DO DALJNJEGA U PRITVORU

KOLUMBIJAC OPTUŽEN ZBOG PROVALE U KUĆU U NAUMOVCU Dolazi iz zloglasnog Escobarovog klana, ali na sudu se rasplakao: 'Teško mi je...'

 Bruno Konjevic / CROPIX

Kolumbijac Germano Braven Zulvaga Velasquez (59) do daljnjega ostaje u remetinečkom pritvoru, a na Općinskom kaznenom sudu u Zagrebu o okolnostima njegova uhićenja nakon pokušaja provale u jednu kuću u Naumovcu 10. rujna ove godine, svjedočila su dvojica zagrebačkih policajaca. Velasqueza, koji inače potječe iz središta zloglasnog Escobarova klana, brazilske su vlasti ne tako davno osudile zbog pripadnosti zločinačkom udruženju, a zagrebački tužitelji mu stavljaju na teret pokušaj teške krađe te za njega traže šest mjeseci zatvora. Dan nakon uhićenja trebao je odletjeti za Istanbul i to u društvu svoje kolumbijske prijateljice Adriane Carrillo i još jednog muškarca.

- Teško mi je u zatvoru. Ne razumijem nikoga i nemam s kime razgovarati. Obitelj nisam vidio tri mjeseca, a toliko ih nisam ni čuo jer broj na koji mi je omogućeno da ih kontaktiram, nije bio u funkciji. I gdje su moje stvari iz stana? Imao sam garderobu. Sada nemam ništa – pojadao se kroz suze u prisustvu sudskog tumača za španjolski Velasquez, kojem je osim jezične barijere dodatna muka to što ne zna čitati ni pisati.

Policajci su kobnog 10. rujna u 14,10 sati dobili dojavu o pokušaju provale dvojice muškaraca u kuću u Naumovcu u vlasništvu M.Š. Zavlačenjem alata između vrata i dovratnika nasilno su ušli u kuću, no tada se oglasio alarm pa su provalnici pobjegli niz ulicu. Svjedoci su ih vidjeli kako hodaju prema jednom vozilu čije su registarske oznake zapisali i javili policiji.

- Po tablicama smo utvrdili da je vozilo od rent-a-car agencije sa Srednjaka pa je u postaju došao vlasnik iste i donio ugovor o najmu na jednu žensku osobu iz Kolumbije. Temeljem dokumenata smo provjerili da ona, Velasquez i još jedan muškarac imaju prijavljen boravak u jednom hostelu u Tkalčićevoj, a iz kojeg su se potom preselili u jedan stan u Deželićevoj. Vlasnika agencije, dok smo s njim dogovarali postavljanje zasjede, zvali su njegovi zaposlenici i rekli da je Kolumbijka došla vratiti vozilo. Otišli smo na Srednjake. Tamo je bio auto, ali nje više nije bilo. Ubrzo je stigao Velasquez po polog od 100 eura te mu je rečeno da polog neće dobiti sve dok Carrillo ne vrati ključeve od auta koje im je zaboravila vratiti – prisjetio se u sudnici policajac koji je Velasqueza odlučio pratiti ne bi li “locirao” mjesto gdje se skrivaju. Slijedio ga je kroz uličice, ali uplašeni Velasquez se okretao, vrludao i promatrao jel ga se prati.

- Dok sam pretrčavao cestu između dva auta, skužio me je. Stao je on, stao sam ja. Prišao sam mu i legitimirao ga. Uhitili smo ga te se s njim odvezli opet do rent-a-cara misleći da će Kolumbijka naići obzirom da je obećala vratiti ključeve. No na kraju ona nije došla, pa smo Velasqueza odvezli u postaju i otišli do stana koji su njih troje iznajmili preko Turističke zajednice. Nikog nismo zatekli, a predstavnik ulaza nam je rekao da je 15-ak minuta prije našeg dolaska vidio stranca kako iz stana odlazi s koferima. U stanu nije bilo garderobe nego tek nešto donjeg rublja. Kod Velasqueza smo našli avionsku kartu za sutradan za Istanbul. Kontaktirali smo aerodrom i granične policajce. Raspisali smo i tjeralicu za Velasquezovim prijateljima koji Hrvatsku nisu napustili avionom nego smo kasnijom provjerom kroz sustav otkrili da su Velasquezovi pomagači unatoč tjeralici, izašli iz zemlje na jednom manjem graničnom prijelazu – zaključio je policajac.

Par dana prije provale Velasquez je došao u Hrvatsku, a istražiteljima je opetovano ponavljao da nije kriv. Odbjeglu Kolumbijku navodno je upoznao u avionu na putu iz Istanbula u Zagreb.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 14:50