DIVLJOM VOŽNJOM UBIO DVOJE

KAMENIČKOM ODREĐEN JEDNOMJESEČNI ISTRAŽNI ZATVOR, TUŽITELJI GA NE TERETE ZA OBIJESNU VOŽNJU: DORH detaljno opisao kako je došlo do strašne nesreće

CROPIX

 

Sudac istrage zagrebačkog Županijskog suda u srijedu kasno poslijepodne odredio je Marinu Kameničkom, 20-godišnjaku koji je skrivio tešku prometnu nesreću u zagrebačkoj Ilici u kojoj su poginule dvije osobe, a još su tri ozlijeđene, jednomjesečni istražni zatvor zbog opasnosti od ponavljanja djela.

Kamenički je prije sprovođenja na sud bio na ispitivanju u Općinskom državnom odvjetništvu, u koje je doveden iz policijskog pritvora oko 15 sati, a u zgradu u Ilici ušao je vidno šepajući. Na sebi je imao istu sivu majicu s kapuljačom kao i u utorak, kojom je pokušao sakriti lice.

FOTOGALERIJA: Marin Kamenički u Općinskom državnom odvjetništvu

 

Podsjetimo, Kamenički je zbog neprilagođene brzine uzrokovao tešku prometnu nesreću jureći Ilicom u sportskom mercedesu AMG. Izgubio je nadzor nad vozilom, udario u rubni kamen, prešao u suprotni smjer te udario u zid i drugi automobil, opet astru. U nesreći je smrtno stradala 24-godišnja Laura Stelio, suvozačica Kameničkog u mercedesu, a u međuvremenu je otkriven i identitet druge žrtve nesreće. Riječ je o 64-godišnjoj Nadici H., koja je život izgubila kao suvozačica u opelu astri.

Zagrebačko Općinsko državno odvjetništvo je u srijedu navečer objavilo priopćenje u kojemu navodi da je ispitalo Kameničkog i donijelo rješenje o provođenju istrage zbog postojanja osnovane sumnje da bi počinio kazneno djelo izazivanja prometne nesreće u cestovnom prometu iz čl. 227. st. 1. i 4. Kaznenog zakona. Spomenute zakonske odredbe odnose se na izazivanje prometne nesreće s koja za posljedicu ima teške tjelesne ozljede i veliku materijalnu štetu te izazivanje nesreće sa smrtnom posljedicom. To znači da Kameničkom prijeti od 3 do 12 godina zatvora. Iako se nagađalo da bi ga tužitelji mogli teretiti za obijesnu vožnju, koja nosi i više od 12 godina zatvora, do toga nije došlo.

- Osnovano se sumnja da je okrivljenik 23. kolovoza 2018. u 21,10 sati u Zagrebu, Ulica Ilica; protivno odredbi čl. 53. st. 1. i 3. Zakona o sigurnosti prometa na cestama; upravljao osobnim vozilom marke Mercedes C63 AMG, zagrebačke registarske oznake sjevernom kolničkom trakom, desnom prometnom trakom Ulice Ilica u smjeru zapada brzinom za više od 50 km/h većom od dopuštene na tom dijelu kolnika, koja je prometnim pravilom ograničena na 50km/h za naseljeno mjesto, navodi se u priopćenju.

FOTOGALERIJA: Velika prometna nesreća u zagrebačkoj Ilici

 

- Osnovano se sumnja da je takvom vožnjom pristao ugroziti druge sudionike u prometu te je dolaskom do kbr. 422 Ulice Ilica, zbog velike brzine kretanja izgubio nadzor nad vozilom i desnim kotačima naletio na rubni kamen uz desni rub kolnika. Potom je nastavio vožnju desnim kotačima preko sjevernog nogostupa, a lijevim po kolniku u smjeru zapada, nakon čega je došlo do zanošenja vozila ulijevo kojim se vozilo potpuno vratilo na kolnik prešavši u bočnom zanošenju preko sjeverne kolničke trake, a zatim preko dvije uzdužne središnje neisprekidane linije na južnu kolničku traku Ulice Ilica koja je namijenjena za kretanje vozila iz suprotnog smjera, gdje je u bočnom zanošenju ulijevo prednjim desnim bočnim dijelom naletjelo na prednji dio osobnog vozila marke Opel Astra zagrebačkih registarskih oznaka koje se kretalo južnom kolničkom trakom Ulice Ilica namijenjenoj za promet vozila javnog gradskog prijevoza putnika. Od siline udarca vozilo marke Opel Astra zagrebačkih registarskih oznaka odbačeno je unatrag u smjeru jugozapada te preko betonskog zida nabačeno na meki teren s južne strane kolnika, zaustavivši se stražnjim dijelom na mekom terenu, a prednjim dijelom na betonskom zidu, viseći iznad kolnika. Vozilo kojim je upravljao okrivljenik je nakon udarca prednjim dijelom naletjelo na potporni zid, te se i dalje nastavilo nekontrolirano kretati i zanositi u suprotnom smjeru pri čemu je došlo do ispadanja putnice iz navedenog vozila na kolnik, stoji u priopćenju.

- Osnovano se sumnja da se nakon toga vozilo kojim je upravljao okrivljenik nastavilo s nekontroliranim kretanjem u suprotnom smjeru te desnom bočnom stranom naletjelo na prednji desni dio osobnog vozila marke Renault Clio, krapinske registarske oznake koje se kretalo južnom kolničkom trakom Ulice Ilica, lijevom prometnom trakom u smjeru istoka. Od siline udarca vozilo krapinske registarske oznake odbačeno je u lijevo te prednjim desnim dijelom prešlo preko tijela putnice koja je ispala iz vozila kojim je upravljao okrivljenik dok je ležala na sredini kolnika, a potom je vozilo sletjelo na sjeverni nogostup.

Osnovano se sumnja da je vozilo kojim je upravljao okrivljenik, nakon naleta na vozilo Renault Clio, krapinske registarske oznake, u daljnjem nekontroliranom kretanju u suprotnom smjeru desnim bočnim dijelom okrznulo desnu bočnu stranu osobnog vozila marke Mercedes zagrebačkih registarskih oznaka koje se kretalo južnom kolničkom trakom Ulice Ilica, lijevom prometnom trakom u smjeru istoka te se neposredno prije zaustavilo radi izbjegavanja naleta, da bi potom uslijed svih navedenih naleta došlo do požara na osobnom vozilu kojim je upravljao okrivljenik, piše u priopćenju tužiteljstva.

- U navedenoj prometnoj nesreći za koju se osnovano sumnja da ju je prouzročio okrivljenik, uslijed zadobivenih višestrukih teških tjelesnih ozljeda smrtno su stradale putnica iz njegovog osobnog vozila i putnica iz osobnog vozila marke Opel Astra zagrebačkih registarskih oznaka, dok je vozač iz istog osobnog vozila zadobio višestruke teške tjelesne ozljede.

Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu predložilo je sucu istrage Županijskog suda u Zagrebu da se protiv okrivljenika odredi istražni zatvor zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela, koji je sudac istrage prihvatio i protiv okrivljenika odredio istražni zatvor, stoji zaključno u priopćenju.


Besplatno se prijavite na portala Jutarnji.hr

Izdvajamo