ČLAN REPREZENTACIJE

JUTARNJI DOZNAJE Luka Modrić kao ključni svjedok u istrazi protiv braće Mamić tajno ispitan u USKOK-u

Modrićev iskaz imat će gotovo presudnu ulogu na najjaču optužbu koju USKOK Zdravku Mamiću stavlja na teret
 Jure Mišković / CROPIX

Luka Modrić, ponajbolji igrač hrvatske reprezentacije, čije se ispitivanje kao ključnoga svjedoka u USKOK-ovoj istrazi protiv braće Mamić iščekivalo od kada je slučaj početkom srpnja otvoren, ispitan je u tajnosti na USKOK-u u nedjelju, neslužbeno se doznaje od više izvora bliskih istrazi.

Što je Modrić ispričao USKOK-ovim tužiteljima nije poznato, međutim kakav god bio njegov iskaz, imat će gotovo presudnu ulogu na najjaču optužbu koju USKOK Zdravku Mamiću stavlja na teret.

Transfer u Tottenham

Radi se o točki optužbe koja sumnjiči Mamića da je na osnovi spornoga aneksa Ugovora o profesionalnom igranju prilikom transfera Modrića u Tottenham 2009. zapravo sebi priskrbio 52 milijuna kuna od transfera. Naime, konkretno, USKOK sumnja da je Modrić 2009. na nagovor Mamića potpisao antidatirani aneks kojim se Dinamo odriče 50% novca od transfera, a za račun Modrića, te da je Modrić nakon što mu je Dinamo isplatio po toj osnovi 66,9 milijuna kuna, od toga iznosa 52 predao raznim članovima obitelji Mamić.

Dakle, da je običnim jezikom rečeno Zdravko Mamić preko Luke Modrića novac izvučen iz Dinama oprao za sebe. Pritom je i Modriću pripao ostatak od 15 milijuna kuna. USKOK je ove optužbe pokušao dokazati i izvještajima o prijenosu novca iz kojih je proizlazila podudarnost istih šaltera u banci i vremena isplata Modriću sa uplatama većih iznosa novca od nekoga iz obitelji Mamić.

Sumnjiva transakcija

Dakle, kada bi Modrić podizao novac, netko od Mamića bi minutu kasnije na istome šalteru na svoj račun uplaćivao ponekad i iste iznose novca. No, najvažniji argument USKOK-a na osnovi koje su tvrdili da je famozni aneks ugovora fabriciran, bio je zapisnik o raskidu ugovora između Modrića i Dinama iz 2008., iz kojega proizlazi da Dinamo i Modrić nemaju nikakvih međusobnih potraživanja, a koji bi bio u suprotnosti s Aneksom prema kojemu Dinamo Modriću duguje 50% transfera.

Ipak, usprkos ovima argumentima, presudno je bilo to što će Modrić reći kao svjedok. Štoviše ozbiljno se kalkuliralo o njegovom statusu svjedoka jer je činjenični opis zapravo ukazivao da je Modrić pomagač u pranju novca, te postoji mogućnost da umjesto svjedoka igrač Reala postane okrivljenik. U gotovo identičnoj procesnoj situaciji kao Modrić je i Dejan Lovren, međutim nismo uspjeli doznati je li i on saslušan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 02:52