LOPOVI

KAKO SU ZAGREBAČKI DOKTOR I VOZAČ S OTOKA KRKA PLJAČKALI BANKOMATE Radili su kao tandem, a metoda kojom su dolazili do novca je zapanjujuća

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 22.09.2019. u 10:02

Zagreb, 291013.
Kucerina ulica.
Opljackan je bankomat Raiffeisen banke u Kucerininoj ulici.
Foto: Ranko Suvar / CROPIX
Ranko Šuvar / CROPIX

Bankomat Ilustracija

Zapanjujuća svota novca, gotovo milijun kuna, u novčanicama složenim na stolu u kupovima od po 100 i 200 kuna, prezentirana je u petak na izvanrednoj konferenciji za novinare u sjedištu Policijske uprave primorsko-goranske, na kojoj su objelodanjeni rezultati istrage o pljački bankomata u riječkoj regiji. Svota od 954.500 kuna predstavlja gotovo sav novac što je u utorak rano ujutro otet iz bankomata Erste banke na Kantridi, demoliranog u eksploziji, slučaja kojeg je policija uspjela ekspresno razriješiti i otkriti počinitelje, piše Novi list. Lopovski tandem je, sumnja se, na isti način, eksplozijom, opljačkao i bankomat Privredne banke Zagreb u Kraljevici sredinom ožujka, iz kojeg je nestalo 200 tisuća kuna.

U riječki zatvor je, pod sumnjom da je upleten u krađe novca iz bankomata, smješten 54-godišnji Zagrepčanin. Za njega se službeno navodi da je nezaposleni doktor medicine, oženjen i otac troje djece. Neosuđivan je, kao i drugoosumnjičeni, njegov 50-godišnji kompanjon rodom iz Rijeke s krčkom adresom, po zanimanju vozač, a za kojim policija i dalje traga. Sudac istrage Županijskog suda u Rijeci Vlado Bosner odredio je i njemu istražni zatvor, zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela, što znači da će i on automatski završiti iza rešetaka, kada ga policija pronađe.

Dvojica se terete da su bankomat Erste banke, smješten na ulazu u prodavaonicu Brodokomerc Nove u Ulici Vere Bratonje na Kantridi, demolirali u utorak rano ujutro, oko 4 sata. Na tiskovnoj konferenciji predstavnici policije nisu govorili o detaljima, no informacije Novog lista govore kako istražitelji terete dvojicu 'minera' da su napali bankomat tako što su u njegovu unutrašnjost kroz otvor za novčanice, tzv. shuter, umetnuli plastičnu cijev putem koje su prostor bankomata ispunili plinovitom eksplozivnom smjesom. Poslije postizanja dovoljne koncentracije, dovoljnog stupnja zasićenosti plinskom smjesom, do gornje granice zapaljivosti, smjesu su aktivirali pomoću električnog impulsa s tzv. šokera, na koji su spojili dva eletrovodiča koje su također sproveli u unutrašnjost bankomata. Nakon detonacije, koja je i znatno oštetila ulazni prostor u market, pljačkaši su sa sobom odnijeli dijelove bankomata, prije svega s kasetama s novcem, u ukupnom iznosu od 958.100 kuna.

Zagrepčanin i njegov ortak s Krka sumnjiče se i za pljačku bankomata PBZ-a u Kraljevici, što se dogodila 15. ožujka ove godine, također oko 4 sata. Bankomat se nalazio u sklopu prodavaonice 'Vindija trgovina', a lopovski tandem je najprije obio dvokrilna vrata trgovine. Nakon toga su, prema dosadašnjoj rekonstrukciji događaja, korištenjem prepaid Mastercard kartice otvorili metalna vratašca za isplatu novca. Kroz vratašca su zatim lopovi ugurali plastičnu cijev i elekričnu žicu. Pustili su plin i aktivirali uređaj za inicijaciju iskre, pa je došlo do eksplozije koja je raznijela bankomat. Iz njega su ukrali metalnu kasetu s oko 200 tisuća kuna, u apoenima od 100.

Lopovski tandem se tereti i da je na riječkom području ukrao dva automobila koja su koristili u obijanju bankomata.

Zasad se službeno ne objavljuje kako je policija uspjela raskrinkati dvojicu pljačkaša, no izvori bliski istrazi navode Novom listu da je njihovo otkrivanje rezultat policijske istrage koja traje već duže vrijeme, a pod lupom su posebice bila ovakva događanja na zagrebačkom području. U sklapanju mozaika istraga je pokazala da je u gotovo identičnom demoliranju bankomata, 11 dana prije onoga na Kantridi, na području Zagreba korištena bankovna kartica identična onoj što je poslužila u pljački bankomata u Kraljevici prije šest mjeseci. Ispostavilo se da je ista kartica korištena i na bankomatu PBZ-a što je odletio u zrak 7. travnja ove godine u Svetoj Nedjelji. Policijski istražitelji su utvrdili da je istom bankovnom karticom u više navrata plaćano u Sv. Nedjelji i Zagrebu, a snimke nadzorne kamere su pokazale da je njome plaćao upravo 54-godišnji doktor medicine. Provjere su pokazale da je on nesporni vlasnik ove bankovne kartice.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo