POLICIJA U OČAJU

KAKO JE MIHO MUNJA SAM IŠČUPAO METAK KOJIM JE POGOĐEN U NOGU Doktori iznenađeni: 'Ta mi priča malo sliči na priču o Chucku Norrisu, ali eto...'

U krugu: Miho F. (26)
 HANZA MEDIA

Miho F. (26) koji je u ponedjeljak ranjen u noge ispred svoje kuće na adresi Škrape u Splitu, pušten je iz KBC-a Split i na kućnoj je njezi. Njegove ozljede, a riječ je o prostrjelnoj rani natkoljenice lijeve noge i površinskoj ozljedi lista desne noge, okvalificirane su kao lakše.

Policija je ipak usredotočena na istraživanje crnog BMW-a iz kojeg su navodno pucali na Mihu, pa otpadaju nagađanja da je to bio crni Audi. No, tko je vozio BMW i zašto su pucali u Mihu, zasad se još istražuje, a ranjeni u tome ne pomaže nimalo. Problem je i nedostatak materijalnih tragova na mjestu događaja, gdje su pronađene tri čahure od pištoljskog streljiva, ali nijedno ispaljeno zrno. Ono jedino koje je ostalo u desnoj nozi ranjenoga on je sam iščačkao i bacio u bolničku školjku. Policiju je uvjeravao da je zrno čak progutao.

Pinceta ili prsti

S ruku ranjenoga policajci su uzeli silikonske odljeve koje su poslali na vještačenje u MUP-ov centar “Ivan Vučetić”, gdje su završile i pronađene čahure. Prošla su tri dana od događaja, a policiji nisu koristile ni nadzorne kamere s obližnje pekare, ni iskazi očevidaca, mahom starijih gospođa koje su bile na ulici dok se pucalo.

Kako je moguće da netko sam sebi iz tijela izvadi metak koji ga je pogodio, kao što je to napravio propucani Miho Munja? Na to pitanje odgovorio nam je dr. Hrvoje Tomasović iz Klinike za tumore KBC-a Sestara milosrdnica u Zagrebu, koji je bio dugogodišnji kirurg u KBC-u Split, gdje je više od 15 godina proveo na Hitnom kirurškom prijemu splitske bolnice i koji je vidio “mali milijun” prostrjelnih, ustrjelnih i drugih ozljeda.

- Ta mi priča malo sliči na priču o Chucku Norrisu, ali eto, uzmimo zdravo za gotovo da je čovjek izvadio sam sebi metak iz natkoljenice. Moguće je da on sam sebi izvadi zrno iz noge. Prvo je i osnovno ustanoviti gdje je to streljivo završilo u tijelu, odnosno gdje se zaustavilo. Nije isto je li zrno duboko u organizmu, u blizini kosti, krvnih žila ili tik ispod kože. Da je metak u dubljim dijelovima tijela, bilo bi ga teško, gotovo nemoguće samostalno izvaditi ili da je pokraj kosti, kao i pokraj krvnih žila. No, ako ozlijeđena osoba golim okom vidi zrno i ako je to zrno neposredno ispod kože i nije problem doći do njega, može ga izvaditi uz pomoć pincete, prstiju - kaže dr. Tomasović.

Slični slučajevi

Takvih je slučajeva naš sugovornik vidio više u svojoj karijeri.

- Bilo je sličnih slučajeva, kad je metak bio tik ispod kože i kad ga je osoba mogla izvaditi sama. Naravno, u tom slučaju nije riječ o čistom medicinskom postupku, odnosno postupak nije sterilan, pa može doći do komplikacija, rana se može zagnojiti i sl. Gdje će metak u nozi ili tijelu ozlijeđenog završiti, ovisi o tome je li riječ o izravnom udaru metka ili o odbijancu. Važno je znati kolika je bila prodorna moć metka, odnosno s kolikom je ‘snagom’ on ušao u tijelo, je li osoba pogođena s dva, tri ili pet metara ili je riječ o odbijenom metku s veće udaljenosti, koji je do ulaska u tijelo već izgubio na snazi. Sjećam se jednog slučaja iz Zagreba, kad je prije mnogo godina čovjeka koji je šetao gradom u novogodišnjoj noći pogodio metak u glavu, ispaljen tri bloka dalje, koji je do udara u osobu izgubio veliku količinu svoje ‘snage’- zaključio je dr. Hrvoje Tomasović.

Hoće li se Munji zagnojiti rana iz koje je sam izvadio metak ili neće, pokazat će vrijeme, ali mu treba odati “priznanje” da je uspio učiniti ono što je naumio. Izvadivši metak i bacivši ga u školjku, policiji je uništio dokaz.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 15:28