TUGA U PALOVCU

JUTARNJI U MJESTU U KOJEM JE U ZAMRZIVAČU PRONAĐENO TIJELO NESTALE STUDENTICE 'Ona i moja kći rođene su istoga dana, išle su zajedno u školu...'

 
 Željko Hajdinjak / CROPIX, Marin Dešković / Jutarnji list

Pronalazak leša u zamrzivaču u obiteljskoj kući u Palovcu potresao je stanovnike tog malog mjesta u Međimurju. Kao što smo već izvijestili, riječ je o tijelu Jasmine Dominić, nestale još 2000. godine, iako je njezin nestanak službeno prijavljen tek nekoliko godina kasnije. Tada 23-godišnjoj studentici izgubio se svaki trag, a do iznenadnog rasplitanja misterija došlo je u subotu nakon dojave policiji o pronalasku leša. U večernjim satima u subotu zbog sumnje da je počinila ubojstvo, uhićena je Jasminina sestra Smiljana.

Policijska uprava međimurska organizirala je u nedjelju izvanrednu konferenciju za novinare. Novinarima se obratio policijski načelnik Ivan Sokač.

- Jučer iza 12 sati policija je primila dojavu da je u kući u Palovcu pronađen leš nepoznate osobe. Zamjenica županijske državne odvjetnice je na mjestu pronalaska u suradnji s policijom provedenim očevidom utvrdila da je u zamrzivaču leš nepoznate osobe koji je prevezen na patologiju u bolnicu u Čakovec, gdje će se provesti obdukcija. Postoji sumnja da je pronađeno tijelo nestale ženske osobe rođene 1977., a čiji je nestanak prijavljen 2005. godine. Sumnja se na kazneno djelo ubojstva. Pronađena osoba nije viđena negdje od 2000., 2001. godine. U subotu u večernjim satima uhićena je 45-godišnjakinja, a kriminalistička istraživanja su u tijeku, izjavio je načelnik Sokač.

O svemu se oglasilo i varaždinsko Županijsko državno odvjetništvo kratkim priopćenjem, koje prenosimo u nastavku.

- Zamjenica županijske državne odvjetnice u Županijskom državnom odvjetništvu u Varaždinu je, u suradnji s policijskim službenicima Policijske uprave međimurske, provela očevid zbog postojanja osnova sumnje da je hrvatska državljanka (1974.) počinila kazneno djelo ubojstva iz čl. 110. Kaznenog zakona na štetu hrvatske državljanke (1977.).

Prema dosad prikupljenim podacima, postoje osnove sumnje da je uhićena 45-godišnjakinja između 2000. i 2001. godine usmrtila svoju sestru i njezino mrtvo tijelo sakrila u škrinju za zamrzavanje u hodniku prizemlja obiteljske kuće u mjestu Palovec.

Radi utvrđivanja svih okolnosti događaja, državno odvjetništvo će naložiti obdukciju, vještačenje DNA, druga potrebna vještačenja i dokazne radnje te provođenje daljnjih izvida, a poduzet će se i druge radnje prema zakonskim propisima o postupanju s uhićenim osobama, navodi se u priopćenju.

Reporteri Jutarnjeg su u Palovcu porazgovarali s nekoliko susjeda, prijatelja obitelji, koji još uvijek ne mogu doći sebi od šoka.

- Potresen sam. Poznavao sam obitelj, njega sam poznavao dobro, muža od žene. Koliko sam pričao s ljudima po cesti, svi kažu - strahota da se tu desilo nešto takvog. Ne može biti normalna osoba koja to može napraviti. To treba zatvoriti doživotno i gotovo - rekao je jedan susjed.

Drugi susjed koji živi nedaleko od obitelji Dominić ispričao nam je kako je situacija izgledala u subotu:

- Oko 10, 11 je došla Hitna. Poslije mi supruga veli da ide policija tu po našoj ulici. Pomislio sam, pomalo idu, kontroliraju i to. Ali onda zbog hitne, supruga veli da pogledam, da se možda susjedi nije nekaj desilo, sama živi, nema nikoga tu, a bolesna teško… Tu je brat od zeta, on je išao pitati, pa veli sve je u redu sa svim ukućanima, a ništa dalje ne smiju reći. To vam je to, poslije su došla i druga policijska kola, pa u civilnom… Navečer ili kasno popodne, bila je već večer, počeli su se presvlačiti u bijela odijela, a onda nam je sinulo da bi to moglo biti to, da su našli nestalu…

Otkrio je da se s obitelji Dominić dobro poznavao, bili su kućni prijatelji. Posebno je dobar bio s Jasmininim ocem koji je prije nekoliko godina umro od raka pluća. Bio je jako vezan uz kćer, kaže susjed, i do smrti se povremeno vraćao na tu temu iako je o tome teško govorio.

- Jasmina je rođena kao i moja kćer, isti dan. Išle su zajedno u osnovnu školu. S njezinim ocem sam igrao nogomet i bili smo si dobri, posjećivali smo se, pomagali smo si oko gradnje kuće… On je meni rekao da mu se javila, da je na fakultetu u Zagrebu, da preko Studentskog centra radi, da će ići na kruzer, tako mi je pričao. I onda tek kasnije mi je rekao da moraju dati u novine, nakon četiri godine su oni dali na policiju da je nestala, mislim da je to bilo oko 2004., tu negdje - ispričao je potvrdivši tako pretpostavke da je Jasminin nestanak prijavljen puno kasnije. Neugodno mu je, kaže, bilo kasnije ispitivati o tome, no znali su se dotaknuti Jasmine kad bi malo popili.

- Pitao sam ga ima li kakvih vijesti. Rekao je ništa, da su neki rekli da su je vidjeli u Parizu, da je s nekim Japancem otišla. Kasnije mi je bilo neugodno pitati što se događa, jesu li je našli… On je radio na terenu, puno ga nije bilo, mama je išla u Austriju, iz Austrije je otišla u Njemačku. Sestre su same živjele dok se Smiljana nije udala. Otac Martin je umro prije dvije-tri godine od raka pluća. On je jako bio vezan za nju. On je i pokrenuo pitanje nestanka. Odlazio sam i nakon što je on umro kod njih na kavu, bili smo kućni prijatelji. Nismo puno pričali o tome, nekad bi je spomenuli kad bi malo popili. Onda bi on govorio kako je ne mogu naći, stavljao je i pjesme u džuboks samo za Jasminu. Bio je jako vezan za nju - emotivan je susjed.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 20:47