BIO ZATVOREN U GLINI

'KAJEM SE ZBOG SVEGA, U ZATVORU SAM PRAO PODOVE, A MORAM BRINUTI O MAJCI I SINU...' Nasilni sin Ivana Koradea zatražio uvjetni otpust iz zatvora

 
Mario Korade izlazi iz zlatarskog suda.
 Krunoslav Pavlina / CROPIX

Mariju Koradeu (29), sinu generala Ivana Koradea, koji je prije 11 godina pobio petero ljudi i potom si presudio nakon što se našao u policijskom obruču, odbijena je molba za uvjetni otpust iz kaznionice u Glini, gdje je izdržavao jedinstvenu kaznu od tri godine i tri mjeseca zatvora na koju je bio osuđen zbog kaznenih djela nasilništva.

Korade je tražio da ga iz zatvora puste tri mjeseca prije isteka kazne, navodeći kao argumente da je dobivao pozitivne ocjene na izdržavanju kazne, bio uključen u postupke rehabilitacije, poštovao kućni red.

Nadalje, naveo je da mu je majka teško bolesna i da se mora brinuti o njoj i malodobnom sinu, te da će se zaposliti u autopraonici radi uzdržavanja članova obitelji. Majka mu je u toj molbi pružila podršku, ali je vijeće velikogoričkog Županijskog suda prije odlučivanja pribavilo spis za postupak koji se još vodi u zagrebačkom Općinskom sudu kao i mišljenje zagrebačkog zatvora te ureda za probaciju.

Protiv Koradea, koji je već praktički izdržao tu kaznu zatvora, vodi se postupak zbog povrede djetetovih prava i nasilništva, a taj postupak još nije okončan. Zatvor procjenjuje da je visoka vjerojatnost od povratka kriminalu, te se napominje da je tijekom izdržavanja zatvorske kazne u četiri navrata bio stegovno kažnjavan te bio isključen iz jednog programa jer ga nije redovito pohađao.

Probacijski ured naveo je da Koradeova majka jedva čeka njegov izlazak iz zatvora jer im je kuća opterećena kreditom od 100.000 eura.

Korade je ustvrdio da je poboljšao svoje ponašanje, da je prao podove u zatvoru i da se sada kaje zbog svega što je počinio. Kao argument da mu ne prihvati prijevremeni otpust iz zatvora sudsko vijeće uzelo je u obzir i to da se samo djelomično pokajao.

Korade je u međuvremenu kaznu odslužio do kraja te je izašao na slobodu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. travanj 2024 05:52