medicinskog vještaka dr. Želimira Koraća, koji je opisao rane koje je zadobila napadnuta Manda Trubić. Odgovarajući na pitanja obrane, a potom i sutkinje, rekao je da je rana na njezinoj ruci teoretski mogla nastati na drugi način, ali da je izvjesno da se radi o tzv. obrambenoj rani, kao i da rane poput one na njenom prsištu nastaju djelovanjem oštrog predmeta poput noža, škara, stakla ili lima.

Ključno je pitanje bi li, da žena nije blokirala udarac, on bio dovoljno snažan da je ubije. Na to pitanje dr. Korać odgovorio je da nije vjerojatno da bi predmet ozljeđivanja prošao kroz njezin prsni koš i ozlijedio neki od vitalnih organa. Na sljedećem ročištu o okrivljenikovoj ubrojivosti svjedočit će vještaci psihologije i psihijatrije dok će on svoju obranu iznijeti na kraju postupka.

Sutkinja mu je produžila istražni zatvor jer je Sudsko vijeće smatralo da bi mogao ponoviti kazneno djelo, odnosno završiti započeto. On je zatražio slobodu riječima: “Ukinite mi zatvor, imam gdje spavati”, a kada mu to nije udovoljeno, kazao je kako “nije ubijao u ratu kada je trebao, a kamoli sada u miru”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 19:38