SKANDAL U KARLOVCU

Knjigovotkinja 'olakšala' liječnike za stotine tisuća kuna

Zagreb, 240309.Zgrada Hypo banke.Ilustracija za poslovanje u bankama snimljena u Hypo banci na Slavonskoj aveniji. Foto: Sasa Midzor Sucic / CROPIX
 Sasa Midzor Sucic / CROPIX

KARLOVAC - U tri sam godine liječnicima izvukla oko 300 tisuća kuna. Znam. Sve je otišlo predaleko, ali što je tu je. Sa svima sam riješila problem, a dužna sam još samo dr. Josipu Janešu i dr. Đorđu Budišinu - započinje svoju ispovijest poznata karlovačka knjigovotkinja Josipa Šulentić.

Mutne poslove njezina obrta AJA, koji je brinuo o poslovnim knjigama i računima desetak karlovačkih liječničkih ordinacija, trenutno istražuje kriminalistička policija, i to nakon što ju je Županijskom državnom odvjetništvu kazneno prijavio dr. Josip Janeš.

Posrnula knjigovotkinja, inače supruga Milana Šulentića, bivšeg istaknutog dužnosnika NK Karlovca i NK Dinama, novac svojih klijenata s njihovih je poslovnih računa, kako sama priznaje, isisavala godinama.

Imajući nadzor nad poslovnim knjigama te ovlasti po žiro računima, Josipi Šulentić ništa nije stajalo na putu da si od liječnika, kojima je svima mahom bila i kućni prijatelj, "posuđuje" koliko kod joj je u kojem trenutku trebalo.

- Jedan mjesec nisam platila račune nego sam se koristila tim novcima, pa sam to onda drugi mjesec podmirila i tako je došlo do ove situacije. Kada sam uzimala novac smatrala sam to pozajmicom nadajući se da ću sve vratiti na račune klijenata bez da oni to ikada primijete. Nisam uzela niti jednu kunu s ciljem da nekoga prevarim - pojašnjava nam vlasnica obrta AJA.

Iako sama Josipa Šulentić navodi svotu od oko 300 tisuća kuna pronevjerenih sredstava, do okončanja istrage koju na zahtjev Županijskog državnog odvjetništva provodi PU karlovačka ostat će nepoznanica koliko je točno liječnika oštećeno i za koji iznos.

Od dr. Sofije Božić-Bogut doznajemo da je oštećena za oko 14 tisuća kuna, i to za iznos neplaćenog poreza.

- Za to vjerojatno nikada ne bi doznala da nisam dobila opomenu iz Porezne uprave. Tada sam shvatila da nešto nije u redu. Srećom, to smo brzo riješili, no moji kolege, dr. Budišin i dr. Janeš ostali su bez, koliko znam, gotovo deset puta većih iznosa - priča nam dr. Božić-Bogut.

Josipa Šulentić pokušava umanjiti nastalu štetu pa je, kako kaže, s doktorima, kojima je još dužna, sklopila sporazume o povratu duga, a kao zalog tome stavila im je svoju kuću na raspolaganje. Kaže da će prodati i obiteljski stan "kako bi sve vratila i nastavila normalno živjeti u svome gradu".

- Krade me već deset godina! Napravio sam reviziju do 2006. godine i vjerujte mi da boli glava! Ono prije 2006. je otišlo u zastaru, a za ostali dug sam joj dao rok do 1. prosinca. Zbog nje moja ordinacija nije platila račune koje su mi ispostavili vanjski suradnici, primjerice zubotehnički laboratorij. Ne plati li ga, i ja poput Janeša sve predajem policiji. Dok se ja odričem glavarina kako bi vratio dugove koje nisam skrivio, Šulentići nigdje ne rade i voze tri bijesna auta. Po mojoj gruboj računici mene i kolege oštetila je na za 300 tisuća već za oko milijun kuna! - bio je revoltiran poznati karlovački stomatolog dr. Đorđe Budišin.

Razgovarali smo i sa Davorinom Papom, voditeljem zubotehničkog laboratorija koji zbog makinacija u obrtu AJA prvi puta u 15 godina rada svojim djelatnicima nije isplatio plaće.

Dr. Josip Janeš, koji je odlučio presjeći niz prevara prijavivši svoju knjigovotkinju ŽDO-u, nije želio komentirati spor sa Josipom Šulentić, obrazlažući da će pustiti policiju da u miru odradi svoj posao.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 18:49