NEVIĐENA PRIJEVARA

Kako je naš poznati i nagrađivani hotelijer u samo 15 dana prošao put od uspješnog menadžera do najvećeg hrvatskog dužnika

 
 Arhiva/HANZA MEDIA

U povodu 50. godišnjice rada šibenskoj "Rivijeri" je u prosincu 2013. godine uručena zlatna plaketa za izniman doprinos razvitku hrvatskoga gospodarstva. Samo 15 dana nakon dodjele prestižnog priznanja, ime Ive Deana, većinskog vlasnika te hotelijersko-turističke tvrtke, osvanulo je u jednim dnevnim novinama u posve drugačijem kontekstu.

Proglašen je najvećim hrvatskim dužnikom, gospodarstvenikom od kojeg vjerovnici potražuju vrtoglavih 169 milijuna kuna. Dean taj podatak nije javno opovrgnuo i, općenito, sklonio se iz fokusa javnosti.

Scenarij koji bi se mogao podvesti pod rubriku "vjerovali ili ne" ponavlja se, čini se, i ove godine. "Rivijera" je, slaveći 55. rođendan 1. travnja pozvala vjerne goste svog hotela "Jadran" u Šibeniku na besplatan uskrsni doručak. To što je prošle godine potonula u stečaj opterećena dugom od 42 milijuna kuna (nakon 446 dana neprekidne blokade računa), kao da je zaboravljeno.

Dok su se, tako, pred gostima na "Jadranovom" štekatu redale uskrsne pisanice, u Županijskom državnom odvjetništvu u Šibeniku sastavljala se optužnica protiv nekadašnjih čelnih ljudi tvrtke slavljenice, Ive Deana i njegove supruge Luiđe.

Osnovano sumnjičeći 64-godišnjakinju i 62-godišnjaka da su počinili dva kaznena djela zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju, tužiteljstvo je šibenskom Županijskom sudu proslijedilo pozamašan spis u kojem supružnike, najkraće rečeno, proziva za malverzacije s dionicama vlastite tvrtke pomoću kojih su se domogli pozamašne svote od 51,2 milijuna kuna.

Iako je u optužnici izostao identitet optuženika, upućenijima u šibenske gospodarske prilike nije bilo teško pogoditi o kome se radi. Čak ni onima kojima gospodarstvo nije jača strana, to nije bio problem. S tolikim milijunima se u Šibeniku baš i ne barata, pogotovo među supružnicima u vlasničko-poslovodnoj strukturi neke tvrtke.

Navodi optužnice, uostalom, gotovo su se do u detalje poklopili sa sadržajem kaznene prijave koju je podigla Policijska uprava šibensko-kninska još prije dvije godine. Već tada se u javnosti baratalo s imenima bračnog para Dean u kontekstu kupnje i prodaje dionica i izvlačenja iz tvrtke milijunskih iznosa.

Optužnicom se, konkretno, Luiđa Dean kao prvookrivljenica sumnjiči da je u dogovoru sa suprugom od svibnja 2006. pa do prosinca 2008. godine kupila 77.805 dionica "Rivijere", po cijeni od 147,31 kunu za dionicu, a onda ih darovala svojem suprugu. On ih je, navode tužitelji, ponovno prodao istoj tvrtki, ali po cijeni od 770,49 kuna za jednu dionicu. Na taj način iz hotelijerske je tvrtke izvučeno 43.836.122,88 kuna.

Drugi dio optužnice odnosi se na nezakonitu isplatu 7.413.253,86 kuna dividende Ivi Deanu, kao većinskom dioničaru tvrtke, tijekom 2009. i 2010. godine. ŽDO stoga sudu predlaže da se od okrivljenika oduzme imovinska korist pribavljena kaznenim djelom u ukupnom iznosu od 51.249.376,74 kune.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 11:35