ODLUKA DO KRAJA RUJNA

KAPETAN DRAGAN ZATRAŽIO UVJETNI OTPUST IZ ZATVORA Varaždinski sud odlučit će hoće li ratnog zločinca pustiti na slobodu

'Kapetan' Dragan Vasiljković na suđenju
 Tom Dubravec / Hanza Media

Najkasnije do kraja rujna Županijski sud u Varaždinu odlučit će ima li 65-godišnji Dragan Vasiljković, poznatiji kao kapetan Dragan uvjete za uvjetni otpust nakon što je odslužio dvije trećine od 13 i pol godina zatvora zbog ratnih zločina u Kninu i Glini.

Igor Pavlic, glasnogovornik varaždinskog Županijskog suda, potvrdio nam je da je varaždinski Županijski sud zaprimio Vasiljkovićevu molbu za uvjetni otpust i da je sutkinja izvršenja zatražila svu relevantnu dokumentaciju nakon koje će biti objavljeno nejavno ročište, a nakon toga i odluka.

Na tom ročištu priliku da iznese svoj stav zašto smatra da bi trebao dobiti uvjetni otpust dobit će i Vasiljković i to videolinkom iz kaznionice u Lepoglavi, a ročištu će biti nazočan i njegov branitelj. Varaždinski Županijski sud je i u studenom prošle godine odlučivao je o otpustu za Vasiljkovića, ali ga je odbio. Prijedlog za uvjetni otpust je tada uputio Centar za dijagnostiku u Zagrebu po službenoj dužnosti budući da je Vasiljkoviću u izrečenu kaznu od 13 i pol godina uračunato i vrijeme provedeno u ekstradicijskom pritvoru u Australiji te u istražnom zatvoru u Hrvatskoj.

Osuđen u Splitu

Vasiljković je osuđen u rujnu 2017. na Županijskom sudu u Splitu zbog ratnog zločina u kninskoj tvrđavi i pri napadu na Glinu, dok je zbog nedostatka dokaza na splitskom sudu oslobođen optužbe da je naredio ubojstvo dvojice nepoznatih zarobljenih hrvatskih vojnika u veljači 1993. u Bruškoj kraj Benkovca.

Tijekom suđenja je dokazano da je Vasiljković kao zapovjednik Jedinice za posebne namjene u sastavu paravojnih srpskih postrojbi, odnosno zapovjednik Nastavnog centra za obuku pripadnika specijalnih postrojbi Alfa, postupao protivno odredbama Ženevske konvencije. Tako je tijekom lipnja i srpnja 1991. u zatvoru na kninskoj tvrđavi mučio, zlostavljao i usmrćivao zarobljene pripadnike hrvatske vojske i policije.

Isto tako je i tijekom srpnja 1991. godine u Glini, u dogovoru sa zapovjednikom tenkovske jedinice JNA, izradio plan napada na tamošnju policijsku postaju te prigradsko naselje Jukinac, sela Gornji i Donji Viduševac, a potom i njihovo zauzimanje. Za vrijeme napada oštećeni su i uništeni civilni objekti, stanovništvo natjerano na bijeg, pljačkana imovina, te ubijeni i ranjeni civili od kojih i jedan strani novinar.

Uhićen u Australiji

Vasiljković, koji ima srpsko i australsko državljanstvo, uhićen je prije 12 godina u Australiji gdje je živio pod lažnim imenom i bio trener golfa.

Vasiljković je temeljem zahtjeva za izručenjem koji je podnijela Hrvatska uhićen u siječnju 2006. godine u Australiji te je u ekstradicijskom pritvoru, uz kraći prekid od rujna 2009. do svibnja 2010. godine, proveo ukupno osam godina i devet mjeseci, a nakon što ga je Australija u srpnju 2015. godine izručila Hrvatskoj smješten je u pritvor što znači da je do sada izdržao 13 godina. Očekivani istek zatvorske kazne je krajem ožujka 2020. godine, a ovoga puta Vasiljković je podnio osobnu molbu za uvjetni otpust. O njegovoj molbi očitovat će se sve relevantne institucije kako bi se mogla donijeti odluka o tome ispunjava li ili ne uvjete za puštanje iz zatvora prije isteka kazne.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 02:53