STIV CINIK

KARIKATURIST KOJI JE BIO U KAFIĆU S LJUBASOM PRIJE NAPADA ‘Nije mi govorio da ga itko prati ili da prijeti’

Istražitelji intenzivno pokušavaju posložiti mozaik “upozorenja” te ući u trag počinitelju koji je u klasičnoj sačekuši na Selskoj cesti prema Michaelu Ljubasu ispalio više hitaca.

Jedan metak završio je u natkoljenici lijeve noge dok su ostali meci oštetili dva automobila - Hondu Accord u vlasništvu tvrtke Kovač koju je koristio Ljubas te do njega parkirani VW Caddy.

Čudni zvukovi

- U prostor crpke dotrčao je prolaznik i rekao da zovem Hitnu jer neki čovjek leži na tlu i da misli da je ranjen. Prije toga čuo sam neke čudne zvukove, ali sam pomislio da su petarde, žabice. Prije nego što sam istrčao, morao sam zaključati prostor benzinske. Pozvao sam policiju i otišao sam do čovjeka koji je ležao. Razgovarao je s nekim na mobitel i bio je pri svijesti. Rekao je da je pogođen u nogu. Imao je krvav trag na hlačama. Pitao sam ga je li samo tamo ranjen. Odgovorio je potvrdno.

Izjava o tajnosti

Donio sam gaze da se zaustavi krvarenje do dolaska Hitne. Odvezli su ga i to je sve što vam mogu reći jer sam policiji potpisao izjavu o tajnosti - ispričao je za Jutarnji list uposlenik Inine benzinske koji se u kobno vrijeme zatekao desetak metara od poprišta događaja. Ljubas je ranjen uz auto parkiran uz prostor crpke. Prethodno je bio u kafiću uz samu Ininu crpku.

Ljubas je bio na sastanku s dvojicom muškaraca od kojih je jedan popularni karikaturist Stiv Cinik. U kafić Area, kažu upućeni, poduzetnik dolazi najmanje triput tjedno.

- Ne znam što da vam kažem osim da sam zgrožen i da vam, zapravo, po naputku policije ništa ne smijem reći. Da, bili smo zajedno. Nije govorio da ga se prati, da ga nešto brine ili da mu netko prijeti. Nakon ranjavanja nisam se s njim više čuo. I nije mi do razgovora - rekao nam je kratko blijeda lica popularni karikaturist Stiv Cinik, kojeg smo i jutro poslije pucnjave zatekli u istom kafiću u kojem je večer prije bio s Ljubasom.

Nije bilo bljeska

Svjedoci kažu da su tek s vremenskim odmakom muškarci koji su prethodno bili s Ljubasom u društvu shvatili da su i oni mogli stradati kao kolateralne žrtve.

Svjedoci su preneraženi. Neki su vidjeli muškarca kako bježi po Novigradskoj ulici. Pretpostavljaju da je napadač imao i pomagača.

Jedno je sigurno. U kobno vrijeme u 18.50 sati Ljubas je izašao iz kafića, prešao cestu i pokušao ući u automobil. No u tom je trenutku prišao muškarac i prema Ljubasu ispalio nekoliko hitaca od kojih ga je, jer se izmicao, pogodio jedan. Iako se na snimkama nadzornih kamera vide dvojica muškaraca, nije vidljiv karakteristični bljesak prilikom pucnjave pa se pretpostavlja da je oružje korišteno u obračunu bilo s prigušivačem.

Kako doznajemo, Ljubas nije policiji prijavljivao prijetnje. Istražiteljima je pak poznat zbog nekoliko prijava iz domene gospodarskog kriminala, no većina ih je navodno u međuvremenu i odbačena.

Pokušaj ubojstva

- Zadržao se 20-ak minuta. Pričali su poslovno. Nisu se doimali kao da ih nešto brine. No nakon što je Ljubas ranjen, oba muškarca su problijedila. Postali su svjesni da ih je naoružani muškarac čekao i promatrao s ulice. Do kasno u noć ti su muškarci bili uz prostor benzinske dok se radio očevid - zaključuje jedan od gostiju kafića koji je, baš kao i karikaturist Stiv Cinik, večer prije bio u lokalu.

Iz zagrebačke policije poručuju da slučaj vode kao pokušaj ubojstva te da za počiniteljem intenzivno tragaju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 00:09