ZLOČIN I KAZNA

KADA JOJ JE SUDAC REKAO DA JE KRIVA ZA UBOJSTVO, SAMO JE TIHO REKLA: 'DA, ZNAM' Donosimo detalje s napetog izricanja presude u Varaždinu

Slađana Brkić (desno) i Dean Slivar (u krugu lijevo)
 CROPIX

Nepravomoćnom presudom Županijskog suda u Varaždinu Slađana Brkić (28) proglašena je krivom i osuđena na 10 godina zatvora zbog ubojstva nevjenčanog supruga Deana Slivara (46) u mjestu Gola kod Koprivnice u veljači ove godine.

Izrečena joj je i sigurnosna mjera obveznog psihijatrijskog liječenja. Iako su svi pretpostavljali da će biti osuđena za teško ubojstvo, za što je predviđena kazna zatvora do 40 godina, na kraju je osuđena samo za tzv. obično ubojstvo. Maksimalna kazna za to kazneno djelo je 20 godina iza rešetaka.

Rodila u pritvoru

Slađana Brkić na sudu je bila hladna. Mirno je - izmučenog, ali i kamenog lica koje nije odavalo emocije - slušala objavu presude. U jednom je trenutku, međutim, nakon što je sudac Igor Pavlic objavio da je kriva za ubojstvo jer je svom nevjenčanom suprugu zadala dva uboda nožem u prsni koš, kimnula i tiho šapnula: “Da, znam”. Njezino lice ostalo je, međutim, jednako i u trenutku kada je sudac objavio da je kriva za ubojstvo i u trenutku kada joj je poručio da je osuđena na 10 godina zatvora. Objavu presude u ime obitelji ubijenog Deana Slivara popratila je i supruga njegova brata Davora Slivara, koji je nakon ubojstva preuzeo brigu o njegovoj djeci, sinu i kćeri. Deanova šogorica iznimno se trudila da na licu ne pokaže emocije iako je bilo vidljivo da kipi od bijesa.

Nakon objave presude zamolila je suca Igora Pavlica za razgovor, poručivši ipak da ne želi da se taj razgovor odvija pred novinarima. Brutalno ubojstvo dogodilo se dan nakon Valentinova, 15. veljače ove godine u poslijepodnevnim satima u obiteljskoj kući u mjestu Gola, u kojoj su Slađana i Dean živjeli s troje maloljetne djece, dvoje njegove djece iz prvog braka sa suprugom koja je preminula i njezinim petogodišnjim sinom kojeg ima s drugim partnerom. Ubojstvo se dogodilo pred očima djece. Slađana Brkić svom je nevjenčanom suprugu zadala dva uboda nožem dužine oštrice 16 centimetara u desnu stranu prsnog koša, nanijevši mu ubodnu ranu srca s krvarenjem u osrčje.

Deanov maloljetni sin pokušao je zaustaviti očevo krvarenje, a njegova kći otrčala je do susjeda po pomoć, no nesretnom muškarcu nije bilo pomoći i preminuo je na mjestu događaja prije dolaska Hitne pomoći. Slađana je ubojstvo počinila u visokom stupnju trudnoće te je nekoliko tjedana poslije, u prvoj polovici ožujka, u vrijeme kada je bila u pritvoru, rodila djevojčicu te tako postala prva žena u Hrvatskoj koja je rodila u pritvoru. Brigu o djetetu odmah nakon rođenja preuzeo je Centar za socijalnu skrb. Prema zakonskim propisima, dijete može biti s majkom u kaznionici do treće godine, ali to se odnosi samo na pravomoćno osuđene žene koje služe zatvorsku kaznu u kaznionicama, ali ne i na žene koje nisu pravomoćno osuđene za neko kazneno djelo.

Psihički problemi

Sve okolnosti koje su dovele do brutalnog ubojstva javnosti nisu poznate, među ostalim i zato što je suđenje bilo zatvoreno za javnost zbog zaštite osobnog i obiteljskog života kako optužene Slađane i njezine obitelji, tako i ubijenog Deana i njegove obitelji. Na suđenju su, naime, svjedočila malodobna djeca ubijenog Deana, ali i rođaci optužene Slađane koji su iznosili intimne detalje iz njihova života. Svjedočio je i liječnik koji je bio prvi na mjestu događaja te liječnica koja je izvršila psihijatrijsko vještačenje optužene.

Slađana Brkić je, pak, kako neslužbeno doznajemo, u svojoj obrani istaknula da ju je njezin izvanbračni suprug godinama zlostavljao i da je bio izrazito ljubomoran na njezinog bivšeg partnera te da je to bio povod za ubojstvo. Njezin otac Niko nakon ubojstva medijima je ispričao da je Slađana boravila kod njega u kući u jednom mjestu u okolici Delnica od sredine prosinca prošle do sredine siječnja ove godine jer su se ona i Dean posvađali. Dodao je da je tijekom jednomjesečnog posjeta bila čudna, da je često bila zamišljena te je slabo spavala i da ju je često u noćnim satima zatjecao kako sjedi u mraku i razgovara sama sa sobom.

Da je Slađana imala psihičkih problema očito je zaključio i sud jer joj je presudom izrečena i mjera obaveznog psihijatrijskog liječenja, no s obzirom na to da je javnost bila isključena sa suđenja, ali i pri objavi razloga presude, nije poznato od kakvog psihičkog poremećaja boluje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 11:48