BRAT ANDREJ

KONAČNO DOLIJAO LAŽNI SVEĆENIK KOJI DESETLJEĆIMA DIJELI BLAGOSLOVE I SKUPLJA MILODARE Pravom župniku prijetio likvidacijom i udario šakom u glavu

Incident se dogodio nakon što je župnik Golubić upozorio Jandru Dalića da ne smije blagoslivljati ljude u njegovoj župi i uzimati im milodare

Lažnog svećenika Jandru Dalića (35) iz Livna apsolutno ništa ne može zaustaviti da u bijelom habitu diljem Hrvatske, kao brat Andrej dijeli "blagoslove" prolaznicima i župljanima od kojih pritom uzima milodare.

Iako se od njegovih aktivnosti još 2009. godine ogradila i sama Nadbiskupija, Dalić se ne boji ulaziti u sukobe sa svima koji ga sprječavaju u blagoslivljanju, pa i sa svećenicima. Tako je 9. svibnja oko 16.30 sati u crkvi Sv. Petra Apostola u zagrebačkoj Vlaškoj ulici unio totalni nemir kada je župniku Josipu Golubiću, vičući mu glasno pred svjedocima, prijetio likvidacijom, a nije ga se libio ni pljunuti te udariti šakom u sljepoočnicu! Zbog tog suludog obračuna uz kišu prijetnji, Dalić je na Općinskom kaznenom sudu u Zagrebu nepravomoćno osuđen na osam mjeseci zatvora s trogodišnjim rokom kušnje.

- Župnik sam u župi Sv. Petra Apostola i prije više od godinu dana vjernici su me obavijestili da nepoznati čovjek u bijeloj haljini u prostoru kapele Majke Božje Bistričke, u sklopu crkve, skuplja milodare i blagoslivlja ljude. Čim sam ga vidio, shvatio sam da se ne radi o pravom svećeniku jer sam ga prepoznao iz medija kao lažnog svećenika koji vara ljude. Zaustavio sam ga i rekao da to ne čini i da izađe. Grubo je reagirao te me pljunuo u lice rekavši da će me likvidirati. Nisam zvao policiju jer nisam shvatio prijetnju ozbiljno i mislio sam da će se povući i da neće više dolaziti u moju župu. Međutim, nakon nekoliko mjeseci ponovno se ukazao u predvorju crkve odjeven u habitat, no čim me ugledao, otišao je. Ali 9. svibnja ove godine na telefon župnog ureda javilo mi se više mojih župljana koji su dojavili da u predvorju crkve stoji gospodin koji upisuje mise, polaže ruke na vjernike i blagoslivlja ljude te traži milodare - ispričao je svećenik Josip Golubić koji se potom spustio u predvorje i ugledao istog muškarca.

Rijeka 14.07.2009. gradska
Katolièki misionar dijelio blagoslov na korzu ispred radio Ri 
Foto Marko Gracin
CROPIX


- Pljunuo me i prijetio mi. Bojeći se njegove daljnje reakcije, pozvao sam kao svjedoke četiri radnika koji su radili na fasadi crkve. Upozorio sam muškarca da prestane i da ode, a on je počeo vikati: 'Traži od kardinala Bozanića premještaj jer ću te inače likvidirati. Opsovao mi je Boga i šakom snažno udario u lice, po sljepoočnici. Udario me i po naočalama koje su mi površinski ozlijedile nos i odletjele na tlo. Cijelo to vrijeme je vikao i psovao, a zbog šoka koji sam doživio ne sjećam se točnih izgovorenih riječi. Nakon toga je krenuo iz crkve, a radnici su mi kasnije prenijeli da je pri izlasku udario jednog radnika nogom, a drugog rukom u oko te odšetao prema Trgu. To je vidjela neka prolaznica koja je pozvala policiju - zaključio je svećenik Golubić koji je Dalića tek nakon trećeg ispada prijavio policiji jer se ozbiljno počeo "bojati za vlastiti život kao i za sigurnost vjernika koji dolaze u crkvu".

Radnici tvrtke ING-GRAD Slavko G. (57) i Jozo S. (63) koji su svjedočili incidentu jer su toga dana radili na obnovi crkvene fasade, stali su u obranu župniku. Jednog je radnika udario šakom u oko toliko jako da je odletio i pritom udario glavom o zid, a drugog u potkoljenicu. Dalić je svakom od njih zastrašujuće odlučno poručio: "Tko si ti da nekog braniš?!".

Zidar Jozo S. (63), koji je u kobno vrijeme prao fasadu na pročelju crkve, prisjetio se da je tada nepoznatog muškarca vidio kako ulazi u kafić u neposrednoj blizini crkve u kojem je sjedio dulje vrijeme.

- Vidio sam ga kako ispija alkoholna pića, točnije piva. Potom se ustao i ušao u crkvu. Nakon nekog vremena do nas radnika je stigao svećenik Golubić te nas zamolio da uđemo s njim u crkvu kao svjedoci. U prostoru hodnika ispred samog ulaza, muškarac kojeg sam prethodno vidio u kafiću počeo je psovati i vrijeđati svećenika uputivši mu prijetnje, nakon čega ga je udario po licu. Čim je krenuo napolje, mi smo pošli za njim. Stao sam do ulaza desno i najednom sam osjetio snažan udarac u desnu stranu glave. Udario me šakom te sam glavom udario u zid. Muškarac mi se zatim obratio da koga ja to čuvam. Nakon toga je nasrnuo na kolegu Slavka, uhvativši ga za jaknu. Udario ga je i nogom, da bi na kraju nasrnuo i na kolegu Matu P. kojeg je udario torbom po glavi. Uporno nam je ponavljao, koga mi to imamo čuvati - detaljno je opisao radnik Jozo S. čiju su priču potvrdili ostali njegove kolege.

- Već sam 10 godina misionar i širim božansko milosrđe. Zaređen sam 2009. u Rimu i nosim bijeli habit. Školovao sam se u Poljskoj i Rimu. Kao redovnik i misionar dulje vremensko razdoblje dolazio sam u crkvu Sv. Petra Apostola. Župnika Josipa Golubića poznajem i u više navrata smo dolazili u sukobe jer se on protivi mojoj misionarskoj službi na koju imam pravo. U inkriminirano vrijeme bio sam u razgovoru s jednom osobom, no Golubić je prekinuo taj susret tražeći od mene da napustim objekt. Posegnuo je rukom da me odgurne, a ja sam krenuo sve to prijaviti policiji. Nisam mu prijetio, nisam ga udario, a niti psovao Boga jer se to protivi mojoj misiji, a sama činjenica što sam otišao na policiju govori da nije bilo nikakvih prijetnji. Odakle mu ozljede? Ne znam, a ne sjećam se ni da je imao naočale. Samo sam ga odgurnuo čim me uhvatio. Inače, ja nemam pravo propovijedati u crkvi jer za to oštećeni ima mandat, i ne posjedujem dokumentaciju za svoju službu jer mi je ista otuđena - pravdao se u policiji Jandre Dalić koji je u sudnici, ipak, odlučio priznati krivnju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. travanj 2024 15:03