TRAGEDIJA NA A3

Kod Sl. Broda s autoceste sletio bus, 10 mrtvih, 44 ozlijeđenih: ‘Više je životno ugroženih‘

Autobus je prometovao iz Frankfurta prema Kosovu. Na mjesto tragedije dolaze ministar Beroš i šef Civilne zaštite Trut
Prizor s mjesta nesreće
 Danijel Soldo/Cropix

U slijetanju autobusa kosovskih oznaka na autocesti A3 kod Slavonskog Broda u nedjelju ujutro poginulo je najmanje deset osoba dok je njih 44 ozlijeđeno, izvijestila je brodsko-posavska policija.

Policija je oko 6,20 sati dobila dojavu da se na autocesti kod Slavonskog Broda, u blizini naplatnih kućica na južnom kolničkom traku dogodila prometna nesreća u kojoj je došlo do slijetanja autobusa kosovskih oznaka.

U nesreći je najmanje 10 osoba smrtno stradalo dok je više desetaka osoba zadobilo tjelesne ozljede, izvijestila je policija koja očevidom utvrđuje okolnosti pod kojim se dogodila prometna nesreća.

image
Prizor s mjesta nesreće
Danijel Soldo/Cropix
image
Prizor s mjesta nesreće
Danijel Soldo/Cropix
image
Prizor s mjesta nesreće
Nenad Opacak/Cropix

Prekinut promet

Iz Hrvatskog autokluba su javili da je promet na autocesti A3 Bregana-Lipovac na 211+450 km između čvorova Slavonski Brod Zapad i Slavonski Brod Istok u smjeru Lipovca bio u prekidu te da su se vozila preusmjeravala na obilazne pravce. Na samom mjestu nesreće interventne službe su ispravile autobus te je pregledom utvrđeno da u njemu više nema osoba. Nakon izvlačenja autobusa promet autocestom u smjeru Lipovca pušten je pretjecajnim trakom.

Ravnatelj brodske bolnice dr. Josip Samardžić izjavio je kako je u bolnicu od jutros zaprimljeno 44 osoba koje su nakon teške nesreće na autocesti kod Slavonskog Broda zatražile liječničku pomoć, a među njima je osam teško ozlijeđenih. Nekoliko ih je u kritičnom stanju.

U 11:30 sati u brodskoj bolnici najavljena je konferencija za novinare.

Načelnik prometne policije policijske postaje Slavonski Brod Franjo Galić dao je izjavu s mjesta nesreće:

- PU brodsko-posavska je u 6:22 primila dojavu da je došlo do slijetanja autobusa. Dolaskom na mjesto događaja utvrđeno je da se radi o autobusu kosovskih registarskih oznaka na redovnoj liniji Frankfurt - Priština. Očevid je u tijeku. Više je osoba smrtno stradalo, a više desetaka ih je prebačeno u bolnicu. Bilo kakve daljnje informacije bit će dostupne nakon završenog očevida, kazao je Galić. Nije mogao točno kazati koliko je osoba smrtno stradalo, no u trenutku dok je davao izjavu iz Policijske su uprave priopćili da je najmanje desetero poginulih.

image
Prizor s mjesta nesreće
Danijel Soldo/Cropix
image
Prizor s mjesta nesreće
Nenad Opacak/Cropix
image
Prizor s mjesta nesreće
Nenad Opacak/Cropix

Jedna od najtežih nesreća

- Osim policije, na mjestu nesreće su i pripadnici vatrogasne postrojbe, a hitna pomoć je dolazila nekoliko puta jer je čak 30 osoba prebačeno u bolnicu. Zasad ne znako koliko teško su te osobe ozlijeđene, kazao je Galić.

- Bio sam na mnogim nesrećama, no ova je stvarno teška i mislim da ulazi u red najtežih nesreća kojima sam ja svjedočio. Autobus je bio pun, no ne mogu reći je li među mrtvima ili ozlijeđenima bilo i djece. Prema riječima putnika, u autobusu je bilo preko 60 osoba, kazao je načelnik Galić.

Prema posljednjim informacijama do kojih je došao Jutarnji list, u busu je bilo 69 osoba.

image
Prizor s mjesta nesreće
Nenad Opacak/Cropix
image
Prizor s mjesta nesreće
Danijel Soldo/Cropix

- Situacija je vrlo teška i još uvijek je velik broj životno ugroženih putnika u autobusu, rekao je za Hinu glasnogovornik brodsko-posavske Policijske uprave Damir Brezić.

O uzrocima nesreće zasad se može samo nagađati. Jutarnji neslužbeno doznaje da su u autobusu bila dvojica vozača, navodno su se zamijenili nakon zaustavljanja u Zagrebu.

Plenković: 'U mislima smo s obiteljima žrtava i Kosovom'

Uskoro bi na mjesto događaja trebao doći i ministar zdravstva Vili Beroš kao i ravnatelj Civilne zaštite Damir Trut.

O nesreći se na Twitteru oglasio i hrvatski premijer Andrej Plenković.

- S velikom tugom primili smo vijest o slijetanju autobusa s ceste kod Slavonskog Broda u kojem je život izgubilo 10 ljudi. U mislima smo s obiteljima žrtava i kosovskim vlastima i narodom, kojima izražavamo duboku sućut i suosjećanje. Nadamo se da će se ozlijeđeni putnici oporaviti. Zbog strašne nesreće razgovarao sam s ministrom unutarnjih poslova Davorom Božinovićem i ministrom zdravstva Vilijem Berošem. Ministar Beroš i ravnatelj civilne zaštite Trut krenuli su prema Slavonskom Brodu kako bi se upoznali sa svim okolnostima nesreće i pružanjem zdravstvene skrbi ozlijeđenim putnicima, napisao je Plenković na Twitteru.

Kurtijeva zahvala Plenkoviću

Kosovski premijer Albin Kurti je u telefonskom razgovoru zahvalio premijeru Plenkoviću za sve napore koje hrvatske službe čine za pomoć stradalima u teškoj nesreći kod Slavonskog Broda.

- Imao sam telefonski razgovor s hrvatskim premijerom Andrejom Plenkovićem koji me uvjerio da su poduzete sve mjere kako bi se učinio maksimum za spašavanje života onih putnika koji su teško ozlijeđeni. Zahvalio sam se na hitnoj reakciji koju su hrvatske vlasti imale - rekao je Kurti

Oglasio se i hrvatski šef diplomacije Gordan Grlić Radman koji je na Twitteru obznanio da je razgovarao sa svojom kosovskom kolegicom Donikom Gërvallom-Schwarz.

- Razgovarao sam s ministricom Gërvallom-Schwarz i uputio joj moju sućut kosovskom narodu i obiteljima žrtava tragične autobusne nesreće koja se jutros dogodila u Hrvatskoj. Izrazio sam i nadu u brzi oporavak ozlijeđenih. Hrvatska i hrvatski narod stoje uz Kosovo i sve kosovske građane. Pružamo pomoć svima kojima je to potrebno, naveo je na Twitteru.

image
Prizor s mjesta nesreće
Luka Safundžić/SB Online
image
Prizor s mjesta nesreće
Luka Safundžić/SB Online
image
Prizor s mjesta nesreće
Luka Safundžić/SB Online

Fotografije Luke Safundžića ustupio: SB Online.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. ožujak 2024 13:46