VELIKI OBRAT

JUTARNJI U POSJEDU EKSKLUZIVNIH MATERIJALA Osumnjičeni reketar kojeg terete da je 12 godina iznuđivao novac od bračnog para bio žrtva njihove prevare?

 
 CROPIX

Kad se Zoran Musa (51), kojega policija i Državno odvjetništvo terete da je jedan bračni par iznuđivao najmanje 12 godina, prije tri dana pojavio u policiji koja je za njim tragala, bio je “naoružan” registratorom punim dokumentacije kojom želi dokazati da nikoga nije iznuđivao, nego da je on sam bio žrtva prevare toga bračnoga para.

Riječ je o slučaju koji je dobio velik odjek u medijima nakon što je policija prije dva tjedna objavila kako je dovršila kriminalističko istraživanje protiv dvojice hrvatskih državljana, starih 51 i 67 godina, zbog 12-godišnjeg iznuđivanja na štetu supružnika, 62-godišnjaka i 49-godišnjakinje. Policija je također osumnjičila Musu, a na osnovi prijave supružnika, da im je u tom razdoblju na osnovi nepostojećeg duga uzeo oko 200.000 eura.

Nisu ga se bojali

Musa je, kako neslužbeno doznajemo, pred istražiteljima obranu iznosio skoro pet sati, a premda nam sadržaj iskaza nije poznat, preko Musine rodbine, koja je upoznata sa slučajem i višegodišnjim odnosima koje je Musa imao s tim parom, doznali smo Musinu verziju priče.

Naime, Musa je njima ispričao kako je bračnom paru godinama posuđivao novac, ali su ga na kraju izvarali i uzeli mu spomenutih 200.000 eura. No, da nije riječ samo o pukom pravdanju osobe osumnjičene za brutalnu iznudu, Musa je potkrijepio prilično opsežnom dokumentacijom, uplatnicama, ugovorima, izjavama kod javnog bilježnika, ali i gomilom faksimila SMS-a koje je odlučio dostaviti policiji, Državnom odvjetništvu i sudu.

Putem Musinih poznanika i Jutarnji list je dobio uvid u korespondenciju koju je Musa godinama imao sa supružnicima, a ako se utvrdi njihova autentičnost, one bacaju novu sliku na cijeli slučaj. Naime, iz spomenutih SMS-ova proizlazi kako su Musa i supružnici, M. N. (62) i njegova supruga N. N. (49), godinama imali izrazito prijateljski odnos. Iz više je SMS-ova vidljivo kako supružnici priznaju da im je Musa posuđivao novac, i to konkretni iznos od navedenih 198.000 eura. Osim toga, Musa je navodno, kako tvrde poznanici, u jednom trenutku na zamolbu bračnog para oprostio dio duga od 20.000 eura kako bi svog sina, koji je diplomirao, mogli nagraditi Golfom.

Usprkos tome što se Musa u nekoliko navrata neprimjerenim rječnikom obraća toj ženi, vidljivo je kako se ona njega baš i ne boji. Govori mu da ne može tako s njom razgovarati, a Musa joj se zbog toga čak znao i ispričavati. Iz drugih je, pak, SMS-ova vidljivo kako su oni bili u gotovo prijateljskom kontaktu sve do ljeta 2018., iako bi se iz njihove prijave te optužbi protiv Muse dalo iščitati kako su se svojeg iznuđivača nasmrt plašili. Nadalje, Musa je prikupio i faksimile uplatnica kojima je on još 2014. uplaćivao novac bračnom paru jer su ga oni tražili, obećavajući da će mu sve to vratiti. Kako su nam prenijeli poznanici uhićenog muškarca, Musa tvrdi da je M. N. upoznao još tijekom devedesetih godina te da mu je početkom 2000. počeo posuđivati novac. Najprije se radilo o iznosima od oko 20.000 tadašnjih njemačkih maraka, da bi mu zatim posudio najprije oko 70.000 eura, a zatim još oko 130.000 eura. Taj ostatak novca M. N. ga je tražio kako bi ušao u veliki posao s uvozom šećera iz Brazila.

Poznanici

Budući da Musa taj novac nije imao, otišao je zajedno s M.N. u Sarajevo kod svojega prijatelja Ismeta Bajramovića Ćele s kojim je Musa prijateljevao još iz vremena rata, a koji je važio za jednog od najopasnijih momaka u Sarajevu. Bajramović je tada, prema Musinim riječima, njemu posudio novac kako bi ga on posudio M.N. da može ući u posao sa šećerom. Međutim, tvrdio je Musa, taj posao je ispao jedna velika prevara, a M. N. i njegova supruga mu nikad nisu vratili novac koji im je posudio. Zanimljivo je da je Musa čak, kako tvrdi, pokušao pomoći M. N. da plasira taj šećer na hrvatsko tržište, a sve kako bi ovaj mogao zaraditi novac i vratiti mu dug. U tome mu je, prepričavaju naši sugovornici Musine riječi, oko 2006. pomogao i sin bivšega hrvatskoga predsjednika Stjepan Tuđman. Naime, Musa je za M. N., tvrde Musini poznanici, dogovorio sastanak s tadašnjim predsjednikom Hrvatske gospodarske komore Nadanom Vidoševićem koji je M. N. pomogao da ostvari kontakt u Krašu i proda im šećer.

Trebalo se raditi o nevjerojatnih 12.000 tona. No, na kraju od toga nije bilo ništa, a neki od ljudi iz drugih tvrtki za proizvodnju slastica su se, prema Musinim tvrdnjama, našli u poslovnim problemima jer su povjerovali M. N. Posebno je pitanje spor koji je Musa pokrenuo 2013. protiv M. N. na osnovi navodnog duga i koji je M. N. prema prijavi izgubio jer mu je Musa prijetio da ne smije dolaziti na ročišta. Naime, Musa je nabavio i sporni spis, a iz spisa proizlazi da je presuda u Musinu korist doista donesena zbog ogluhe, odnosno zbog toga što M. N. nije dolazio na rasprave iako je o njima bio uredno obaviješten. No, ono što je u potpunosti izostavljeno jest da je 2014., prema stanju spisa, M. N. podnio sudu zahtjev za povrat u prethodno stanje te žalbu na presudu u kojima tvrdi da nikad nije zaprimio Musinu tužbu, da nije znao da se postupak protiv njega vodi te da dug ne postoji jer je on Musi već cijeli dug vratio u robi.

Kaznena prijava

Dakle, već u svibnju 2014. M. N. se usprotivio presudi, premda iz njegove prijave proizlazi da je cijelo vrijeme bio u strahu od Muse te da je zato pristao da bude osuđen bez mogućnosti obrane. No, ni nakon podnošenja odgovora na tužbu, Musa i njegove navodne žrtve nisu prestali komunicirati. Musa je također, sudeći prema uplatnicama koje je navodno dostavio i policiji i Državnom odvjetništvu, u svibnju 2014. uplatio pozajmicu od novih 37.600 kuna na račun tvrtke M. N.

Posebna je priča novi ugovor koji je Musa nedavno, u travnju 2018., sklopio s M. N., a kojim se Musa pristao odreći 75.000 eura samo ako mu u roku od mjesec i pol isplati ostatak od 125.000 eura. Nakon što ni to nije platio, Musa je u listopadu protiv njega podnio i kaznenu prijavu zbog prevare. No, gotovo istodobno M. N. njega prijavljuje za iznudu. Sudac istrage zagrebačkoga Županijskog suda jučer je Musi odredio jednomjesečni istražni zatvor zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke i ponavljanja djela te je protiv njega otvorena istraga zbog iznude. Musin odvjetnik Tihomir Mišić najavio je žalbu na odluku o pritvaranju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 07:59