NEMA OSUMNJIČENIH

Kerumovi susjedi: 'Provalnik je dobro znao gdje će pronaći zlato i novac. A možda je tu pljačku izmislio'

Gradonačelnik nije želio policiji reći o kojoj je svoti novca te količini zlatnog nakita riječ
 Jakov Prkić/CROPIX

Dan nakon pljačke vile splitskog gradonačelnika Željka Keruma još uvijek nije poznato ima li osumnjičenih. Policija i dalje ne iznosi nikakve detalje slučaja, osim što smo jučer neslužbeno doznali kako sam gradonačelnik nije želio policiji reći o kojoj je svoti novca te količini zlatnog nakita riječ.

Kerumovi susjedi, čija se vila smjestila na elitnom Meštrovićevom šetalištu, i dalje nagađaju tko bi i na koji način pljačku mogao počiniti. S prednje strane vile nalaze se debela drvena vrata, omeđena dvjema garažama, dok sa stražnje strane Kerumov posjed dijeli veliki betonski velik zid. S istočne je strane Kerumova vila spojena s drugom kućom i odijeljena od nje visokim zidom, dok je na zapadu od susjeda dijeli tek niska kamena ograda i grmlje lovora. Okoliš kuće snimaju najmanje četiri kamere, koje se vide s ulice.

- Morao ga je opljačkati netko tko dobro zna gdje se što nalazi. Ja sam na Mejama 20 godina, a gradonačelnik tek dvije, i dobro znam ovaj kvart. Recimo, s gospođom Fani, koja je tu živjela prije njega, bila sam jako dobra, ali ne dovoljno da znam gdje drži vrijednosti. Dakle, onaj koji je provalio unutra očito je jako dobro znao gdje će pronaći zlato i novac. No, ne bih isključila ni mogućnost da je Kerum pljačku izmislio, čim ne želi reći koliko toga nedostaje. Možda mu je dospjela neka rata kredita koju nema kako platiti - kaže susjeda Vera, koja je do tri ujutro čitala na terasi kuće tik uz Kerumovu. Dok je bila vani, sigurna je, nitko nije prošao Kerumovim dvorištem.

Pljačka se, pretpostavljaju mnogi, odvila upravo preko slabe ograde na istočnoj strani kuće. Naime, kameni je zidić visok tek 10-ak centimetara, a lovor koji je posađen s Kerumove strane nije dovoljno gust da bi spriječio prolazak pljačkaša. Ipak, kažu susjedi, ne može to svatko znati, jer se taj zid uopće ne vidi s ulice. To samo potvrđuje njihovu tezu da je pljačkaš osoba koja poznaje teren.

- Strašno je to što se pljačka dogodila na Mejama, ali sigurno se nitko od nas ne plaši da će i on ostati bez vrijednosti. Riječ je ipak o gradonačeniku, sigurno je da se on svojim odlukama nekome zamjerio. Možda ljudi oko njega nisu bili zadovoljni nekim njegovim odredbama, tko zna - nagađa susjed koji je zamolio da bude anoniman. Kaže, ne bi želio imati problema s gradonačelnikom. Tako je s mnogima u kvartu, gdje su samo rijetki raspoloženi za razgovor o poznatom susjedu.

Mnogi se pitaju što su točno snimile nadzorne kamere, a svima je neobično što gradonačelnik i njegova nevjenčana supruga Fani Horvat ne žele policiji reći koliko je novca i nakita otuđeno.

Podsjetimo, u noći sa subote na nedjelju provaljeno je u obiteljsku kuću Željka Keruma na splitskim Mejama. Pljačka je otkrivena oko 4 sata, a policija još uvijek traga za počiniteljima. Gradonačelnik Kerum jučer je imao isključen mobitel, a danas se javio i kratko poručio kako nema nikakav komentar o pljački.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 00:27