100 EURA PO GLAVI

Konobarica iz Varaždina pala u krijumčarenju migranata: ‘A muž mi je lijepo rekao da se s tim ne igram‘

Okrivljena je iznijela dosta neuvjerljivu obranu. Kaže da je slučajno pronašla oglas

Ilustracija
 

 Jure Miskovic/Cropix

Općinsko državno odvjetništvo u Karlovcu podiglo je optužnicu protiv varaždinske konobarice V.Z. (46) jer je za 400 eura krijumčarila četvoricu ilegalnih migranata. Uhvaćena je 6. travnja oko 20.45 sati u mjestu Mracelj, na području općine Vojnić u Karlovačkoj županiji i to nakon što je dvadesetak minuta prije u mjestu Prisjeka na području općine Cetingrad i granice sa susjednom BiH preuzela ilegalce. Tužiteljstvo zato smatra da im je ona iz koristoljublja omogućila i pomagala nedozvoljeno se kretati Republikom Hrvatskom.

Okrivljena je iznijela dosta neuvjerljivu obranu. Kaže da je slučajno pronašla "oglas na kojemu je pisalo da se traži osoba za prijevoz putnika za naknadu", poslala je poruku putem messengera da je zainteresirana te joj se javila osoba koja je napisala da se radi o prijevozu Arapa i Turaka, ali joj je taj mušlarac napomenuo "da je sve u redu i da ona nema nikakvih problema".

Poslao joj je sliku neke kuće i dao lokaciju te se tamo uputila, a ona je poslala fotografiju svojeg vozila kako bi putnici znali u koji auto trebaju ući. Kada je došla javila mu se na poruku kojom joj je rekao da će im trebati desetak minuta da se spreme.

- Pitala sam ih imaju li dokumente, jer mi je sve to bilo malo sumnjivo, a oni su mi rekli da u iz Indije. Onda me zvala ženska osoba rekavši da će mi poslati lokaciju na koju ih trebam odvesti. Pitala sam hoću li imati problema s policijom, ali su mi oni rekli da neću. Policija me zaustavila nakon jedne ili dvije minute - kaže krujumčarka, koja se ne može točno sjetiti kamo ih je trebala odvesti.

Osoba s oglasa, kaže, zove se Ante, a na profilnoj slici ima šiltericu, i to je sve što zna o njemu. Kaže da joj je nevjenčani suprug lijepo rekao "da se s tim ne igra", ali da, nakon što je on završio u istražnom zatvoru zbog nekih svojih problema, ima mala primanja, jer radi honorarno, pa se ipak u to upustila, i to za obećanih 400 eura.

Tužiteljstvo ja zaključilo kako je ona svakako bila svjesna da se radi o stranim državljanima koji su prije toga nezakonito ušli u Republiku Hrvatsku, kao i da ih je planirano išla krijumčariti sa svim prethodnim pripremama, a sve to da je počinila radi pribavljanja materijalne koristi, te s time i smatraju dokazanim da je počinila kazneno djelo, pa i optužnicu koju su donijeli opravdanom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 12:07