'SVI ĆEMO IZGORJETI'

KOPILOTKINJA HELIKOPTERA ČIJA JE POSADA IZVLAČILA STRADALE VATROGASCE S KORNATA 'Kao da su od nečeg bježali, a zatim padali u nepravilnom hodu...'

    AUTOR:
    • Božana Sviličić

  • OBJAVLJENO:
  • 16.11.2016. u 17:08

Ante Baranić / Hanza Media

- Vidjelo se da je tuda nešto prošlo. Izgledalo je kao da su vatrogasci od nečeg bježali, a zatim padali u nepravilnom hodu: noge su im bile gore, a glava dolje – posvjedočila je članica posade helikoptera Antonela Marinov opisujući u srijedu, u nastavku suđenja bivšem šibensko-kninskom zapovjedniku Draženu Slavici, stravičan prizor koji je ugledala 30. kolovoza 2007. godine oko 18 sati nakon što je sa posadom i trojicom članova HGSS-a poslana u akciju izvlačenja stradalih vatrogasaca na otoku Kornatu, piše Slobodna Dalmacija.

Kada su s helidroma Firule uzletjeli oko 17.25 sati nisu mogli niti pretpostaviti što ih čeka jer nisu imali pravu informaciju o tome što se dogodilo na Kornatu. S obzirom da nisu dobili nikakvu dojavu o ranjenima ili mrtvima, mislili su da je netko od vatrogasaca uganuo nogu, pa ih nitko nije mogao pripremiti na ono što su ugledali na mjestu nesreće, piše Slobodna Dalmacija.

- Sjećam se da je cijelo mjesto bilo sivo crno. Zbog konfiguracije terena i jakog vjetra nije bilo moguće sletjeti. Preko radio veze o svemu sam obavijestila Kontrolu leta u Zadru jer smo sa splitskog prešli na zadarsko područje. Rekla sam im da ima ranjenih i mrtvih - kazala je Marinov.

Uz pomoć GSS-a, helikopter je u tri ture izvukao sedam vatrogasaca koji su uz pomoć glisera i još jednog helikoptera kasnije prevezeni u zadarsku Opću bolnicu. Izvlačenje je trajalo satima jer se ispostavilo da na helikopteru nije bila ispravna dizalica.

- Bilo je govora da se ranjeni prevezu u KBC Split, međutim kako nismo mogli procijeniti koliko će nam vremena biti potrebno za spašavanje vatrogasaca, sugerirali smo da se vatrogasci zbog blizine ipak prebace u zadarsku bolnicu - kazala je Marinov, koja je bila na mjestu kopilota u helikopteru koji je nakon izvlačenja vatrogasaca u Zemunik prevezao jednog i jedinog preživjelog vatrogasca Franu Lučića. Dva su vatrogasca došla s drugim helikopterom, dok ih je četvero išlo policijskim brodom s Kornata u Sukošan.

- Unesrećeni su bili teško uočljivi. Puhalo je snažno jugo i nije se moglo sletiti, pa smo tijekom spašavanja 'lebdjeli' iznad mjesta nesreće. Kopilot je tražio da se pošalje pomoć, a ja sam od Zračne baze u Divuljama tražio još jedan helikopter - posvjedočio je u nastavku suđenja umirovljeni pilot Boženko Poljak.

On je inkriminiranog dana upravljao helikopterom za izvlačenje vatrogasaca, te je kazao kako su zapovijed za let na Kornat sa zadaćom spašavanja vatrogasaca dobili oko 17.35 sati. Tijekom leta rečeno im je da će ih na Kornatu čekati drugi helikopter.

Riječ je, naime, bila o helikopteru koji je prethodno na Hvar vozio generala Josipa Stojkovića i glavnog vatrogasnog zapovjednika Mladena Jurina gdje su imali sastanak i gdje je također bio požar. Iako su na mjesto nesreće, stigli prije helikoptera za izvlačenje, nisu imali opremu za izvlačenje pa su tražili da se pošalje novi helikopter s GSS-ovcima. Prethodno su do 16 sati bili na Hvaru gdje su čekali zapovjednike dok ne završe sa sastankom.

Prva informacija o tragediji primljena je u 15.25 sati od Mirka Juričeva Mikulina, koji je gasio požar kod Vodica. Mobitelom ga je nazvao sin Ante i uspio mu reći samo “Tata, svi ćemo izgorjeti”.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo