NAORUŽAN DO ZUBA

KAKO JE POMAHNITALI NASILNIK ZATOČIO CIJELO BARANJSKO SELO: Svako malo pucao, policajci u panici bježali: U jednom je trenu specijalac viknuo - BOMBA!

Policija na ulazu u mjesto Šećerana
 Emica Elvedji / CROPIX

Zbog pokušaja ubojstva četvero policajaca te dovođenje u životnu opasnost još dvojice policajaca i dvije civilne osobe, prema kojima je ispalio više hitaca iz puške te bacio ručnu bombu tijekom 12-satne drame koja se odvijala prošle godine u baranjskom selu Šećerana, na Županijskom sudu u Osijeku 5. lipnja počet će suđenje Z. S. (36) iz ovog mjesta.

Riječ je o slučaju od 12. kolovoza 2017. kada je u ovom selu nadomak Belog Manastira vladalo pravo opsadno stanje sve dok se Z. S. 13. kolovoza oko 3,15 sati nije predao policiji. Sve je počelo kada su policajka T. K. i policajac G. T. došli na intervenciju zbog prijave za nasilje u obitelji Z. S., koju je podnijela njihova susjeda M. B. Isto je učinila i dan ranije, jer je Z. S. u dvorištu pucao iz zračne puške, što je ona osjetila kao osobnu prijetnju s obzirom na njihove višegodišnje sukobe. Policija je tada odvela Z. S. u postaju gdje je ostao cijelu noć. No, 12. kolovoza M. B. je čula svađu između Z. S. i njegove supruge S. S. te opet pozvala policiju. Vidjevši policajce pred svojom kućom Z. S. je zaključao ulazna vrata, dok su ga oni pozivali da im otvori. Njegova je supruga tada kazala da ne mogu ući bez naloga, a trenutak poslije on je sam izašao iz kuće držeći u ruci bombu M-75.

'Sad ćete vidjeti'

- Počeo je vikati prema nama: 'Hajde sada dođi, idemo svi kod M. u stan da nas raznesem, te kolegi nešto u smislu: 'Znam da i ti imaš djecu, ali briga me, sve ću nas ubiti.' Izgledao je jako rastreseno i s njim se nije moglo komunicirati, ispričala je policajka u istrazi.

Pred kuću je ubrzo stigao njegov otac, koji živi u susjedstvu i počeo ga smirivati. Supruga je stajala pred kućom držeći za ruku njihovo maleno dijete. No, Z. S. tada odlazi u kuću iz koje se vraća s poluautomatskom puškom M-59.

'Sad ćete vidjeti,' povikao je uperivši cijev u dvoje policajaca, koji su počeli bježati, a iza njih se začuo hitac. Ubrzo i drugi. Policajka i policajac istrčali su na ulicu skrivajući se iza drveća i grmlja, dok je ovaj prema njima ispalio još tri hica, a onda ga je u tome prekinuo njegov otac. Policajci su odmah pozvali pojačanje i osigurali ulicu, dok su iz dvorišta svako malo dopirali zvuci ispaljenih hitaca. Z. S. je do dolaska pripadnika Specijalne jedinice policije iz Osijeka otišao i do stana M. i I. B., koje je smatrao uzrokom svih svojih problema.

Bomba i snajperisti

Kroz prozor je ispalio hitac koji se zabio u strop dnevnog boravka. Supružnici su se za to vrijeme već sakrili u spavaću sobu, gdje su šest sati čekali da ih specijalci izvuku. M. B. je istražiteljima ispričala da su od sada optuženog susjeda godinama doživljavali neugodnosti, a 'posljednja je bila 11. kolovoza, kada je pucao zračnom puškom s ciljem da nas zastraši, zbog čega sam pozvala policiju. Dok su ga odvodili vikao je i prijetio: 'Ubit ću ih!'. Drugi dan se vratio, a poslijepodne čuli smo njegovu prepirku sa suprugom, nakon čega je došao do našeg prozora i povikao: 'Ti kurvo i papučaru, izađite van da vas ubijem.''

Ona je opet pozvala policiju. Specijalci su se, pak, u Šećerani pojavili oko 18 sati i pokušali ga nagovoriti na predaju. Bez uspjeha.

- Čuli smo ga kako viče: 'Mamu vam j...., vi ćete meni slati specijalnu policiju, sad ćete vidjeti', ispričali su specijalci T. S. i M. Š. Ubrzo nakon toga T. S. je povikao: 'Bomba', nakon čega se Tim 1 sklonio iza zgrade. Bomba je, srećom udarila ili u štit ili u rinu pa je eksplodirala ispred kuće, 20-ak cm od štita. Presudna je bila reakcija T. S. koji je na vrijeme uočio bombu i povukao cijeli tim. Da je eksplodirala iza ugla vjerojatno bi bilo ozlijeđenih, jer ih štit ne bi mogao sve zaštititi.

Snajperisti SJP-a su se, pak, postavili pokraj limene garaže nasuprot ulaza u njegovu kuću kako bi kontrolirali situaciju i signalizirali ostatku ekipe ako nešto uoče. Kada ih je Z. S. vidio, povikao je 'Vidim vas u crnom, u crnim maskama' i zapucao prema njima.

Hici su prošli na pola metra od snajperista M. P. i K. B., nakon čega su se premjestili na drugi položaj, a on je svako malo pucao prema garaži, koja je bila sva izrešetana. Jednako tako izrešetan je bio i policijski automobil prve ekipe koja je došla na intervenciju. Svo vrijeme pregovarač SJP Osijek s njim je dogovarao predaju, koja se dogodila tek oko 3,15 sati. Z. S. će kasnije na saslušanju reći da je 'pucao na policajce jer je bio iznerviran postupcima susjede M. B., koja me neprestano bezrazložno prijavljuje policiji, kao i postupcima policajaca koji su me dan ranije uhitili.'

- Pucao sam u zrak, da zastrašim policajce, a ne prema njima. Nisam nikoga htio ozlijediti iako nisam znao što radim, jer nisam popio terapiju – rekao je Z. S., koji ima dijagnozu disocijalnog poremećaja ličnosti 2010., od koje se zadnjih godina liječio ambulantno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 02:07