STRAŠNA NESREĆA

'KAMO SU KRENULI VESLAJUĆI S DVIJE-TRI DASKE PRONAĐENE USPUT?!' Nestalom dječaku ni traga, potraga se nastavlja sutra, a ovo su novi detalji

 
Brodić u kojem su bili maloljetnici
 Nikolina Vukovic Stipanicev / HANZA MEDIA

ŠIBENIK - Nakon cjelodnevne potrage u kojoj je sudjelovalo 50-tak spasitelja, u nedjelju navečer zbog mraka prekinuta je potraga za 16-godišnjim mladićem koji je jučer oko 18 sati pao u rijeku Krku s čamca koji se prevrnuo kod otočića Visovca.

Službe su cijeli dan tragale na terenu, a kako je pao mrak, potragu smo za danas prekinuli pa će se i ekipe odmoriti, a ronioci mogu napuniti boce. Sutra nastavljamo, kazali su kratko iz Županijskog centra 112.

Osim crvenih gumenih brodica HGSS-ovaca, mirnu vodu Visovačkog jezera u nedjelju ujutro teško je bilo povezati s nesrećom koja se dogodila u subotu predvečer oko 18 sati, kada se dvadesetak metara nadomak fratarskog otočića prevrnuo trometarski čamac s četvoricom mladića, vršnjaka od 16 i 17 godina iz Skradina, Laškovice i Dubravica.

Jedan od njih, momak iz Laškovice, nije se, nažalost, nakon pada u vodu domogao obale Visovca, za razliku od ostale trojice koji su do kopna doplivali neozlijeđeni.

Tako se nevino krstarenje započeto nesumnjivo kao neoprezna igra premetnulo u dramu o čijem se svršetku razmišlja sa zebnjom. Više od 50 spasitelja iz raznih službi kojima koordinira PU šibensko-kninska nastavilo je u nedjelju ujutro večer prije započetu potragu za nesretnim mladićem na vodi, kopnu, ispod površine te iz zraka, odakle je nadlijetao vatrogasni dron.

Budući da je riječ o starijim maloljetnicima i u visovačkom kraju poznatoj djeci, svi su očekivano suzdržani u bilo kakvim izjavama. Policija naročito: danas su trebali ispitati trojicu mladića, barem tako je na konferenciji za novinare na obali Visovačkog jezera najavila Marica Kosor, glasnogovornica PU šibenske.

- Sve će službe dati najviše što mogu dok ne pronađu nestalog mladića, to nam je glavni cilj - rekla je Marica Kosor.

Na to da je sve počelo kao nepromišljena dječačka avantura u malenoj, “posuđenoj” trometarskoj brodici nekadašnje Jugoplastike, nestabilnoj poput orahove ljuske za četvoricu putnika, upućuju neslužbeni, no izgleda pouzdani izvori. Jer, kako saznajemo od lokalnih ljudi, grupa je na kaić bez motora i vesala naišla u šašu kojim su obrasle obale jezera.

Visovacko jezero, 250318.
I dalje je u tijeku intetezivna potraga za jednim od cetvorice maloljetnika kojima se u jucerasnjim vecernjim satima potopio brod na Visovackom jezeru. 
Foto: Nikolina Vukovic Stipanicev / CROPIX
Nikolina Vukovic Stipanicev / HANZA MEDIA

Očito su odluku da se otisnu donijeli u trenutku, i ne pomišljajući da bi im se nešto loše moglo dogoditi, budući da su na tom dijelu obale od Visovca bili udaljeni samo 50-ak metara.

Među pedesetak pripadnika službi koje sudjeluju u potrazi i pet je ronilaca splitske jedinice specijalne policije, četiri ronioca HGSS-a, 14 terenskih pripadnika HGSS-a iz Drniša, Šibenika, HGSS-ovci iz Zadra na jet-skiju, pripadnici dobrovoljnih vatrogasnih društava iz Dubravice te brodovi s rendžerima Nacionalnog parka Krka.

Kamo su željeli stići veslajući s dvije-tri daske pronađene usput?! Sva četvorica mladića generacijski su prijatelji, a u avanturu su krenuli ploveći malim plastičnim čamcem dužine 2,5 metara, tzv. kepolom, koji su pronašli na obali Krke nasuprot otočića Visovac. Nisu imali ni vesla, nego su umjesto njima veslali granama i letvama, prepričali su nam Skradinjani, koji su kao i mještani okolnih mjesta duboko potreseni ovim događajem.

Nestali mladić iz Laškovice bio je, kako smo doznali, neplivač, a inače je bio aktivan u vatrogasnoj mladeži lokalnog DVD-a. I to je, čini se, bilo presudno da se on, za razliku od trojice njegovih prijatelja, nije uspio spasiti.

U nedjelju predvečer PU šibensko-kninska priopćila je da je prilikom vožnje čamcem jedan od mladića ustao, što je narušilo ravnotežu i sva su četvorica pala u vodu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 12:46