ZDROBIO MU LICE

KAZNA ULTIMATE FIGHT BORCUŽrtvu cipelarenja je pretvorio uinvalida, sada mora nadoknaditi ipopriličnu materijalnu štetu

 Facebook

Kad se ultimate fight borac Vedran Marelja prije točno pet godina usred dana potukao s Marinom Jankovićem zbog nevraćenog duga u zagrebačkom naselju Prečko, nije ni slutio da će, osim za pokušaj ubojstva, za što je osuđen na 3,5 godina zatvora, morati nadoknaditi i popriličnu materijalnu štetu.

Marelja je Jankoviću zdrobio lice te su ga liječnici jedva izvukli iz kome i spasili mu život, a prema jučer donesenoj nepravomoćnoj presudi Općinskog suda u Novom Zagrebu, Marelja mora platiti Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje (HZMO), koje Jankoviću isplaćuje invalidsku mirovinu, 202.600,84 kune kapitalizirane štete s kamatom jer ga je učinio invalidom i nesposobnim za rad.

Istrčao iz kafića

Nemili događaj zbio se 10. svibnja 2011. godine u 13 sati u Petrovaradinskoj ulici u zagrebačkom naselju Prečko, gdje su se njih dvojica susreli u kafiću Aquarel kako bi riješili povrat duga. U kafić su zajedno ušli, sjeli za stol i naručili piće da bi se u isto vrijeme obojica digli od stola i otišli do toaleta, odakle je, na zaprepaštenje prisutnih gostiju,

Janković naprasno istrčao van iskoristivši Mareljinu nepažnju. Prema riječima svjedoka, Marelja je odmah krenuo za njim te su se par minuta natjeravali oko parkiranih auta. Nakon 200 metara uspio ga je sustići na ulazu u tada nedovršenu zgradu Elusar, gdje ga je udarajući šakama srušio na tlo. Prema tvrdnjama optužbe, Marelja je Jankovića udarao šakama i laktovima s ciljem da ga ubije te ga brutalno iscipelario sa šest-sedam udaraca u glavu.

Nitko nije reagirao

Očevici su posvjedočili da nitko od prolaznika nije reagirao pa ni zaštitar obližnje novčarske institucije, čija se silueta nazirala iza stakla zgrade.

Nakon što je iskalio bijes, Marelja je pobjegao, a mladić unakaženog lica završio je na Hitnoj pomoći. Kod sebe je Janković imao krivotvorenu putovnicu s kojom je zadnji put ušao u Hrvatsku u ožujku 2010., a njegov identitet utvrđen je tek daktiloskopskim vještačenjem otisaka prstiju.

U žestokom napadu ultimate fight borca Janković je zadobio nagnječenje mozga, završio je u komi i djelomično mu je bila oduzeta desna strana tijela. Slomio mu je i kosti lica, nosa, čeljusti, očne šupljine… Bile su to ozljede opasne po život, a spašen je pravodobnom liječničkom intervencijom i operativnim zahvatom.

Marelja je, prema mišljenju vještaka, Jankovića učinio sto posto nesposobnim za rad, a vještačkim je nalazom također utvrđeno da mu je na sve “zaostala i desnostrana hemipareza, da hoda uz pomoć štapa i da je psihoorganski promijenjen”.

Marelja je u odgovoru na HZMO-ovu tužbu za naknadu štete osporio osnovu i samu visinu štete, ali je pokušao osporiti i svoju uzročno-posljedičnu vezu sa samim incidentom. No na zakazano ročište na kojem je trebao biti saslušan i iznijeti dokaze za svoje tvrdnje nije se odazvao niti se svoj izostanak udostojio opravdati.

Podsjetimo, nakon brutalnog premlaćivanja 2011. Marelja je pobjegao, a pretučeni Janković kod sebe je imao ukradene slovenske dokumente na ime Saša Kocian pa je istražiteljima rješavanje slučaja bilo dodatno otežano.

Pokajao se

Zagrebački su policajci već sutradan preko medija odaslali apel objavom fotografije istetoviranog bjegunca, inače njihova starog znanca otprije evidentiranog zbog nasilja i imovinskih delikata.

Kad je Marelja vidio da su mu istražitelji na tragu i da traže pomoć građana u njegovu lociranju, nije mu preostalo ništa drugo nego da se, nakon dan i pol skrivanja, preda policiji. Na Županijskom sudu sve je priznao i pokajao se zbog učinjenog pa se s tužiteljstvom nagodio na tri i pol godine zatvora za pokušaj ubojstva. U svojoj obrani je ustvrdio da je on Jankoviću dugovao novac, a kad mu je Janković zaprijetio rečenicom “oprosti se od majke”, poludio je. Naime, toga dana je shvatio da mu je Janković pratio majku dok je išla na posao jer mu je opisao odjeću koju je nosila.

Janković je tvrdio da je zbog duga borac prijetio i njemu i njegovoj djevojci. Njih dvojica su se znala otprije iz svijeta ultimate fighta i zajedno su radili po klubovima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 17:17