ŠEF AUTOKLUBA SIGET

JOŠ TRI SURADNICE DAMIRA ŠKARE ISPITANE PRED POLICIJOM Jedna kolegica iz ureda: 'I mene je znao pipkati, aludirao je na seks...'

 Srđan Vrančić / CROPIX

Morana Rabar, odvjetnica tajnice u Autoklubu Siget koja boksača Damira Škaru optužuje za silovanje, zatražit će od tužiteljstva da njezina klijentica i Damir Škaro ne budu u istoj prostoriji u velikogoričkom Županijskom sudu tijekom njezina ispitivanja, već da je tužiteljstvo ispita videolinkom.

To sigurno neće biti prije sljedećeg tjedna, a kao svjedokinje navedene su tri žene koje su potvrdile da im je žrtva silovanja ispričala da ju je Damir Škaro seksualno uznemiravao, te posrednik koji je navodno nudio žrtvi novac da “zaboravi cijelu priču”.

Spolno nasilje

Kako doznaje Jutarnji list, odvjetnik Krešimir Krsnik, branitelj Damira Škare, neće se žaliti na odluku o određivanju istražnog zatvora u dijelu koji se odnosi na utjecaj na svjedoke. Naime, žrtva je spominjala prijetnje, odnosno poruke koje je tako shvaćala, a koje je dobivala od Škare ili preko posrednika nakon kobne subote 10. kolovoza i spolnog nasilja nad njom, ali Škaru tužiteljstvo za prijetnje ne tereti.

Prijetećom je shvatila Škarinu SMS poruku “Kako su ti djeca?” koju joj je on uputio 12. kolovoza, dva dana nakon navodnog silovanja, nakon što se tog dana nije pojavila na poslu, te fotografiju dupina na svom profilu, te je u razgovoru s novinarom “Provjerenog” Ivanom Čorkalom govorila kako se boji za djecu i zbog toga što je Škaro utjecajan i moćan. Da ne bi dovodio u pitanje utjecaj na bilo koga, Škarina obrana neće se žaliti na pritvor zbog utjecaja na svjedoke, a sud će, s obzirom na to da se radi o pritvorskom predmetu, morati u što kraćem roku ispitati četvero svjedoka.

Sve tri svjedokinje koje je policija dosad ispitala potvrdile su da im je žrtva silovanja ispričala kako ju je Škaro i ranije seksualno uznemiravao. Jedna od žena policiji je izričito rekla da je i nju Škaro neprimjereno pipkao, da joj se obraćao na način koji je sadržavao aluzije na seks i da ju je to dosta uznemirilo. Ona je u AK Siget bila zaposlena na određeno vrijeme i nedavno joj je istekao ugovor o radu. Međutim, njezin iskaz je dan u policiji i ona svoje tvrdnje tek treba ponoviti tijekom istrage, kao i ostale dvije svjedokinje. Posrednik koji je navodno nudio novac tajnici da povuče iskaz njezin je prijatelj i on je navodno i urgirao za njezin prijem na posao tajnice kod glavnog tajnika AK Siget.

Slučaj Damira Škare dospio je i do Sabora jer je Ranko Ostojić, saborski zastupnik SDP-a, jučer poslao priopćenje da je Odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost zatražio u petak od Ministarstva unutarnjih poslova poduzimanje svih radnji iz svojih nadležnosti te da se očituje na okolnosti eventualnih propusta u postupanju policijskih službenika po prijavi protiv Damira Škare u zaštiti moguće žrtve kaznenog djela.

Podsjećamo, kako je ispričala žrtva Škarina silovanja, slučaj zbog kojeg je remetinečkom zatvoru završio predsjednik AK Siget dogodio se 10. kolovoza ove godine u Sigetu. Damir Škaro dolazio je subotom u svoj ured radi rada na knjizi “Utjecaj religije na sport” koju priprema, a radna subota bila je i žrtvi koja ga je prijavila.

Plakala dva dana

Sve se događalo, kako je ispričala, u njegovu uredu kada ju je naglo uhvatio, ona mu se nije uspjela oduprijeti, a on joj je gurnuo ruke u gaće i prijetio da će je silovati. Nakon što je dva dana plakala, u ponedjeljak je otišla kod doktorice i otvorila bolovanje, te ispričala što se dogodilo. Istoga dana podnesena je i prijava policiji, a Damir Škaro joj je, tvrdi, poslao poruke koje je shvatila kao prijetnju. On je iste večeri otputovao u Hercegovinu na godišnji odmor.

U međuvremenu policija je ispitala još tri žene za koje je žrtva rekla da ih je Škaro seksualno uznemiravao, te posrednika koji joj je navodno nudio novac da povuče prijavu. Ona je to odbila, a policija je tražila Škoru na poznatim adresama i kad ga nisu pronašli, za njim je raspisana potraga. On se večer prije povratka u Hrvatsku, u utorak navečer, javio policiji da dolazi u srijedu s godišnjeg odmora izravno u sjedište krim policije u Heinzelovu, ali je uhićen na graničnom prijelazu Stara Gradiška pri ulasku u Hrvatsku i dovezen u Zagreb.

Uslijedilo je ispitivanje, noć na Oranicama, a u četvrtak je Damir Škaro doveden u tužiteljstvo u Veliku Goricu gdje je više od pola sata iznosio obranu i izričito je zanijekao silovanje. Sud je prihvatio prijedlog tužiteljstva i određen mu je pritvor, a u međuvremenu su njegovi odvjetnici tražili i da se zabrani emitiranje priloga u “Provjerenom” s ispoviješću žrtve. Žrtva je ispričala u svom iskazu i to da ju je Škaro i prije nego što ju je silovao, odnosno počinio spolnu radnju izjednačenu sa silovanjem, spolno uznemiravao, pipkajući je.

S obzirom na to da su se pojavile i neke informacije da je prema Damiru Škari postupao i zagrebački Centar za socijalnu skrb, uputili smo upit. Dobili smo sljedeći odgovor:

“Zakonom o socijalnoj skrbi i Pravilnikom o poslovnoj i profesionalnoj tajni Centra propisano je kako medijima ne možemo iznositi podatke o konkretnim slučajevima zbog čuvanja službene i profesionalne tajne te poštivanja načela tajnosti i zaštite osobnih podataka kao i poštivanja privatnosti”, odgovorili su.

U svakom slučaju, paralelno s pravnom, slučaj u kojem je za silovanje okrivljen predsjednik najvećeg autokluba u državi, bivši olimpijac, saborski zastupnik HDZ-a, odvijat će se i u političkoj areni.

Škari, koji je okrivljen za silovanje, prijeti kazna od jedne do deset godina zatvora. Za spolno uznemiravanje, drugo kazneno djelo koje mu se stavlja na teret, kazna je do jedne godine zatvora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 19:07