KRIM-MAHERICA IZ SPLITA

KAKO JE MLADA PREVARANTICA U VISOKOM STUPNJU TRUDNOĆE 'IZVALJALA' SEDAM POŠTENIH OBITELJI 'Svima nam je nešto odmah bilo čudno, imali smo loš osjećaj'

 Pixabay

Gotovo pa nevjerojatna priča o prijevarama "zavrtila" se Splitom i pogodila pritom osam obitelji, ni krivih ni dužnih, piše Slobodna Dalmacija.

Sve im se i dogodilo tako jer su pošteni i u tom svojem poštenju pomalo i naivni. Vodili su se onom „ne učini drugom što ne želiš da drugi urade tebi“ i svijet im se okrenuo naglavce, jer su s druge strane imali prevaranticu čiji je policijski dosje, karikiramo, nešto deblji od sabranih djela Miroslava Krleže.

Sugovornik Slobodne odlučio je o svemu progovoriti kako bi upozorio buduće stanodavce, ali i buduće podstanare, što se sve živu čovjeku može dogoditi. Supruga mu je zabranila da govori pod svojim imenom, jer, kako je rekla, dosta je što su pokradeni, ne treba sad još i cijeli grad znati kako su i prevareni.

- Iznajmio sam stan mladoj ženi u poodmakloj trudnoći. Uzeo sam njezine podatke, kopirao joj osobnu iskaznicu, odradio taj dio onako kako sam mislio da je najugodnije i njoj i nama – pripovijeda.

- U mjesec dana koliko je stanovala kod nas par puta sam je vozio kod doktora, jednom smo joj se čak žena i ja smilovali i kupili joj spizu – smije se vlastitoj nevolji.

A mlada je podstanarka vješto odglumila svaki detalj, imala je priču na koju bi se i najtvrđa srca otopila. Ona „sirota, sama i trudna“ u velikom gradu, njezin dragi na otoku zarađuje, pa je, jadnica, nerijetko bila gladna...

- U par navrata sam imao osjećaj da nešto tu ne paše, ali sam uvjeravao sebe da umišljam, šta će jadna cura, uz to i noseća – kazuje stanodavac.

I nekako pred kraj mjeseca podstanarka, sva u suzama, obavijestila ga kako mora napustiti stan, ali, eto, ako može još koji dan ostati dok se ne snađe... Pustio je Splićanin, šta će od sirote djevojke.

I tada kreće rock and roll!

- Prvi dan veljače u stan ušao mladi bračni par, žena čisti kuću, priprema je za stanovanje, kad joj vrata otključava drugi par! Ljudi moji! Ova naša „trudnica“ je iznajmila moj vlastiti stan ponovno, ne jednom paru, već njih sedam – kazuje Splićanin.

Stara je krim-maherica pod lažnim FB profilom objavila oglas na društvenim mrežama kako iznajmljuje povoljno stan na cijelu godinu, a znate i sami koliko je to u turističkom gradu poput Splita rijetko.

Lijepo je izdogovarala razgledavanje stana, uredno uzimala predujam, davala ključeve. S jednim od onih koji su stan i „unajmili“ i pritom ostali, na pravdi Boga, bez 250 eura, ekipa Slobodne je čak i razgovarala.

- Javili smo se na oglas, cura i ja, došli vidjeti stan, sve nam je odgovaralo, i izgled i cijena i lokacija. Sad dok vam ovo pričam znam da sam postupio blesavo, ali dao sam joj novac, nisam ni zatražio potvrdu, uzeo ključeve i u autu smo se cura i ja pogledali. Nešto nam je zazvonilo – kazuje.

- Ali, opet, nema veze, tješili smo jedno drugo, našli smo stan, kada uselimo, riješit ćemo svu papirologiju – veli nesuđeni podstanar.

Prvi tjedan veljače u tom malenom stanu našlo se sedam parova, neki su ostali bez tisuću kuna, neki bez dvije, a stvarni vlasnik stana ostao je bez plaćenih režija i stanarine.

- Kada se u petak pojavio peti par, muškarac je gledao oko sebe i pitao se gdje je skrivena kamera. Neki su uspjeli snimiti djevojku dok im je pokazivala stan, neki su je snimili dok su joj predavali novac, svi su imali neki loš osjećaj, ali želja za krovom nad glavom nadjačala je sve sumnje – kazuju.

Prijavili su cijeli događaj policiji i, kako se doznaje, do sada su tri prijave u obradi, policija je krenula s kriminalističkom istragom.

- Kao podstanar zatražite na uvid vlasnički list, a kao stanodavac zatražite podatke i predujam – savjetuje prevareni vlasnik stana.

Obavezno sklopite ugovor o stanovanju, potpišite ga kod javnog bilježnika, pa ako nešto i krene po zlu – uvijek se nevolja dade riješiti i sudskim putem, piše Slobodna Dalmacija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 01:32